loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Barut'tan ihraç edilen tarım ürünlerinin iadesiyle ilgili seferberlik çağrısı

CHP'li Barut'tan ihraç edilen tarım ürünlerinin iadesiyle ilgili seferberlik çağrısı
Tarih: 13.06.2019 - 15:41
Kategori: Yurt

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, ihraç edilen tarım ürünlerinin iade edilmesine karşı seferberlik başlatılması ve kalıcı çözüm bulunması için bakanlığı göreve çağırdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ihraç edilen tarım ürünlerinin zirai ilaç kalıntısı, haşere ve bazı siyasi sebeplerle iade edilmesine karşı bakanlığı göreve çağırdı. Her yıl sürekli olarak gündeme gelen bu soruna çözüm bulunması amacıyla herkesin seferber olmasını isteyen Barut, mağduriyetin giderilmesi amacıyla kalıcı ve etkin bir yol haritasının çizilmesini talep etti.

"ŞİMDİ DE KAYISI DA SORUN YAŞANDI"

Barut, narenciye, domates ve çileğin ardından Rusya'nın son olarak ihraç edilen 20 ton kayısıyı Akdeniz Meyve Sineği taşıması gerekçesiyle ıskartaya çıkardığını anımsattı. Yıllardır gündeme gelmesine karşın üreticilere, ihracatçılara ve ülke ekonomisine büyük zarar veren bu soruna hala etkin bir çözüm bulunamadığını dile getiren Barut, yetkililerin bu konudaki pasif tavrının anlaşılmaz bir hal aldığını ifade etti.

"ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYUN"

Türkiye'de uzun süredir çok büyük bir ekonomik ve siyasi kriz yaşandığını, tarımsal üretim ve çiftçilerin bu sorundan çok büyük zarar gördüğünü aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Canımızı yakan, ekonomiyi bitiren bu kriz ortamında tarımsal üretim maliyetleri sürekli yükselirken binbir emekle çiftçinin yetiştirdiği ürün değerini bulmuyor. Üreticiler ürettiğinden kazanamazken, vatandaşlarımız da uygun fiyatlarla alım yapamıyor. Hepimiz biliyoruz ki çiftçinin kazanması için maliyetlerin düşürülmesi, üretim ve üretenin desteklenmesi şart ama bu ne yazık ki yapılmıyor. Bunun yanı sıra son yıllarda ihraç edilen bazı tarımsal ürünlerin gümrük kapılarından geri gönderilmesi gibi büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Tarımsal üretimde sorunları aşmak için ihracat çok önemli bir yer tutuyor ama Rusya ve Ukrayna ile çeşitli Avrupa ülkeleri, ihraç ettiğimiz domates, narenciye ve çilek gibi tarım ürünlerimizi zirai ilaç kalıntısı, tarım haşeresi ve çeşitli siyasi sebeplerle sürekli olarak geri çeviriyor. Zirai ilaç kullanılırsa ilaç kalıntısı, ilaç kullanılmayınca da haşere bahanesi öne sürülüyor. Bir de siyasi sebeplerle ihraç ürünleri geri gönderiliyor. Çiftçimizi mağdur eden, ekonomimize zarar veren bu duruma karşı Tarım ve Orman Bakanlığı'nın etkin ve kalıcı bir çözüm bulması gerekiyor. Uygun zirai ilaç kullanımı, çiftçi eğitimi, etkin bir denetim ve tarımsal üretimde biyolojik mücadele gibi alternatif tüm yollarla ilgili çözüm paketi geliştirilmelidir. Tarımsal üretim ve ihracatın sürdürülebilirliği açısından herkesin seferber olmasını, yetkililerin canımızı yakan bu soruna karşı elini taşın altına koymasını istiyoruz."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları