loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Akın: Dövizdeki düşüşün payı vatandaşa değil ÖTV'ye verilecek

CHP'li Akın: Dövizdeki düşüşün payı vatandaşa değil ÖTV'ye verilecek
Tarih: 22.12.2021 - 15:18
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, döviz kurundaki düşüşle son 2 ayda art arda gelen zamlarla 12 liraya dayanan akaryakıt ürünlerine yüzde 30 oranında doğrudan indirim yapılması gerekirken iktidarın dövizdeki düşüşü akaryakıttan alınan ÖTV'yi artırmak için kullanacak olmasına tepki gösterdi....

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “İktidarın; akaryakıttan alınan ve iki ay önce sıfırlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) payını dövizdeki düşüşle artırması vatandaşı umursamadığını bir kez daha gösterdi. İktidar ÖTV payını artırmak yerine akaryakıt ürünlerinde doğrudan yüzde 30 oranında indirim yapılmalı. Benzin ve motorin 8 lira, LPG otogaz da 6,5 lira seviyesine düşürülmelidir” değerlendirmesinde bulundu.
Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada akaryakıt ürünlerinde bir an önce indirim yapılması gerektiğini belirtti.

CHP’li Akın açıklamasında şunları dile getirdi:
"İktidarın ekonomide aldığı yanlış kararlar nedeniyle akaryakıt ürünlerinde son iki ay içerisinde pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde 20’nin üzerinde zam yapılmıştır. Döviz kurundaki her artış doğrudan akaryakıt fiyatlarına yansıtılmış, bu süreç içerisinde benzin ve motorinin litre fiyatları 12 lira sınırına dayanmıştır. İktidar kurdaki her artışı doğrudan akaryakıt ürünlerine yansıtmış bu süre içerisinde pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde neredeyse 2 günde bir zam yapılmaya başlanmıştır.
Bu kapsamda akaryakıt ürünlerinde doğrudan bir indirim yapılması beklenirken; iktidar vatandaşı umursamadığını bir kez daha göstermiştir. Resmi gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre akaryakıttan alınan ÖTV tutarı döviz cinsinden fiyatların azalış tutarı kadar artırılacak. Buna göre döviz kurundaki yükselişi art arda gelen zamlarla doğrudan vatandaşa yansıtan iktidar, döviz kurundaki düşüşü ise ÖTV payını artırmak için kullanacak. Karara göre akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV’nin payı 2 lira 70 kuruş tutarında artırılacak.
İktidar akaryakıttan alınan ÖTV’yi artırmak yerine dövizdeki yüzde 30 oranındaki düşüşle 22 Kasım 2021 tarihli fiyatı pompa fiyatlarına yansıtmalıdır. Bu kapsamda 21 Aralık 2021 tarihi itibariyle planlanan akaryakıt zamları iptal edilmiştir. Ancak zamların iptal edilmesi tek başına yeterli değildir. Döviz kurundaki düşüşe bağlı olarak 11 lira 6 kuruş olan benzinin litresi 8 lira seviyesine indirilmelidir. Bezer bir şekilde litre fiyatı 11 lira 50 kuruş olan motorinin fiyatı da 8 lira seviyesine düşürülmelidir. Litre fiyatı 9 lira 5 kuruş olan LPG otogazın fiyatı da 6 lira 50 kuruş seviyesine bir an önce indirilmelidir. Başka bir deyişle akaryakıt fiyatlarında döviz kurundaki düşüş dikkate alınarak ÖTV payı artırılmamalı doğrudan yüzde 30 oranında indirim yapılmalıdır."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları