loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Bayraktar'dan radon sorusu

CHP'li Bayraktar'dan radon sorusu
Tarih: 10.12.2012 - 13:48
Kategori: Sağlık, Yaşam

CHP İBB Meclis Üyesi Serdar Bayraktar radon gazını sordu...

“Ülkemizde yapı sektöründe radon gazı ve olumsuz etkileri çok az bilinmektedir. Konut yapımında radon ölçümlemesi aranmalı ve kullanıma hazır konutlarda radon gazının sınır değerler altında kaldığının belgelenmesi istenmelidir” Uyarısında bulunan ve önemine dikkat çeken CHP İBB Meclis Üyesi Serdar Bayraktar hazırladığı yazılı soru önergesinde, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerinin yaşanılan mekânlarda Radon gazı tespitine ve İstanbulluların radon gazının olumsuz etkilerine karşı korunmasına ilişkin bir çalışması var mıdır? Varsa detayları nedir?” Sorusunu sordu.

Konutlardaki Radon gazına dikkat!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2012 yılı Kasım ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyeleri Serdar Bayraktar ve Dr. Hakkı Sağlam imzaları ile verilen yazılı soru önergesi şöyle;


Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular:


Ülkemizde yapı sektöründe radon gazı ve olumsuz etkileri çok az bilinmektedir. Radon gazı uranyum ve toryum gibi elementlerin doğada kurşun gibi elementlere dönüşürken kendiliğinden oluşan kokusuz, renksiz ve ağır bir asal gazdır. Uygun sızdırmazlıkları yapılmamış binaların toprakla temas eden duvarlarında radon gazı yoğunluğu artabilmekte ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olmaktadır. Tolere edilebilir miktarların üzerinde solunduğunda akciğer kanseri riskini arttırdığı ve Dünya genelinde görülen akciğer kanseri vakalarının yüzde 15'inin nedeninin radon gazı olduğu düşünülmektedir.

Konut yapımında radon ölçümlemesi aranmalı ve kullanıma hazır konutlarda radon gazının sınır değerler altında kaldığının belgelenmesi istenmelidir. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu yapılarda radon tehlikesini azaltmak için radyoaktivite değerlendirme sonuçları, tavsiye edilen değerlerin üzerinde olan malzemelerin yapımda kullanılmamasını, bodrum katlarının toprakla yalıtımının iyi yapılmasını, yerden ve duvarlardan yapı içine sızacak radon gazının boşaltılması için kapalı ortamların yeteri derecede havalandırılmasının sağlanmasını önermektedir.
Bu kapsamda; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerinin yaşanılan mekânlarda Radon gazı tespitine ve İstanbulluların radon gazının olumsuz etkilerine karşı korunmasına ilişkin bir çalışması var mıdır? Varsa detayları nedir?

Vişne Haber Ajansı

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları