loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Aygun: Dolar yükseliyor, tarım çöküyor

CHP'li Aygun: Dolar yükseliyor, tarım çöküyor
Tarih: 14.08.2018 - 11:12
Kategori: Ekonomi

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, iklim değişikliği, plansız kentleşme, art arda yaşanan sel felaketleri ile yaşam mücadelesi verir hale gelen çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara işaret etti

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, en son Ordu’da yaşanan sel felaketi ile büyük yıkım yaşayan fındık üreticilerinin içine düştüğü durumu örnek göstererek, “Böyle bir ortamda çiftçimize acil destek paketi açıklanmalıdır. Oysa ki Ziraat Bankası’nın, eski Bakanlar Kurulu kararına rağmen Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden çiftçiye yüzde 22.5 oranında gizli faiz uygulayarak, hormonlu kredi verdiği açığa çıkmıştır” dedi. Başkanlık sisteminde Bakanlar Kurulu’nun kalktığını, Cumhurbaşkanı’nın danışmanının kabineyi “teknik heyet ekibi” olarak tanımladığını vurgulayan Aygun, “Ortada Bakanlar Kurulu yoksa, eski Bakanlar Kurulu kararları da uygulanmayacak mı? Ortalık tamamen karışık” ifadelerini kullandı.

Aygun, yaptığı basın açıklamasında, ekonomide yaşanan krize dikkat çekti. Dolardaki artışın herkesi yoksullaştırdığını, çok büyük bir çöküşün başladığını kaydeden Aygun, iklim değişikliği ve sel felaketleri ile beli bükülen çiftçinin çok daha fazla zarar ettiğini kaydetti.

Buğdayın yanı sıra tüm tarım ürünlerinde büyük problemler yaşandığını vurgulayan Aygun, “Geçtiğimiz gün Ordu’da yaşanan sel felaketi ile fındık rekoltesi daha da düşmüştür” diye konuştu.

Aygun, bu sorunlara ek olarak Türkiye’nin parlamenter rejimden Başkanlık sistemine geçmesi ile birlikte Bakanlar Kurulu’nun fiilen ortadan kalkması ile eski Bakanlar Kurulu kararlarının yok sayıldığına işaret etti. Bu anlayışın tarımda sıkıntılar yarattığını söyleyen Aygun, çiftçinin fişinin çekildiğini belirtti.

“ÇİFTÇİYE DESTEK YOK!”

8 Ocak 2018 tarihli  “T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin” Bakanlar Kurulu kararına işaret eden Aygun, bu kararın uygulanmasında sıkıntılar olduğunu anlattı.

Aygun, bu karara göre hayvansal üretimde yatırım veya işletme kredisi olarak yüzde 50’den yüzde 100’e kadar faiz indirimi planlandığını söyledi. Aygun, yine bu karara göre tohumdan yem bitkisine, süs bitkisine kadar, sulama yatırımları ve ekipman alımında yüzde 25’den yüzde 100’e kadar faiz indirimleri öngörüldüğünü anımsattı.

“GÖREV ZARARI HAZİNE’DEN Mİ ÇİFTÇİDEN Mİ KARŞILANIYOR?”

Bu sistemin nasıl yürütüleceği konusunda da 6 Mart 2018 tarihinde de uygulama esasları tebliği yayımlandığını belirten Aygun, yaşanan sıkıntıyı şöyle özetledi:

“Banka ve Tarım Kredi Kooperatifi’nin bu karar kapsamında açılan kredilerden doğacak gelir kayıpları, Hazine Müsteşarlığınca ilgili yıl bütçelerine bu amaçla konulacak ödenekten karşılanır” denilmektedir. Çiftçimiz de bu karara dayanarak, devletine güvenmiştir.

Ne var ki Ziraat Bankası, çiftçiye doğrudan verdiği kredide yüzde 8 faiz uygularken, Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden verdiği kredide çeşitli masraflar adı altında eklemeler yaparak yüzde 22.5 oranında faiz uygulamaktadır.  Bunun sonucu olarak çiftçilerimiz iflas etmeye başlamıştır. Ülke tarımı geri dönülmez bir yola doğru hızla gitmektedir. Milli ve yerli üretime geçilmeli ve bunu besleyecek gerçek destek programları açıklanmalıdır.”

Zaten Ziraat Bankası da son yaptığı açıklamada; Tarım Kredi Kooperatiflerini Bakanlar Kurulu kararı kapsamında kredi kullandırılabilecek kişiler arasında görmediğini savunmuştur. Ancak ortada Bakanlar Kurulu da kalmadığına göre muhatap da yoktur! Bu noktada görev Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye düşmektedir.

Pakdemirli’den şu sorulara yanıt bekliyorum:

  1. Tarım Kredi Kooperatifleri 7 bin kişiye Ziraat Bankasından kredi kullandırılacağını ve 250.000 düve projesini uygulanacağını ilan etmiştir. Peki,  bu kredinin faizi ne olacaktır?
  1. Geçen sene icralık olan 7 bin tarım kredi ortağı çiftçinin borçları ne olmuştur?
  1. 2017 yılında ithalatımız bir önceki yıla göre yüzde 17,7 artarak 233,7milyar dolar, yıllık dış ticaret açığı 76,7 milyar dolar olmuştur. 2018 yılında da buğdaydan soyaya, sığır etinden mısıra kadar ithalatımız artarak devam etmektedir.   Bu cari açığı azaltmanın yolu çiftçiye piyasanın da üzerinde yüzde 22,5 faizle kredi vermek midir?
  1. Meksika, Çin, Hollanda ve İspanya gibi çiftçilerimizi destekleyen paketler uygulayacak mıyız?
  1. Bakanlar Kurulu kararına rağmen, Tarım Kredi ortağı çiftçiden 2012 yılından günümüze kadar faiz olarak adlandırılmadan çeşitli adlar altında alınan gizli faiz paralarının çiftçimize geri ödenmesi gerekmektedir. Bu üreticimize ve Türk insanımıza vicdani borcumuz değil midir? Yoksa Bakanlar Kurulu kalktığı için eski Bakanlar Kurulu kararlarının geçerliliği de mi kalkmıştır?

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları