loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Akif Hamzaçebi'den içki, sigara ve akaryakıta ÖTV zammı açıklaması

CHP'li Akif Hamzaçebi'den içki, sigara ve akaryakıta ÖTV zammı açıklaması
Tarih: 27.05.2022 - 22:15
Kategori: Ekonomi

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Ekonomist Mehmet Akif Hamzacebi, Bugünkü Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ÖTV alkollü içeceklerde yüzde 25, sigarada yüzde 10 oranında artması üzerine açıklama yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Ekonomist Mehmet Akif Hamzacebi;

"Bugünkü Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ÖTV alkollü içeceklerde yüzde 25, sigarada yüzde 10 oranında artırıldı. ÖTV bir AB vergisidir. ÖTV ile iki amaç güdülür.

1- Hazineye gelir sağlamak,

2- Ulaştırma, sağlık gibi alanlarda tüketici davranışlarını etkilemek.

Örneğin akaryakıt ürünlerindeki ÖTV düşük düzeyde olursa karayolu taşımacığı, yüksek düzeyde olursa demiryolu taşımacığı teşvik edilmiş olur. Alkollü içki ve tütün mamullerinde düşük ÖTV tüketimi teşvik eder. Yüksek ÖTV ise teorik olarak kişiyi tüketimden vazgeçmeye zorlar.

Ancak ÖTV’nin ölçüsüz bir şekilde artırılması ile örneğin sigara ve alkollü içeceklerde tüketiciler hemen tüketimlerini kısmazlar/ kısamazlar. Bu nedenle ülkeler ÖTV’nin Hazineye gelir sağlama amacı ile diğer politika alanlarındaki amaçlarını belli bir dengede tutarlar. Örneğin alkolizm tehlikesinin olduğu İsveç, Norveç, Finlandiya, İzlanda, İrlanda, İngiltere’de yüksek dereceli alkollü içkilerde ÖTV yüksektir.

Avrupa’nın güneyine inildikçe ÖTV oranları düşer. Yine Akdeniz ülkeleri üzüm üreticisini teşvik için şarapta düşük ÖTV uygularlar. ÖTV’de ölçüsüz artırımlar ise tüketicileri kaçak yollarla yurda giren içki ve sigara veya evlerde alkollü içki üretimine  yöneltir.

Yine, bu nedenle düşük maliyeti nedeniyle etil alkol yerine metil alkolle alkollü içki  üretilebilmekte, bu da ölümlere neden olmaktadır.

Türkiye OECD içerisinde alkollü içkileri ağır vergileyen ülkelerden biridir.

Buna ilişkin 2020 yılı Tablosunu sunuyorum. Ülkemizde gelir, kurumlar ve katma değer vergilerindeki düşük performans ve tahsilat oranındaki düşüşü iktidar ÖTV oran artışlarıyla  telafi etmektedir." dedi.

1️⃣Bugünkü Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ÖTV alkollü içeceklerde yüzde 25, sigarada yüzde 10 oranında artırıldı.
ÖTV bir AB vergisidir. ÖTV ile iki amaç güdülür.
1) Hazineye gelir sağlamak,
2) Ulaştırma, sağlık gibi alanlarda tüketici davranışlarını etkilemek.

— M. Akif Hamzaçebi (@Akif_Hamzacebi) May 27, 2022

Kaynak : www.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları