loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'de Parti içi demokrasi ve koşulsuz hakim huzurunda ön seçim çağrısı

CHP'de Parti içi demokrasi ve koşulsuz hakim huzurunda ön seçim çağrısı
Tarih: 15.02.2015 - 07:47
Kategori: Siyaset

CHP yönünü ve yüzünü halka dönmelidir diyenler 14 Şubat 2015 Cumartesi günü Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde buluştular...

CHP yönünü ve yüzünü halka dönmelidir diyenler 14 Şubat 2015 Cumartesi günü Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde buluştular...

CHP'de her yerde yargı denetiminde tüm üyelerle koşulsuz ön seçim yapılmalıdır diyenler 14 Şubat'ta Saat; 13.00-17.00 arası Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde buluştu...

Toplantıda açılış konuşmasını İstanbulgercegi.com genel yayın yönetmeni ve Yurt Gazetesi yazarı İmambakır Üküş yaptı. Toplantının diğer konuşmacıları CHP Parti Meclisi üyesi Ali Özcan, SODEV Genel Başkanı Erol Kızılelma, CHP'nin 68 kuşağından genel sekreteri Hüseyin Çerit, CHP'nin Eski PM Üyesi ve Gençlik kolları başkanlarından Levent Eyipişiren oldu. Toplantıda CHP PM üyesi Fikri Sağlar'ın yolladığı mesaj ve toplantının amacını anlatan bir deklarasyon okundu. Toplantıya katılanlar arasında Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, birçok ilden yerel yöneticiler ve gazeteci Can Ataklı’nın da aralarında bulunduğu isimler katıldı. 

15 Şubat 2015 Pazar günü CHP Genel Merkezinde yapılacak Parti Meclisi öncesi yöneticilere sesine duyurmak isteyen partililer İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde bir araya geldiler. Toplantıda CHP’nin 2015 genel seçimlerinde milletvekilli adayların belirlenmesi sürecinde parti tüzüğünde belirlenen ‘yargı denetiminde tüm üyelerle koşulsuz ön seçim yapılmalıdır’ çağrısı yaptı.

CHP’liler, partililerinin başarılı olamamasını; parti içi ön seçimin olmaması ve geçmişin iyi okunamamasına bağladı. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen ‘Türkiye’nin Aydınlık Geleceği İçin Buluşuyoruz’ konulu toplantıya; birçok ilden CHP’li yerel yöneticiler, parti üyeleri ve yazarlar katıldı. Salonu asılan ve Kılıçdaroğlu’nun resminin bulunduğu afişe ‘Ön seçim CHP’ye iktidar yolunu açacaktır’ yazısı dikkat çekti. 

Toplantının açılış konuşmasında İmam Bakır Üküş, Türkiye’nin demokrasi ve özgürlüğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Üküş "Onun için AKP diktatörlüğünün yıkılması lazım. Bizim tercihimiz; diktatörlüğün yıkılması ve halk iktidarının kurulmasıdır. Başka hiçbir şey talebimiz değildir" dedi. CHP’nin başarılı olabilmesi için parti içi ön seçimin şart olduğunu söyleyen Üküş, " Cumhuriyet Halk Partisi ne zaman yargı denetiminde ön seçim yapmışsa, ne zaman örgütün emekçilerinin kararlarını dikkate almışsa o zaman iktidar olmuştur. Bunun için diyoruz; her yerde örgütün emekçilerinin talepleri dikkate alınmalı ve her yerde koşulsuz yargı denetiminde ön seçim yapılmalıdır." diye konuştu. 

68 kuşağından Hüseyin Cerit ise, 1980 öncesindeki CHP’nin başarısının partinin halkın denetiminde ön seçimden geçmesinden kaynaklandığını dile getirdi. Cerit, "Solcu olmak, sosyal demokrat olmak geçmişe bakmaktır. 1980 sonrası kısa aralıklarla yakaladığımız başarı hariç, geçmişi iyi okuyamadığımızdan dolayı iktidarı yakalayamıyoruz." ifadelerini kullandı. Cerit, CHP’nin iktidarı için Güneydoğu’dan Edirne’ye, Karadeniz’den Akdeniz’e kadar karış karış dolaşarak destek çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

CHP'nin Eski PM Üyesi ve Gençlik kolları başkanı Levent Eyipişiren konuşmasında; Her dönem parti içi demokrasiyi savundum. 2011 genel seçimlerini yöneten parti meclisinde de ön seçimi savunan az sayıodaki kişilerden biriydim. koşullar ne olursa olsun hiçbir zaman partiye küsmedik. CHP'nin başarısı içiin her zaman mücadele ettik. CHP Tüzüğü ve yaslar çok açık ön seçimin nasıl olacağı tüzük ve yasalarda belli. Yargı denetiminde yapılmayan hiçbir seçim ön seçim değildir. Yargı denetiminde yapılmayan hiçbir seçimin güvencesi yoktur. Şu anda Parti Meclisi ve MYK CHP'yi bu seçimlerde sıkıntıya sokacak bir karar alıyor. MYK ve PM'nin aldığı genelge kararı %5 olan kontenjanı %20'ye çıkarma girişimidir. Bu meşru ve hukuki bir girişim değildir. Bu nedenle bu genelgenin iptali için 3 ayrı dava açtık. Dava açmamızın nedeni hem parti içi hukuksuzluğa geçit vermemek hem de parti merkezine seçim sürecinde karşılaşacağı tehlikelere karşı uyarıda bulunmak içindir. CHP kontenjanları seçilebilir yerler için değil CHP'ye yeni milletvekilleri kazandırmak için kullanılmalıdır. Yargı denetiminde yapılacak ön seçim CHP'yi iktidara taşıyacaktır.

CHP'de ön seçim ve Parti içi demokrasi dendiğinde akla gelen ilk isim CHP Parti meclisi üyesi Ali Özcan yaptığı konuşmasında; örgütün talepleri doğrultusunda, örgütün iradesini Parti Meclisinde temsil edeceğim. Her yerde yargı denetiminde ön seçimin olması için Parti Meclisinde sizin sesiniz olacağım. Bu toplantıdaki irade CHP'yi iktidar, Kemal Kılıçdaroğlu'nu başbakan görmek isteyen bir iradedir. Parti Meclisinde bu iradenin temsilcisi olacağım. Hepimiz Cumhuriyet Halk Partisinin başarıya ve iktidara taşıyacak yolun yargı denetiminde ön seçimden geçtiğini biliyoruz. Genel başkan olduğu ilk kurultaydan itibaren genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'da parti içi demokrasiye ve örgüte güvene vurgu yapıyor. Sevgili genel başkanım Kemal Kılıçdaroğlu'nun söylediği gibi önce Cumhuriyet Halk Partisine parti içi demokrasiyi getireceğiz ve sonra Türkiye'ye demokrasiyi getireceğiz. Önce CHP'de korku imparatorluğunu yıkacağız, sonra Türkiye'de korku imparatorluğunu yıkacağız. Burada sizlerden aldığım güçle Parti Meclisinde yarın sizin sesiniz olacağım" dedi...

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları