loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den AK Parti'ye eleştiri

CHP'den AK Parti'ye eleştiri
Tarih: 11.02.2012 - 23:28
Kategori: Siyaset

CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi, "Bir siyasi parti Anayasanın yapımı konusunda koordinatörlük görevine soyunmamalıdır.

CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi, "Bir siyasi parti anayasanın yapımı konusunda koordinatörlük görevine soyunmamalıdır. AKP’nin anayasa yapımında koordinatör rolü üstlenmeye çalışması gibi bir rol sürece zarar verir. Meclis Başkanı bu çalışmaları yürütüyor. Bu çalışma Meclis Başkanı’nın koordinasyonunda yürüdüğü için burada herhangi bir partinin öncülük görevi üstlenmesi söz konusu olamaz" dedi.

CHP Grup Başkanvekilleri M. Akif Hamzaçebi, Muharrem İnce ve Emine Ülker Tarhan, Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaret etti.


-MECLİS BAŞKANI’NDAN CHP’YE ANAYASA TELEFONU-

Ziyaret sırasında konuşan Hamzaçebi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, anayasa profesörleriyle yaptığı toplantının ardından kendisini aradığını belirterek, "Sayın Meclis Başkanı bu toplantıda yaptığı görüşmeleri siyasi parti gruplarıyla paylaşacak, bu konuda kendisi beni aradı ve bilgi verdi. Bu paylaşım sonucunda izlenecek yol ortaya çıkacaktır" dedi.

-AKP’YE, "SÜRECE ZARAR VERİR" MESAJI-

Anayasa çalışmasının Meclis Başkanı’nın koordinasyonunda yürüdüğü için burada herhangi bir partinin öncülük görevi üstlenmesinin söz konusu olmadığını belirten Hamzaçebi, "Bir siyasi parti Anayasanın yapımı konusunda koordinatörlük görevine soyunmamalıdır" dedi.

"AKP yeni anayasa için davet mektubu gönderecek, bu sözlerinizden randevu talebini kabul edilmeyeceğini mi anlayalım" sorusuna Hamzaçebi, "Bize henüz AKP’den bu yönde bir talep gelmedi. AKP’nin anayasa yapımında koordinatör rolü üstlenmeye çalışması gibi bir rol sürece zarar verir. Meclis Başkanı bu çalışmaları yürütüyor" dedi.

Yeni dönemde anayasanın öncelik olacağının anlaşıldığını belirten Hamzaçebi, "CHP Grubu olarak parlamentonun öncelikli konuları neler olmalıdır, bu konuyu değerlendiriyoruz. Kısa bir zaman içerisine bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Birinci öncelik çıkarılmış olan KHK’lar süratle TBMM’de görüşülmelidir" dedi.

-TUTUKLU VEKİLLER-

Anayasanın Meclis tarafından yapılmasının kabulü halinde meşruiyetin gereği bütün milletvekillerinin de Meclis’te olması gerektiğini belirten Hamzaçebi, "Şimdiden bu konu üzerinde düşünmek gerekir ki anayasa yapım süreci sağlıklı işlesin" dedi.

-"SAVCILARA İLİŞKİN SÜREK AVI BAŞLATILDI"-

AKP kapatma davasında görev alan savcıların isimlerinin bildirilmesinin istenmesine de CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, bir tasfiye sürecinin yaşandığına dikkat çekerek, "Laik karşıtı eylemlerin odağı olduğu tespit edilen bir partinin kapatma davası hazırlıklarını yapan savcılara ilişkin bir sürek avının başlatılması da buna dahil olduğunu düşünüyorum" dedi.

PKK-MİT görüşmesiyle ilgili yapılan açıklamaların hedef saptırmaya yönelik olduğunu belirten Tarhan, "Sayın Erdoğan’ın alnının pek de iddia ettiği kadar temiz olmaması nedeniyle duyduğu telaşın dışa vurumudur" dedi.

AKP’nin kendi derin devletini yaratmaya çalıştığını iddia eden Tarhan, "AKP’nin derin devletinin bir parçası olduğu bir görüşme, bir müzakere süreci midir" sorusunu yöneltti.

Bir tasfiye sürecinin yaşandığına dikkat çeken Tarhan, basında çıkan haberleri de hatırlatarak şöyle dedi:

"Laik karşıtı eylemlerin odağı olduğu tespit edilen bir partinin kapatma davası hazırlıklarını yapan savcılara ilişkin bir sürek avının başlatılması da buna dahil olduğunu düşünüyorum. Acaba bir sonraki adım laiklik karşıtı eylemlerin odağı olan bir parti tespiti yapan Anayasa Mahkemesi üyelerine karşı da bir sürek avına dönüşecek midir? Mahkemeler bunların da adının tespitini isteyecek midir? Ben bütün bu yapılanların bir tasfiye sürecinin devamı niteliğinde olduğunu düşünüyorum. Savcıların görevinin yapmalarının Ergenekon bağlantısı olarak görülmesinin tamamen bu tasfiye süreci bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum."

-KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER-

"Kuran kursları ve azınlık vakıfları ile ilgili bir değerlendirmeniz var mı?" sorusuna da Hamzaçebi, "11 KHK ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nde dava açtık. Açmadığımız 5 tane KHK var. Bütün KHK’ler için dava açacağız diye kategorik bir değerlendirmemiz yok" dedi.

-MECLİS TV-

Meclis Başkanı’nın aldığı kararla Meclis TV yayınlarının kısıtlandığını ifade eden Hamzaçebi, "Yeni anayasa için yola çıkarken Meclis TV yayınlarının da kesintisiz bir şekilde olması gerektiğini ifade ediyorum" dedi.

Hamzaçebi, basın mensuplarının emekliliği ile ilgili de, "Emeklilik mevzuatında basın mensuplarının haklarını elinden alan fiili hizmet zammı olarak isimlendirdiğimiz onların yıpranmasını telafi eden düzenlemeyi TBMM’nin yapması gerektiğini ifade ediyorum" dedi.

"PKK-MİT görüşmelerinde aslında Sayın Tarhan’ın tırnak içinde ifadesiyle AKP’nin yarattığı derin devlet PKK ile anayasanın bazı konuları üzerinde anlaşmaya vardığı ortaya çıkıyor, bu görüşmeler mizansen olmayacak mı" sorusuna Hamzaçebi, "Anayasa yapımı sürecine hiçbir parti peşin hükümle gelemez. Herkesin ilkeleri olabilir. İktidar partisinin PKK ile yaptığı müzakerelerde varıldığı ifade edilen mutabakat bizim için hiçbir şekilde dikkate değer mutabakat değildir" dedi.

"Tutuklu milletvekilleri serbest bırakılmazsa Meclis’in yapacağı anayasa değişikliği sakat mı olacak" sorusuna Hamzaçebi, "Ben bunu ön şart olarak ifade etmedim. Ama meşru bir anayasa yapacaksak bunu göz önünde bulundurmalıyız diye düşünüyorum" dedi.

-CHP’NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ-

Hamzaçebi, CHP’nin anayasa konusundaki kırmızı çizgilerini de, "İki hareket noktamız var. Bir; Anayasamızın Türkiye Cumhuriyeti’nin niteliklerini tarif eden maddelere herhangi bir şekilde dokunmayalım. İki; bireyin özgürlüklerini genişletelim" şeklinde açıkladı.

-"SEN TÜRKİYE’NİN BAŞBAKANI MISIN? EYALET TEMSİLCİSİ MİSİN?"

Başbakan Erdoğan ile Obama arasında geçen görüşmenin hatırlatılmasına Muharrem İnce, "Başbakan 102 aydır Başbakan. 14 kez Amerika’ya gitti. 7 ayda bir. Sen Türkiye’nin başbakanı mısın, eyalet temsilcisi misin? Ne yapmaya gitti. Obama medyanın önünde kolunu sıvazladı, herhalde içerideki toplantıda da sırtını sıvazlamıştır. Bunları biz yapsaydık Cuma namazı çıkışında bizi taşlarlardı" dedi.

"Sayın Recep Erdoğan kime hizmet ediyor" sorusunu yönelten İnce, "MİT ile PKK’yı görüştürmüşsünüz, Sayın Arınç, Sayın Erdoğan, dik durun, yaptığınız işin arkasında olun, delikanlı olun" dedi.

-"BEN BİR ANNEYİM"-

Ankara Kızılay’da bombalı saldırıya değinen Emine Ülker Tarhan, "Terörün canlarını aldığı yurttaşlara değinmek zorundayım. Ben bir anneyim. O sokaktan her gün geçen bir oğlum var. Yazılanları okuduk. Şehirlere bombalar doldurulduğundan söz ediliyor. Şehirlerimize doldurulan bombalar artık kimin ihmali ya da kasti ile bilinmez bunu araştıracak olan devlettir patlatılmaya başlanmıştır" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları