CHP'den Taksim'de açılan ÖSO bayrağı için araştırma önergesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, yılbaşı akşamı Taksim Meydanı’nda Suriye uyruklu bir grup tarafından Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bayrağı açılmasına ilişkin Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Taksim Meydanı'nda yabancı uyruklu binlerce kişi yeni yılı kutlamak için bir araya geldi. Burada toplanan Suriyeli göçmenlerden bir grup, Özgür Suriye Ordusu bayrakları açtı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, 'Suriye rejimi karşıtı faaliyetlere Türkiye toprakları üzerinde izin verilmesi' gerekçesiyle, olaya ilişkin iki önerge vererek Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Çeviköz, TBMM Başkanlığına verdiği araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca milli kutlamalara, toplumsal olaylara ev sahipliği yapmış, uluslararası bilinirliği olan Taksim Meydanı’nda, Suriye rejimine muhalif kişiler tarafından “Özgür Suriye Ordusuna” ait bayrağın açılması vesilesiyle Suriye rejimi karşıtı faaliyetlere izin verilmiştir. AKP iktidarları döneminde, inandırıcılığını ve güvenilirliğini yitirilen dış politikamız, bu tür olaylarla daha da kötüye gidecektir.
Tek adam rejimi, Suriye üzerindeki yayılmacı politikalarını Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) diye adlandırılan, Suriye’nin mevcut rejimine muhalif unsurlar ile ortak yürütmektedir. İktidarın ÖSO ile kurduğu işbirliğinin gerekçesi anlaşılamamaktadır. Daha önce de bu unsurlar tarafından Türk lirasının, Suriye poundu karşısındaki değer kaybı nedeniyle maaşlarını TL olarak almak istemedikleri bilgisi kamuoyunda yer almıştır. Tek adam rejiminin Cumhurbaşkanı tarafından paralı ve silahlı bir gruba “Kuvayı Milliye” benzetmesi yapılmıştır.
Afrin’de de ÖSO mensuplarının yağma, talan, gasp, hırsızlık, fidye için adam kaçırma, gelişigüzel hapsetme, işkence gibi suçlarının bir kısmı BM İnsan Hakları Konseyi’nin raporuna girmiştir. Tek adam rejimi ÖSO ile yan yana gelerek, TSK’nın ve Türkiye’nin itibarına gölge düşürmektedir. Taksim’de yaşanan bu olay, Türkiye’nin Astana’da üstlendiği görevi ve Türkiye tarafından da desteklenen Suriye’de yeni Anayasa hazırlama sürecini tehlikeye atmaktadır.
31 Aralık 2018 tarihinde, Taksim Meydanı’nda Suriye rejimine muhalif kişiler tarafından “Özgür Suriye Ordusuna” ait bayrağın açılması vesilesiyle Suriye rejimi karşıtı faaliyetlere Türkiye toprakları üzerinde izin verilmesi olayına ilişkin sorumluların araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98. TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz."
CHP'li Çeviköz, verdiği diğer önergede ise olaylara konu olan güvenlik zafiyetinin sorumlularının tespit edilmesini istedi.
İşte tepkiye neden olan görüntüler:
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları












