loading
close
SON DAKİKALAR

CHP ve HDP’den oturma eylemi

CHP ve HDP’den oturma eylemi
Tarih: 22.02.2015 - 09:01
Kategori: Gündem

TBMM Genel Kurulu’nda iç güvenlik paketindeki taktik savaşı sürüyor.

TBMM Genel Kurulu’nda iç güvenlik paketindeki taktik savaşı sürüyor. Muhalefetin engelleme hamlesine Ak Parti “okut-oylat” taktiği ile yanıt verincetasarının 1. bölümü jet hızıyla onaylandı
Bahçekapılı’nın muhalefetin talep ve itirazlarını dinlemeksizin tasarının görüşmelerini sürdürmesi üzerine CHP ve HDP’liler Meclis’te oturma eylemi yaptı. Ak Partili vekiller alkışlarla protesto etti.

TBMM Genel Kurulu’ndaki İç Güvenlik paketi mesaisinin 5. gününde Ak Parti muhalefetin engelleme direnişine karşı “okut-oylat” yöntemini devreye soktu. TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın muhalefetin itirazlarını dinlemeksizin tasarının görüşmelerini sürdürmesi üzerine CHP ve HDP’li bir grup milletvekili Genel Kurul Salonu’nda AK Parti sıralarının önünde oturma eylemi yaptı. Eylemci vekiller bu sırada “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı attı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın “eşkiyalık” ve “ahlaksızlık” suçlamalarına Bahçekapılı “Eşkıya da sensin, ahlaksız da sensin. İçtüzüğe uyuyorum. Vicdanım rahat” yanıtını verdi.

Muhalefet söz almadı
Genel Kurul’da muhalefetin engelleme amaçlı taktikleri sonucu tasarının tümü üzerindeki görüşmelere saat 20.20 sularında geçilebildi. Ancak Bahçekapılı’nın görüşmelere geçildiğini ilan etmesinin ardından muhalefetin itirazları yeniden alevlendi. HDP’li Adil Zozani, tasarının 33. maddesiyle 3201 sayılı kanuna eklenen 28. maddenin Anayasa’ya aykırı olduğunu savunarak usul tartışması açtı.
Yaklaşık 1,5 saat süren usul tartışmasının ardından Bahçekapılı tasarının tümü üzerindeki görüşmeler kapsamında önceki gün söz almayan muhalefet gruplarının temsilcilerini kürsüye çağırdı. Muhalefet milletvekillerinin kürsüye gelmeyi reddetmeleri üzerine Bahçekapılı şahısları adına yapılacak konuşmalara geçildiğini ilan etti. Muhalefet yine kürsüye çıkmazken, AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin grubunun yoğun alkışları eşliğinde yaptığı kısa konuşmada düzenlemenin hayırlı olması temennisinde bulundu. Şahin konuşurken CHP’liler sıra kapaklarına vurarak durumu protesto ederken, muhalefet grup başkanvekilleri de Divan önünde Bahçekapılı’ya itirazlarını sürdürdü.

Jet hızıyla tamamlandı
Bahçekapılı ise “Söz verdim, çağırdım gelmediniz. Bitti. Sizi bekleyecek halim yok” diyerek 20 dakikalık soru-cevap işlemini başlattığını ilan etti. Böylece tasarının tümü üzerindeki görüşmeler önceki gün Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dün de Şahin’in yaptığı 1-2 dakikalık görüşmelerle tamamlanmış oldu.
Muhalefet milletvekilleri soru cevap haklarını kullanmazken, AK Parti’den söz alan milletvekillerinin de grup başkanvekillerinin uyarısı doğrultusunda bu haklarını kullanmaktan vazgeçtikleri görüldü. Bahçekapılı 10 dakikalık soru sorma süresinin ardından “Sorular sorulmuştur. Cevap bölümüne geçiyoruz” deyince muhalefet sıralarından protestolar şiddetlendi. HDP’li Hasip Kaplan’ın da aralarında bulunduğu muhalefet milletvekilleri İçişleri Bakanı efkan ala’nın oturduğu komisyon sıralarının önüne giderek “Ayıptır ayıp” diye bağırırken, Bahçekapılı birleşime 15 dakika ara verdi.
Verilen arada AK Partili çok sayıda milletvekilinin “Yeter ya yeter”, “İnsaf 5 gün oldu daha nereye kadar sabredeceğiz”, “Ne arası ya geçmesene görüşmeye” diye bağırarak Bahçekapılı’ya tepki gösterdikleri duyuldu. Bazı vekiller ellerindeki Kitap ve dergileri isyanla yere fırlatırken, AK Parti Grup Başkanvekilleri devreye girerek bunları yatıştırmaya çalıştı.
Aranın ardından Ala konuşma yapmayacağını duyururken, Bahçekapılı “tavizsiz” bir yönetim tarzı sergilemeye başladı. Divan önündeki muhalefet grup başkanvekillerinin itirazları sürürken Bahçekapılı saat 22.07’de tasarının 1. bölümünün üzerindeki müzakereleri başlattı.

Bahçekapılı okudu
Muhalefetin yanısıra AK Parti de grup adına söz almayınca 22.10’da tasarının 1. maddesi üzerine görüşmelere başlandı. CHP’li katip üye Muharrem Işık önergeleri okumayı reddedince, Bahçekapılı elinden önergeyi alıp bizzat okudu. Bu sırada divandan kalkan Işık’ın yerine de AK Partili katip üye oturdu.
AK Partili isimlerden oluşan divan görüşmeleri sürdürürken CHP ve HDP’li bir grup milletvekili salonda AK Parti sıralarının önünde oturma eylemi başlattı. Birlikte “Fişzme karşı omuz omuza” sloganları atan eylemci vekilleri AK Partili vekiller alkışlarla protesto etti. Bu sırada divan önünde itirazlarını sürdüren HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’e, Bahçekapılı’nın “Bakın oturuyor herkes siz de oturun” dediği duyuldu.

Alkışlı kutlama
Karşılıklı protestolar eşliğinde 22.16’da Bahçekapılı 1. maddenin kabul edildiğini duyurdu. AK Partililer bunu alkışlarla kutladı. Bahçekapılı daha sonra birleşime ara verdi. Arada olası bir gerilimin yaşanmaması için grup başkanvekillerinin uyarısıyla AK Partililerin tamamı kulise çıktı.
Aranın ardından CHP Grup Başkanvekili engin altay, Bahçekapılı’ya “Eşkıyasınız, ahlaksızsınız” diye bağırdı. Bahçekapılı da Altay’a, “Eşkıya da sensin, ahlaksız da sensiz” karşılığını verdi. Altay konuşurken CHP ve HDP’liler oturma eylemine son verdi.

‘Suistimal ettiler’
Bahçekapılı ardından tasarının 2. maddesi üzerine görüşmeleri sürdürdü. Bu sırada muhalefet partileri önce kendi aralarında ardından da birlikte durum değerlendirmesi yapıp yeni strateji belirlemeye çalıştı. 22.42’de 2. maddenin kabulünün ardından Bahçekapılı “5 gündür yasaya karşı olanların suistimalini yaşadık. Ben İçtüzüğün kurallarına uyuyorum vicdanı rahat” diyerek birleşime ara verdi. Aranın ardından Bahçekapılı’nın yerine kürsüye Sadık Yakut’a çıktı. Ara önceki topluca Salonu terk eden HDP’liler ise, 3. maddenin görüşmelerinde Genel Kurul’a geri dönüp, bu kez oturma eylemini Başkanlık Divanı’nın önünde ve Kürtçe sürdürdü. CHP ve MHP ise önerge ve yoklama isteme yollu muhalefet yöntemlerine başvurdu.

‘Belam’ tartışması
TBMM Genel Kurulu’nda CHP
İstanbul Milletvekili ihsan özkes,
iktidarı sert bir dille eleştirdi. Özkes ile AK Parti Düzce Milletvekili
İbrahim Korkmaz arasında sözlü
olarak “Belam” tartışması yaşandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları