Çifte kurultay öncesi tüzüğe son şekli verildi. İmzacıların 9 maddede talepleri bulunuyor...
CHP’de
tüzük kurultayına 2 gün kala kurultaya sunulacak taslağa son şekli verildi. İmzacıların bazı taleplerinin karşılandığı taslakta imzacıları rahatsız eden düzenlemeler de bulunuyor. Son şekli verilen
tüzük taslağında yapılan düzenlemeler ve imzacıların taleplerinin analizi şöyle:
Son dakika ayarı
12. MADDE: Söz konusu madde partiye MYK kararıyla üyeliği düzenliyor.İmzacılar: MYK kararıyla üye olanların 3 ay süreyle seçme hakkından yararlanamamaları isteniyor. Bu maddeyle kongreler öncesi “yığma üyelik” yapıldığı ve seçimlerin etkilendiği fade ediliyor.
Genel Merkez cephesi: Dün yapılan
tüzük komisyonu toplantısında 3 ay uygulaması getirildi. Tüzüğe “3 ay süreyle yalnızca seçilme hakkından yararlanılabilir” maddesi eklendi.
39. MADDE: MYK’nın yapısı.İmzacılar: MYK’nın 14 kişiden oluşması ve PM tarafından gizli oylama ile seçilmesi isteniyor. Genel başkanın MYK’yı belirleme yetkisinin sonlandırılması talep ediliyor.
Genel Merkez: MYK’nın 17 kişiden olması ve PM içerisinden genel başkan tarafından belirlenmesi uygulamasının devam ettirilmesi öngörülüyor. Deniz Baykal’ın da bu maddede genel merkezin tavrına destek verdiği ifade ediliyor.
48. MADDE: Çarşaf liste.İmzacılar: İl, ilçe kongrelerinde çarşaf listenin esas olması, blok listenin uygulanmaması isteniyor. Aday olanlar için yüzde 20 değil yüzde 10 delegenin imza vermesi düzenlemesi isteniyor.
Genel Merkez: Seçimlerde çarşaf liste esas oluyor. Kongre üyelerinin onda birinin imzası ile blok liste uygulaması da getiriliyor. Adaylık için yüzde 20 delegenin imza vermesi koşulu yüzde 10’a indiriliyor. Sav cephesinin talepleri karşılanıyor.
49. MADDE: Olağanüstü kongre gündemi.İmzacılar: Olağanüstü kongrelerde seçim yapılmayacağı düzenlemesinin kaldırılması isteniyor.
Genel Merkez: Genel Merkez’in taslağında bu yönde bir değişikliği bulunmuyor. Olağanüstü kongrelerde seçim yapılmayacağı düzenlemesi devam ediyor.
54. MADDE: Kurultayın gündemlerinin birleştirilmesiİmzacılar: Olağanüstü kurultay gündeminin isteyenlerce düzenlenmesi ve imza verenlerin gündeminin dışına çıkılmaması isteniyor.
Genel Merkez: Birden fazla çağrının bulunması durumunda Genel Başkan bu çağrıları birleştirebilecek. Baykal’ın bu birleştirmeye karşı çıktığı ifade ediliyor.
Çarşaf liste tartışması55. MADDE: Kurultayda adaylıkİmzacılar: Kurultaylarda genel başkan adayı olabilmek için delegelerin yüzde 10’unun imzasının yeterli olması ve divan için çarşaf listeyle seçim yapılması isteniyor.
Genel Merkez: Aday olabilmek için yüzde 10 imza düzenlemesi getiriliyor. Çarşaf listenin esas olması düzenleniyor. Bu noktada muhaliflerin talepleri karşılanıyor. Genel Merkez divan önünde imza vermeyi de kaldırıyor ve imza sahiplerinin adlarının okunması ve varsa itirazların karara bağlanmasını düzenleniyor. Muhalifler karşı çıkıyor.
58. MADDE: Ön seçimİmzacılar: Koşulsuz ön seçim düzenlemesi isteniyor. Milletvekilinin tam sayısının yüzde 20’sini geçmemek yani 110 sayısını aşmamak üzere merkez yoklaması da yapılabileceği düzenlemesi getiriliyor. Merkez yoklamasına karar verilen yerlerde seçimi PM’nin yapması düzenlemesi talep ediliyor.
Genel Merkez: Milletvekili seçimlerinde ön seçim ve aday yoklaması öncelikli yöntem olarak belirleniyor ancak yetki PM’ye bırakılıyor. PM kararıyla merkez yoklaması kararı da alınabiliyor. Muhaliflerin merkez yoklaması için yüzde 20 talebi yüzde 15 olarak (85 vekil) düzenleniyor.
61 MADDE: Belediye seçimlerinde ön seçim.İmzacılar: Milletvekilleri gibi belediye başkan adayları, il genel meclisi adaylarının da ön seçim ile belirlenmesi isteniyor.
Genel Merkez: Bu maddede bir düzenleme yapılmıyor ve belediye adaylarına PM karar veriyor.
80. MADDE: Hazine yardımlarının örgüte aktarılmasıİmzacılar: Hazine’den alınan yardımların yüzde 40’ının örgüte aktarılması isteniyor.
Genel Merkez: Bu konuda bir düzenleme yapılmıyor ancak 2011 yılında gelirlerin yüzde 39.8’inin örgüte aktarıldığı bilgisi veriliyor. Partinin aldığı oy oranına göre hazine yardımın örgüte aktarılması isteniyor.
Özgür iradenize ipotek koydurmayınCHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yazılı açıklama yaparak, şunları söyledi: “Delegelerimizin kurultaylarımıza katılmalarını engelleyici davranış
CHP delegesinin özgür iradesine ipotek koymak anlamına geleceği için kabul edilemez.”