loading
close
SON DAKİKALAR

Chp'li 12 belediyeden ortak açıklama

Chp'li 12 belediyeden ortak açıklama
Tarih: 12.02.2012 - 22:52
Kategori: Özel Haberler

CHP’li 12 belediye başkanı, bölgeye gelen yardımların dağıtımında yaşanan kaos sebebiyle, kendi yardımlarını kendileri dağıtma kararı aldı.

CHP’li Van ve Erciş’e Salı günü gerçekleştirdikleri ziyaret sonrasında İstanbul’a dönen İstanbul’un CHP’li 12 Belediye Başkanı ve CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, ortak bir açıklama yaptı. 

Felaketin yaşandığı bölgedeki eksikliklere ilişkin tespitlerin yer aldığı ve yardım dağıtımındaki kaosa dikkat çekilen açıklamada, “Yüce gönüllü halkımızın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için bizlere emanet ettiği yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ve yerine ulaştırılması, düzenli olarak dağıtılması, yardımların ve dağıtımının sürekliliğinin sağlanması, kontrollerinin yapılması amacıyla belediyeler olarak yardımlarımızı kendimiz dağıtma kararı almış bulunuyoruz. 

Bu kapsamda Erciş’e 600 metrekarelik bir sahra çadırı ve 50 metrekarelik çok sayıda çadır gönderiyoruz, buralarda kuracağımız yardım merkezlerinde nitelikli bir yardım dağıtım çalışmasını kendimizin yapacağını bildiriyoruz” ifadelerine yer verildi. 

Geniş kapsamlı açıklama ve basın duyurusu ise şu şekilde;

Van’da yaşanan deprem felaketinin hemen ardından CHP İstanbul İl Başkanlığı koordinasyonunda İstanbul’un CHP’li 12 belediyesi olarak harekete geçtik ve bir yardım kampanyası başlattık. 

Yurttaşlarımızın her türlü takdirin üzerindeki duyarlılığıyla çok bir şekilde belediyelerimizde koordinasyon ve yardım merkezleri oluşturduk, Kızılay ve Van’daki Kriz Yönetim Merkezi’nden edindiğimiz ihtiyaç listesi kapsamında topladığımız yardımları TIR’larla Van’a ulaştırdık. 

Yine CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ile birlikte 12 belediye başkanı olarak Beşiktaş Belediyesi’nin ev sahipliğinde bir araya geldik, yardımlarımızın niteliğini ve bu yardımların sürekliliğini sağlayacak çalışmalarımızı değerli basınımız aracılığıyla kamuoyuna duyurduk.   

Söz konusu toplantıda, hemen ertesi gün (25 Ekim 2011 Salı) Van’a gitme ve bugün (27 Ekim 2011 Perşembe) itibariyle 500’ün üzerinde yurttaşımızın yaşamını yitirdiği, bin 600’ün üzerinde yurttaşımızın yaralandığı deprem bölgesini yerinde inceleme kararı aldık.   
 
Deprem bölgesine gerçekleştirdiğimiz ziyaretimiz sırasında başta Van kent merkezi olmak üzere Erciş ve çevre köyler dâhil olmak üzere depremin vurduğu pek çok yerleşim yerinde incelemelerde bulunduk. 

Ve üzülerek belirtmek isteriz ki, yaşanan deprem felaketinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ile İstanbul’un CHP’li 12 Belediye Başkanı olarak yerinde inceleme yapmak üzere gittiğimiz Van’dan acımız bir kat daha artarak dönmüş bulunuyoruz.

Ziyaretimiz sırasında bir doğal felaketin yarattığı trajedilere tanık etmemizin yanı sıra bir organizasyonsuzluk felaketini de yerinde gözlemledik. Bu gözlemlerimizi kamuoyuyla paylaşma sorumluluğumuz gereğince belirtmek isteriz ki; 

Deprem bölgesine yapılan yardımların dağıtımında ve felaketzedelere ulaştırılmasında korkunç bir organizasyon bozukluğu ve zafiyeti vardır. Bölgeye şimdiden hatırı sayılır miktarda yardım ulaşmasına rağmen, bu yardımların dağıtımında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. 

Yardımlar Van kent merkezine doğru yoğunlaşırken, hasarın ve kaybın çok daha büyük olduğu Erciş’e ve köylerine hemen hiçbir yardım ulaşmamıştır. Üstelik yardımları köylere ulaştırmak yerine yetkililer tarafından, yıkılan köylerde yardıma ihtiyaç duyan yurttaşlarımızın kendi olanaklarıyla Erciş’e ulaşmaları çağrısı yapılmıştır. Bu bir yardım skandalıdır.

Gelen yardımların Erciş’e ulaşmadan yağmalandığına dair ciddi tanıklıklar ve iddialar mevcuttur. Bölgede çok sayıda güvenlik personeli olmasına karşın, yardım dağıtımının güvenliği yoktur.  

Depremin vurduğu ve ziyaret ettiğimiz bazı köylere, yalnızca 1-2 km. mesafedeki karakollardan bile gelen olmamıştır. Köylerdeki depremzede yurttaşlarımız bırakın yardımı, durumlarını soracak birilerini umutsuzca ve hâlâ beklemektedir.

Çadır eksikliği büyüktür. Yardım ulaşmayan köylerde depremzede yurttaşlarımız kendi olanaklarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda, soğukta ve sağlıksız bir ortamda yaralarını sarma mücadelesi vermektedir. 

Basında da yer aldığı üzere, yıkılan binaların büyük çoğunluğunun Deprem Sigortası bulunmamaktadır. Yeni yapılmış binalar yerle bir olurken daha eski binaların yıkılanların yanı başında sapa sağlam duruyor olması üzerinde ciddiyetle durulması gereken başka bir konudur.   

Yardımların dağıtılmasındaki karmaşanın ve organizasyonsuzluğun yanı sıra, Van yerel yönetimi yardım çalışmalarından tamamen dışlanmıştır. Bunun adı ayrımcılıktır ve kesinlikle kabul edilemez.  

Yardım faaliyetlerinde kullanılması gereken bazı resmi kurum araçlarının, kurum otoparklarında öylece yatıyor olduğu, ayrı bir gözlemimizdir.

Sonuç olarak yardımların dağıtılması konusunda organizasyon eksikliği ötesinde açık bir kaos yaşanmaktadır. 

Tüm bu gözlemlerimiz ışığında, yüce gönüllü halkımızın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için bizlere emanet ettiği yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ve yerine ulaştırılması, düzenli olarak dağıtılması, yardımların ve dağıtımının sürekliliğinin sağlanması, kontrollerinin yapılması amacıyla belediyeler olarak yardımlarımızı kendimiz dağıtma kararı almış bulunuyoruz. 

Bu kapsamda Erciş’e 600 metrekarelik bir sahra çadırı ve 50 metrekarelik çok sayıda çadır gönderiyoruz, buralarda kuracağımız yardım merkezlerinde nitelikli bir yardım dağıtım çalışmasını kendimizin yapacağını bildiriyoruz. 

Talihsiz ve kötü günler yaşayan yurttaşlarımızın acılarını bir kez daha paylaştığımızı ifade ediyoruz. 

CHP’li 12 Belediye Başkanı 
Ve 
CHP istanbul il örgütü adına

İl Başkanı 
Oğuz Kaan Salıcı 


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları