loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den kürtaj soru önergesi

CHP'den kürtaj soru önergesi
Tarih: 01.06.2012 - 19:04
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir'in Haliç Başbakanın kürtaj ve sezaryen ile ilgili açıklamaları" hakkında 11 sorudan oluşan bir yazılı soru önergesi vererek konuyu TBMM’ye taşıdı...

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir'in Haliç Başbakanın kürtaj ve sezaryen ile ilgili açıklamaları" hakkında 11 sorudan oluşan bir yazılı soru önergesi vererek konuyu TBMM’ye taşıdı.

 


Demir, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ‘ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi.

 


“Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı’nda "Ben ülkemde her aileden en az üç çocuk istiyorum. Ben, sezaryenle doğuma karşı olan bir başbakanım. Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Buna kimsenin müsaade etmeye hakkı olmamalı, ha anne karnında bir çocuğu öldürürsünüz, ha doğduktan sonra... Hiç bir farkı yok. Buna karşı çok daha duyarlı olmaya mecburuz. Çocuklarımızın eğitimi, üzerinde en fazla hassasiyetle durduğumuz bir konu…" şeklindeki açıklamanızın ardından, AKP Genel Merkez Kadın Kolları 3. Olağan Kongresi'nde, “Her kürtaj bir Uludere’dir diyorum. Anne karnında öldürmenin doğumdan sonra öldürmekten ne farkı var?” sözleriniz gerek kamuoyunda gerekse sağlık camiasında tepkilere neden olmuştur. Yakında gündeme gelmesi beklenen “kürtaj ve sezaryen ile ilgili düzenlemeleri içeren yasa tasarısı” nedeniyle, Türk halkı ve özellikle kadınlar tedirgindir” diyen Demir Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu.




1- Açıklamalarınıza göre “kürtaj bir cinayet” ise, kürtajı yapan doktorlar “katil”, yaptıranlar ise “suçlu” durumuna mı düşmektedirler? Bu durumda, “katil” dediğiniz doktorlara yasal yollara başvurarak size “hakaret davası açma” hakkı doğmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?


2- Size dava açacak doktorlara, “işten uzaklaştırılmak” ya da “tutuklanmak” gibi herhangi bir yaptırım uygulanması söz konusu olacak mıdır?



3- Sezaryen size göre bir “doğum kontrol yöntemi” midir yoksa “doğum yöntemi” midir?



4- Sağlıkta Dönüşüm adı altında özelleştirilmiş bir sağlık sisteminde özel sağlık kuruluşlarında sezaryende artış olması “kar hırsı” ile ilişkilendirilebilir mi? Yine aynı şekilde, kamu hastaneleri çalışanlarının “performans ücreti hırsı” bu artış ile ilişkilendirilebilir mi? Bunun için çözüm önerileriniz nelerdir?



5- Hükümetinizin uygulamayı planladığı yeni tasarıyla, kürtaja ve sezaryene ne gibi yaptırımlar getireceksiniz? Kürtajın ve sezaryenin yasaklanması için düzenlemeler mevcut mudur? Mevcut ise sezaryen ve kürtaj uygulamalarının “merdiven altına ineceğini” öngörüyor musunuz?



6- Size göre “kürtaj bir cinayet” ise, tecavüz sonucu vb. ile sağlık nedeniyle ve diğer istenmeyen gebeliklerin sonlandırılabilmesi için “kürtaj” dışındaki önerileriniz nelerdir?



7- “Her kürtaj bir Uludere’dir” açıklamanız, Uludere’nin bir cinayet olduğunun kabul edilmesi ve itirafı olarak değerlendirilebilir mi? Size göre kürtaj “bebeği bilinçli öldürmek” anlamını taşıyorsa, Uludere “oradaki vatandaşlarımızı bile bile öldürmek” anlamını mı taşımaktadır? Her iki olay arasında size göre ne gibi bir benzerlik söz konusudur?



8- En az 3-5 çocuk isteğiniz ile Türkiye’nin nüfusunun artması, yoksulluk sınırındaki Ülkemize ne gibi bir katkı sağlayacaktır? Bu çocukların eğitimi, beslenmesi ve diğer masraflarını Devlet mi karşılayacaktır? Bu konuda projeleriniz var mıdır? Varsa nelerdir?



9- En az 3-5 çocuk isteğiniz doğrultusunda, anne adaylarının çalışma ve sivil hayatını maddi ve manevi olarak kolaylaştırmak için Hükümetiniz ne gibi çalışmalar yapmıştır ve yapmaktadır? Bu güne kadar kaç kreş, kaç kadın sığınma evi açılmıştır? Maddi durumu iyi olmayan anne adayları için ne gibi projeleriniz vardır? Onlara “iş ve aş” nasıl sağlanacaktır? Özellikle iş hayatındaki hamile kadınlar için ne gibi “pozitif ayrımcılık” ve yasal düzenlemeler yapılacaktır? 



10- İktidarınız döneminde Türkiye’deki doğum kontrol yöntemleri uygulamaları hangi aşamadadır? Uygulanan doğum kontrol yöntemleri nelerdir? Geçmiş yıllara oranla istatistiki veriler nelerdir? 3 ya da 5 çocuk isteğiniz Ülkemizdeki doğum kontrol yöntemleri uygulamalarını olumsuz etkilemiş midir?



11- Yapılması planlanan yasal düzenlemeler, “kadınlarımızın, kendi kararlarını veremeyen, kendi vücutları üzerinde dahi hak iddia edemeyen, erkek egemen toplumda sadece anne rolüyle iş hayatından da uzaklaştırılan ikinci sınıf vatandaş muamelesine tabi olacaklarının” habercisi olarak nitelendirilebilir mi?

 

Vişne Haber Ajansı



 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları