loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den kadınlar için teklif

CHP'den kadınlar için teklif
Tarih: 11.02.2012 - 20:35
Kategori: Siyaset

Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak Medeni Kanunda bulunan büyük bir eşitsizliği ve ayıbı gidermek için Kanun Değişikliği teklifini TBMM’ye sundu.

Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak Medeni Kanunda bulunan büyük bir eşitsizliği ve ayıbı gidermek için Kanun Değişikliği teklifini TBMM’ye sundu.

Erdoğan Toprak mevcut Türk Medeni Kanunun 132.maddesinin yürürlükten kaldırılmasını istedi. Teklif, ”Kadın için bekleme süresi” başlıklı maddenin kaldırılması öngörülüyor.

Teklifle, hamile olmadığına dair doktor raporundan sonra kadının boşanabilmesine ilişkin hüküm de kaldırılıyor. Böylece kadınlar, bu rapora ihtiyaç duymadan ve 300 gün beklemeden yeniden evlenebilmesinin önü açılıyor.

Toprak yaptığı açıklamada söz konusu madde de kadınların boşandıktan sonra 300 gün evlenme yasağının olduğuna dikkat çekerek bu durumu hem çağ dışı hem de kadın-erkek eşitliği açısından olumsuz bir nitelik taşıdığını ifade etti.

Toprak verdiği teklifle bu maddenin tümden kaldırılmasını istedi. Medeni kanununda medeni olmayan bir maddenin kaldırılması ile ilk ciddi girişim yapılmış oldu. Yürürlükteki maddeye göre kadın boşandıktan sonra hamile olmadığına dair doktor raporundan sonra boşanabiliyordu. Verilen teklifle bu rapora ihtiyaç duyulmadan ve 300 gün beklemeden kadın da erkek gibi evlenebilecekti.

Genel Başkan Yardımcısı Toprak, TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifinde şu ifadelere yer verdi:

“Türk Medenî Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi

Madde 1-  22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 132 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Genel Gerekçe

Türk Medeni Kanunu uyarınca BOŞANAN kadının 300 gün evlenmesi mümkün değildir. Buna iddet müddeti denmektedir. Bu husus doğması muhtemel çocukların kime ait olduğunun karışmasını önlemek için konulmuş bir hükümdür.

Ancak evlenmek isteyen kadın aile mahkemesine başvurarak bu engeli kaldırması mümkün olmaktadır. Mahkemece yapılan işlem, kadını hastaneye sevk ederek önceki evliliğinden hamile olup olmadığını tespit etmektir. Mahkemeye başvuran kadının hamile olmadığı tespit edilince mahkeme bu süreyi kaldırmaktadır.

Yürürlükteki hükme göre, erkek, eşinin hamile veya hamile olmadığına dair raporu beklemeksizin, boşanma kararının kesinleşmesinden hemen sonra evlenebilmektedir. Bu durum kadın erkek arasında ciddi bir eşitsizliğe yol açmaktadır.

Kanun Teklifi ile bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması amacıyla 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 132 nci maddesinin yürürlükten kaldırılması öngörülmektedir.”

chp.org

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları