loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Balyalı: Daha kasaya 1 lira girmeden 1.5 milyar lira açık verdik

CHP'li Balyalı: Daha kasaya 1 lira girmeden 1.5 milyar lira açık verdik
Tarih: 03.12.2019 - 18:51
Kategori: Yerel

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ve CHP İBB Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, ARTI TV'de gazeteci Musa Özuğurlu'nun İstanbul'a ilişkin sorularını yanıtladı.

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ve CHP İBB Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, ARTI TV'de gazeteci Musa Özuğurlu'nun konuğu oldu. İstanbul'un sorunlarının konuşulduğu programda Doğan Subaşı ve Tarık Balyalı 'Su zammı, AKP döneminde duran metro inşaatları, İBB iştirakleri ve imar konularına dair sorulara yanıt verdi. 

Doğan Subaşı ve Tarık Balyalı'nın konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

Doğan Şubaşı:

İSKİ’nin gelirlerinin yüzde 89’u satmaktan kaynaklanan gelirlerden oluşur.  Geçtiğimiz yıllarda her ay fiyat ayarlaması yapılıyordu.  Düşük rakamlar olduğu için hissedilmiyordu. 31 Mart’tan sonra suda yüzde 40 indirimi gündeme getirdik. Oy birliği ile meclisten geçirdik.

İSKİ yüzde 20 zam teklifi önerdi.  Burada söylem aldatmacası yapılıyor. Biz indirimden zam yapmış oluyoruz. Yüzde 28’lik indirim duruyor.  İndirim teklifini revize edelim dedik. Bir teklif hazırladık. Az kullanana zam yapmayalım, 2. ve 3. kademeye zam yapalım dedik. Tüketicilerini yüzde 75’i birinci kademe kullanıyor. Dolayısıyla bu zamdan ikinci ve üçüncü kademe etkilenecek. Aslında biz üst gelir gruplarına daha büyük zam yapmış oluyoruz. Alt gelir grubuna bu zam yansımış olmayacaktı. bu teklifi meclise getirdik. Anlamsız bir şekilde reddettiler. Sonra biz bu zamma hayır diyeceğiz dediler. Bu tavrı benzin ve elektrik zamlarında göstermediler. Neden böyle davrandılar? 6 yıldır İBB Meclisi’ndeyim bu kadar mantık dışı davranışa tanık olmadım.

Tarık Balyalı:

Su zammında son derece mantıklı öneride bulunduk. Abonelerin yüzde 65’inin zamdan etkilenmeyeceği İSKİ’nin gelirlerinin 1 kuruşluk azalma olmayacağı bir yöntem önerdik. Eğer bütün kademelere 4 lira önermiş olsaydık 1.800 kat trilyon gelir azalmasına sebebiyet verecekti. AK Parti popülist davranmayı tercih etti. Su fiyatları düştüğü takdirde bütçenin gelir kalemleri azalacak.

Suyu alıyorsunuz hem dağıtımı için elektrik gideriniz var hem de suyun daha temiz hijyenik olması için kullandığınız kimyasallar var.  Bunlar İSKİ’ni gider unsurları…  Biz mayıs ayında şöyle bir uygulama getirdik. İnsani su kullanım hakkını kabul ettik. Her eve verdiğimizi suyun dışında 32 metreküp suyu ücretsiz olarak veriyoruz. Maliyetler arttığında dengeleyemeye gitmek, zam yapmak zorundaydık.  Evet zam yaptık. Eleştirileri dikkate alarak bu öneriyi getirdik. Daha kasaya 1 lira girmeden 1.5 milyar lira açık verdik.

İmamoğlu başkan olmasaydı bugün İstanbullular suyu ne kadara kullanırdı. Eski sistem devam ediyor olsaydı su 5 lira 6 kuruş olacaktı.   

Duran metro inşaatları

Tarık Balyalı: 2018 Haziran ayında 12 metro imalatının 8’i zaten durmuştu. Ortala 1, 1,5 yıl kazma vurulmamış tüneller vardı. Göreve geldiğimizden bu yana hiçbir metro inşaatını durdurmadık.  Bunların önemli kısmı finansal yetersizlikten kaynaklanıyor. İnşaatları başlattılar, bunların finansman yeterliliklerini ortaya koymadılar. Birden bire seçim yatırımı olsun diye  birçok noktada metro yatırımı işine girmeye kalktılar. Para da bulunamayınca projeler durdu. Hızlı bir şekilde bu işe girince ellerine yüzdelerine bulaştırdılar. Bunun dışında bir risk de var. İstanbul’da 18 noktada tünellerde çökme riski bulundu.

biz iki nedenle metro inşaatlarının yapılmasını istiyoruz. Birincisi çökme riski ikincisi İstanbul’un metroya ihtiyacı. Başkanımız yurtdışında kredi arayışında. 3 tane metro hattının çalışmaları başladı. finansmanlar bulundukça metro çalışmalarına devam edilecek.

 

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları