loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den su tasarrufu için soru önergesi

CHP'den su tasarrufu için soru önergesi
Tarih: 24.05.2012 - 10:35
Kategori: Özel Haberler

CHP, hızla büyüyen İstanbul nüfusunun su tasarrufu yapması konusunda soru önergesinde bulundu...

CHP hızla büyüyen İstanbul nüfusu için su tasarrufu yapılmasını ve bu tasarrufun atık sulardan sağlanabileceğini öngörerek İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanlığı’na soru önergesinde bulundu. Önergenin detayları ise şöyle:

'Bilindiği gibi gri su, tuvalet suyu yani siyah su haricinde, bir evden boşaltılan atık suların genel adıdır. Yani duştan, küvetten, lavabodan, mutfaktan, bulaşık ve çamaşır makinesinden gelen suların tümüdür. Sabun, şampuan, diş macunu, yiyecek parçaları, pişirme yağı, deterjan gibi maddeleri içeren gri su, evsel atık sular içinde en büyük orana sahiptir. Bir evde kullanılan suyun %80’i banyo ve mutfaktan kaynaklanan gri sudur. Gri su geri kazanım sistemleriyle, %50 su tasarrufu sağlanabilir. Arıtılan suyun depolanması gerekmez ve suda mevsimsel bir değişiklik olmadan sürekli kullanılabilir. Geri dönüştürülen arıtılmış gri su sulama alanlarında, evlerde rezervuarlarda vb alanlarda kullanılabilir. 
Ancak bu faydaların elde edilebilmesi için öncelikle gerek gri su için gerekse biyolojik arıtma tesislerinden gelecek arıtılmış sular için uygun sistemin kurulması gerekmektedir. Milyonlarca insanın yaşayabileceği inşaatlar Kayabaşı, Tahtakale gibi kentsel gelişme alanlarında üretilmekte iken bu sistemin proje aşamasında tasarlanıp kurulması en uygun olanıdır. Bu alanlarda ve kentsel dönüşüm alanlarında atılacak küçük adımlar kentimizin refahına büyük oranda katkıda bulunacaktır.

Bu kapsamda;

1. İleri biyolojik arıtma tesislerinden elde edilen 1 m3 su için işletme maliyetleri nedir?

2. Geleneksel su maliyetleri ve Melen projesinde su maliyetleri nedir?

3. Hem gri su, hem de ileri biyolojik arıtma tesislerinde arıtılmış suların yeniden kullanımı konusunda etüt, plan, proje, uygulama aşamasında hangi çalışmalar vardır? Varsa detayları nedir?'

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları