loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Akın: Öğrencilerin fatura gideri 3 yılda 365 TL'den 705 TL'ye çıktı, asıl sizin gözünüze, dizinize dursun

CHP'li Akın: Öğrencilerin fatura gideri 3 yılda 365 TL'den 705 TL'ye çıktı, asıl sizin gözünüze, dizinize dursun
Tarih: 22.09.2021 - 16:25
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yurt kontenjanı sorunu nedeniyle yükselen kiralara rağmen ev tutmak zorunda kalan üniversite öğrencilerinin aylık elektrik, doğalgaz ve internet faturalarının tek adam rejiminin hayata girdiği son 3 yılda neredeyse 2’ye katlandığına dikkat çekti....

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Öğrenciler kira zulmünün yanı sıra fatura zulmüyle de boğuşuyor. Kiralık evde barınan milyonlarca üniversite öğrencisinin ortalama 365 lira olan ortalama fatura gideri son üç yılda yapılan zamlarla artık 700 lirayı aşıyor. Burslar her öğrenciye verilmiyor; kredi verilirse de faiziyle geri alınıyor. Buna karşın yurt bulamadığı için evde kalan her öğrenci faturaları da ödemek zorunda bırakılıyor. Asıl sizin gözünüze, dizinize dursun” diye konuştu.
Ahmet Akın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Biz göreve başladığımızda üniversite öğrencilerinin bursları 45 liracıktı. Ya elinize dilinize dursun ya. Şu anda bunlar 650 liraya çıktı” açıklamasına tepki gösterdi. CHP’li Akın; her öğrenciye verilmeyen bursların ya da geri ödemeli olarak verilen kredilerin yurt bulamadığı için kiralık ev tutmak zorunda kalan öğrencilerin bir aylık fatura giderlerini bile karşılayamadığına dikkat çekti.

Akın şunları kaydetti:
"İktidarın yurt kontenjan sorununu yıllardır çözmemesi nedeniyle üniversite öğrencileri bu yıl da barınma sorunlarıyla yeni akademik yıla başlamak zorunda kaldı. Üstelik bu yıl artan kira fiyatları nedeniyle öğrenciler daha çok mağdur olurken, ev kiralayabilen öğrenciler bir de fahiş oranda artan faturalarla karşı karşıya kalıyor. Öğrenciler kira zulmünün yanı sıra iktidarın doğrudan neden olduğu fatura zulmüyle de boğuşuyor.

Tek adam rejiminin hayata geçtiği 2018 yılında elektrik faturaları 8 kez zamlanarak yüzde 98,6; doğalgaz faturaları ise 13 kez zamlanarak yüzde 110,7 oranında arttı. Aynı dönemde internet servisi paketleri de ortalama yüzde 70 oranında zamlandı. Bir ev tutmak zorunda kalan öğrenciler dolayısıyla son üç yılda artan elektrik, doğalgaz ve internet faturalarıyla karşı karşıya kaldı. Faturalar son üç yılda iktidarın yanlış karar ve politikalarıyla ikiye katlanırken; buna karşın öğrenci bursları son 3 yılda yalnızca yüzde 30 oranında arttı. Asıl sizin gözünüze, dizinize dursun demek gerekiyor

Dört kişilik bir aileye göre daha az enerji harcamak zorunda kalan öğrenciler; buna karşın son üç yılda yaşanan artış nedeniyle daha çok zorlanacak. Buna göre bir öğrenci evinde ortalama bir hanenin tüketiminden daha az elektrik ve doğalgaz tüketimi yapıldığı varsayılsa bile her öğrenciye verilmeyen burs ya da faizi işletilerek geri ödemeli olarak verilen kredi tutarı tek başına artık faturaları karşılamaya yetmiyor.

Aylık 200 kilovatsaat elektrik tüketiminin faturası son üç yılda ortalama 90 liradan 185 liraya çıktı. Isınma amaçlı günün yalnızca belli saatlerinde kullanılması durumunda oluşan 200 metreküplük doğalgaz tüketiminin faturası da ortalama 230 liradan 450 liraya yükseldi. TÜİK’in verilerine göre internet paketinin aylık fiyatları da son üç yılda 45 liradan ortalama 70 liraya yükseldi. Bu durumda faturaların toplam tutarı öğrencilerin daha az tüketmesine karşın aylık 365 liradan 705 liraya çıktı."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları