loading
close
SON DAKİKALAR

CHP’li Aygun, beyin göçünü Meclis'e taşıdı: Savunma sanayiinde çip uzmanlarımız, Hollanda ve Almanya’ya gitmeye devam ediyor

CHP’li Aygun, beyin göçünü Meclis'e taşıdı: Savunma sanayiinde çip uzmanlarımız, Hollanda ve Almanya’ya gitmeye devam ediyor
Tarih: 20.06.2019 - 12:24
Kategori: Yurt

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Aselsan’da yerli ve milli silahların yapımında görev alan çip uzmanı mühendislerin Hollanda’da bulunan sektörün lider şirketlerinden ASML’ye ve Almanya’daki teknoloji şirketlerine geçişinin devam ettiğini söyledi.

Aygun, ABD’deki savunma sektörünün önemli dergilerinden Jane’sDefenceWeekly’nin konuyu yakından takip ettiğini ve tam sayfa işlediğini belirterek, “ABD, neden savunma sanayiimizdeki beyin göçünü mercek altına aldı? ABD neden bu konu ile yakından ilgili?” diye sordu.

BEYİN GÖÇÜNÜN ARAŞTIRILMASINA AKP-MHP ENGEL OLDU

CHP Milletvekili İlhami Özcan Aygun’un beyin göçünün incelenmesi amacıyla verdiği Araştırma Önergesi dün CHP grup önerisiyle TBMM gündemine geldi. Önergenin görüşülmesine ilişkin öneri, AKP ve MHP’li vekillerin oyları ile reddedildi.

Önerinin reddinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Aygun, “Demek ki ABD kadar konuya önem vermiyoruz. ABD bile Türkiye’deki beyin göçünü mercek altına alıyor. Biz TBMM’de görüşemiyoruz” diye tepki gösterdi.

Aygun, bilgi ve teknolojisini geliştiremeyen, bu gizli bilgileri koruyamayan ülkelerin beka sorunu yaşayacağına işaret ederek, “Binbir zorluklarla yetiştirdiğimiz mühendislerimizi, uzmanlarımızı, bilim insanlarımızı Türkiye'de tutmak ve beyin göçünü engellemek bizlerin görevidir” dedi.

Aselsan’ın Türkiye’nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak için 1975 yılında, TAI’nin 1973 yılında kurulduğuna işaret eden Aygun, “Aselsan’ın şu anda dünyanın en çok ciro yapan 100 şirketi arasında olması bizi onurlandırmaktadır. TAI, havacılık ve uzay şirketleri arasında 2017 yılında 61. sıraya ulaşmıştır” bilgilerini verdi.

“TANK PALET FABRİKASINDAKİ ASKERLER KİMİN EMRİNE GİRECEK!”

Aygun, millî savunmanın omurgasını oluşturan bu ender kuruluşları ülkemize kazandıran o dönemin büyüklerini şükranla andığını belirterek, şu soruları yöneltti:

“Ne yazık ki geldiğimiz noktada ise devlet büyüklerimizin büyük bir emek ve yoklukla kurduğu fabrikalar ve kuruluşlar yabancı ülkeler peşkeş çekiliyor. Nasıl mı? Evet, Sakarya'da olduğu gibi. Fırtına obüslerini üreten ve Leopar T1, T2 tanklarının modernizasyonunu yapan Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilerek, Ethem Sancak ortaklığındaki Katar’a satılması çok manidar olmuştur. Yıllarca süren emekle elde edilmiş birikimimizin yabancı bir ülkenin erişimine sunulması, aynı zamanda büyük bir güvenlik sorunudur. Peki, fabrikada görev yapan askerî personel ne olacaktır? TSK personelinin başka bir ordunun ortağı olduğu firma emrinde çalışmasını nasıl kabul edeceksiniz?”

“100’DEN FAZLA MÜHENDİSİMİZ GİTTİ!”

Hollanda merkezli teknoloji şirketi ASML ve bazı Alman şirketlerinin TÜBİTAK SAGE, TAI ve ASELSAN’daki mühendislere göz diktiğini belirten Aygun, şu bilgileri verdi:

“Yabancı şirketler sadece Ocak 2019'a kadar 100'den fazla kardeşimizi transfer etmişlerdir. Türk lirasının Dolar ve Euro karşısında erimesi, bu beyin göçünü hızlandırmıştır. Hollanda Hükûmetinin Türk mühendislere yüksek maaşların yanı sıra vatandaşlık sözü vermesi de beyin göçünü hızlandırmıştır. Orta Doğu üzerindeki gelişmelere baktığımızın zaman ülkemizin karşı karşıya kaldığı açık ve gizli tehditler ortadadır. Bu tehditleri bertaraf etmek için güçlü ordu, güçlü savunmaya ihtiyacımız var.”

ASELSAN BAŞKANI, BEYİN GÖÇÜNÜ DOĞRULADI

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün beyin göçünü doğruladığını, ancak gidenlerin ASELSAN’ın yüzde 2’si olduğu savunması yaptığını anımsatan Aygun, şöyle devam etti:

“Yüzde 2 dedikleri çip uzmanları ve stratejik yerlerde çalışanlardır. Yüzde 2 deyip bunu savuşturamayız. Bunlar çip uzmanları ve stratejik birimlerde çalışan uzmanlardır. Şu kadarcık belleğe birçok bilgiyi sığdıran beyinlerdir. Gidenler, ASELSAN'daki siyasi baskılardan kaçtıklarını söylüyorlar. Ülkedeki siyasi iklimden bahsediyor, umutsuzluk ve hayal kırıklığından bahsediyorlar.”

“DEMOKRASİ YOKSA BEYİN GÖÇÜ DEVAM EDER”

Aygun, işsizlik rakamlarının 14.1’e ulaştığını ve işsiz sayısının gerçekte 9 milyona dayandığını belirterek, “Tweet attğınız zaman cezaevine giriyorsanız, fikir özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, demokrasi yoktur. Gençlerimiz bu yüzden Avrupa’da kendisine iş kapısı arıyor” dedi.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları