loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'de Yeni Tüzük Yürürlüğe Girdi

CHP'de Yeni Tüzük Yürürlüğe Girdi
Tarih: 01.03.2012 - 16:30
Kategori: Siyaset

CHP'nin 16. Olağanüstü Kurultayı'nda kabul edilen yeni tüzüğü bugün itibariyle yürürlüğe girdi.

CHP'de, 26 Şubat'ta, Arena'da yapılan 16. Olağanüstü Kurultay'da kabul edilen tüzük değişiklikleri, bugün itibariyle uygulanmaya başlanacak. Ancak Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ile Parti Meclisi (PM) seçimleri bir sonraki kurultayda yapılacak. Yani yeni tüzüğün, 37., 39., 55., ve 55/a maddeleri 34. Olağan Kurultayının toplandığı gün yürürlüğe girecek. 37. madde PM'yi, 39. madde PM üyeleri arasından belirlenecek MYK seçimini, 55/a maddesi de yine Kurultaydaki seçimleri düzenliyor.

İl ve ilçe kongrelerinde çarşaf liste uygulanacak

CHP'de sıra, genel başkan seçiminin de yapılacağı 34. Olağan Kurultaya gelirken, kurultaya kadar yapılacak il ve ilçe kongrelerinde de yeni tüzük hükümleri uygulanacak. Buna göre, il ve ilçe kongrelerinde seçimlerde kural, tek ve çarşaf liste olacak. Ancak gündemin çalışma raporu ve görüşmeler maddesine geçilmeden önce, kongre üyelerinin onda birinin yazılı önerisi ve kongreye katılan üyelerin salt çoğunluğuyla yapılacak oylama sonucunda blok liste usulü ile seçimlerin yapılmasına karar verilebilecek. 1 Mart tarihine kadar kongrelerini yapmış olan il ve ilçelerde yönetim kurulu üye sayılarında, tüzüğün yürürlüğe girmesi sonucunda doğacak değişiklikler ise yedek üyelerden tamamlanacak.
CHP'nin yeni tüzüğünde, il ve ilçe yönetimlerini ilgilendiren bazı önemli değişiklikler şöyle:

Aday üyelik yok, her üye eğitim alacak

Eski tüzükteki aday üyelikle ilgili düzenleme kaldırıldı. Buna göre, üyelik başvurusu, izleyen ayın birinci gününden başlayarak ilçede on beş gün süreyle askıya çıkarılacak. Bu süre içinde itiraz edilmez ise başvuru sahibi üye yazılacak ve Genel Merkeze bildirilecek. Parti üyeliğine kabul edilenler mutlaka eğitim programına alınacak.

İl ve ilçe yönetim kurulları üye tamsayısının üçte ikisinin altına inerse...

İl ve ilçe yönetim kurullarında, eğitim sekreteri ve bir bilişim sorumlusu seçilecek. İl ve ilçe yönetim kurulu üyeliklerinde boşalma olduğunda, yedekleri ile doldurulacak. Bütün yedeklerin çağrılmasından sonra kurul üyelerinin sayısı, üye tamsayısının üçte ikisinin altına inerse ya da asıl üyeliklerde aynı gün içinde yarıdan fazla boşalma olursa, Başkan ve Kurul, yedekleriyle birlikte düşmüş olacak. Bu hallerde Merkez Yönetim Kurulu, 44. madde uyarınca olağanüstü kongre yapmak üzere geçici kurul atayacak.

Yönetim kurullarına kadın ve gençlik kotası

İl, ilçe, belde yönetim organlarının seçiminde, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için adayların tespitinde, kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde en az yüzde otuz üç cinsiyet kotası, en az yüzde on gençlik kotası uygulanacak. Hem cinsiyet hem gençlik kotalarının özelliklerine sahip bir aday her iki kotadan düşülecek.

Hazine yardımının yüzde 40'ı örgütlere

Partinin aldığı hazine yardımının yüzde 40'ı il ve ilçe örgütlerlerine gönderilecek. Hazine yardımının ödeme şekli ve zamanına ilişkin esaslar ise her dönemde Parti Meclisi'nce belirlenecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları