loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Akif Hamzacebi; Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesinde yapacağı sondaj ve arama faaliyetlerine devam etmeli

CHP'li Akif Hamzacebi; Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesinde yapacağı sondaj ve arama faaliyetlerine devam etmeli
Tarih: 13.08.2020 - 01:27
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzacebi, Oruç Reis için ilan edilen Navtex sonrası bölgede ki yüksek tansiyon ve hareketlilik nedeni ile bir dizi açıklama da bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzacebi, son günlerde Akdeniz'de yaşanan gelişmeler ndeniyle sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

CHP'li Hamzacebi açıklamsında:

"Türkiye Oruç Reis gemisi için yeniden Navtex ilan edince, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzacebi uyardı; "Navtex ilan edildi. Meis ve Rodos adaları arasında savaş gemileri ile tatbikat yapılacak. Peki sonra. Önemli olan oralarda tatbikat değil sismik araştırma gemisi ile sondaj yapmak, petrol ve gaz arama faaliyetinde bulunmaktır. Bu yapılmadığı sürece tatbikat bir şey ifade etmez.

Türkiye Mavi Vatan’dan koparılıp Anadolu coğrafyasına hapsedilmek isteniyor. Oruç Reis gemisi çalışmalarına ara vermemeli, Türkiye Akdeniz’de İsrail ve Lübnan’la anlaşma yapmanın ön adımı olarak Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmelidir. Turgut Özal bunu zamanında Karadeniz’de yapmıştı1986 yılında Turgut Özal Karadeniz’de Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesini (MEB) ilan ettiğinde hiç bir ülke ile anlaşmamız yoktu. Gerekli anlaşmalar bölge ülkeleri görüşmeye davet edilerek daha sonra yapıldı.

2004 yılında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) MEB ilan ettiği süreçte sadece Mısır’la anlaşma yapmıştı. MEB ilanı diğer kıyıdaş komşu ülkeleri de ilgilendirdiği halde GKRY’nin diğer ülkelerle MEB anlaşması yoktu.

Mısır’la MEB anlaşması yapan Yunanistan pek muhtemeldir ki süratle GKRY ile de MEB anlaşması imzalayacaktır.

Türkiye 1986’da Turgut Özal’ın Karadeniz’de yaptığına benzer bir şekilde süratle Akdeniz’de MEB ilan etmeli, sonrasında İsrail ve Lübnan MEB anlaşması görüşmelerine davet edilmelidir. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisinin Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesindeki yapacağı sondaj ve arama faaliyetlerine milletçe destek vermeliyiz" dedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları