loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Budak: Zekeriya Öz ile diğer hakim ve savcılara rücu davası açıldı mı?

CHP'li Budak: Zekeriya Öz ile diğer hakim ve savcılara rücu davası açıldı mı?
Tarih: 13.02.2017 - 16:11
Kategori: Gündem

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Balyoz ve Ergenekon gibi davalarda mağduriyete yol açan FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla hala aranan Zekeriya Öz’ün de aralarında bulunduğu hakim ve savcılarla ilgili rücu davalarını TBMM’ye taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, özel yetkilendirilmiş mahkemelerde yürütülen yargılamalarda büyük hukuksuzluklar ortaya çıktığını ve çok sayıda insan mağdur olduğunu kaydetti. Budak, “Mağdurların açtığı davalar sonucunda da yurttaşlara, özgürlüklerinden mahrum kaldıkların yılları tazmin edemeyecek düzeyde de olsa tazminatlar verilmiştir. Balyoz, Ergenekon ve benzeri davalar bunların somut örneğidir” dedi. Bu gün de benzer şekilde özel yetkilendirilmiş sulh ceza mahkemelerinin iş ve işlemleriyle ilgili şikayetler yükseldiğine dikkat çeken Budak, “Başta Balyoz ve Ergenekon davalarındaki hukuksuzluklar nedeniyle ödenen tazminatlar olmak üzere, yargı işlemleri nedeniyle devletin ödediği tazminatların sorumlularına rücu edilmesi, yeni keyfiliklerin ve hukuksuzlukların önüne geçecektir” diye konuştu.

Kaçak hakim ve savcıların tazminat faturası

Balyoz, Ergenekon ve benzeri davalardaki hukuksuzluklar ile hak ihlalleri nedeniyle 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 141’inci maddesi kapsamında tazminat istemli kaç dava açıldığı, bu davalarda devletin ne kadar tazminat ödemeye mahkum edildiği konusunda bilgi isteyen Budak, “Bu tazminatlar, sorumlularına rücu edilmiş midir? Ödenen tazminatlarla ilgili Maliye Bakanlığı’na rücu davası açılması için kaç dosya gönderilmiştir? Hangi hakim ve savcılarla ilgili ne tutarda rücu davası açılması talep edilmiştir? Yurtdışına kaçan savcı ve hakimlerle ilgili rücu davası açılması istenmiş midir? Bu kişilerle ilgili rücu işlemi yapılmamış ise gerekçesi nedir? Ödenen tazminatların karşılığında, sorumlu olan hakim ve savcılardan tahsil edilen tutar nedir?” sorularına yanıt istedi.
Sulh ceza mahkemesi hakim ve savcıları ile ilgili şikayetleri de gündeme taşıyan Bakan Bozdağ’a “Bu şikayetlerle ilgili HSYK hangi işlemleri yürütmüştür? Şikayetlerin sulh ceza mahkemelerine göre dağılımı nedir? Sulh ceza mahkemelerinin iş ve işlemleriyle ilgili devlet aleyhine kaç tazminat davası açılmıştır? Sonuçlanan davalar da devlet ne kadar tazminat ödemeye mahkum olmuştur? Tazminatların rücu edildiği sulh ceza hakimi ya da savcısı sayısı nedir?” diye sordu. 

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları