loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Bülbül'den referandum teklifi

CHP'li Bülbül'den referandum teklifi
Tarih: 05.02.2019 - 13:10
Kategori: Gündem

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, her türlü enerji santrali, taş ocağı ve maden işletme projelerinin yapımı için Bakanlıktan alınacak izinden önce bölge halkının oyuna sunulması yönünde hazırladığı kanun teklifini Meclis’e sundu.

CHP’li Bülbül verdiği kanun teklifinde, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının verilerini sundu. Buna göre, 2018 yılı ilk yarısı itibarıyla Türkiye’deki 6 bin 886 enerji santrali bulunuyor. Mevcut santrallerin 636’i hidroelektrik, 41’i kömür, 232’i rüzgar, 40’ı jeotermal, 303’ü doğal gaz, 5 bin 422’si güneş, 212’si ise diğer kaynaklı santraller. 2019 yılı itibariyle maden ocakları için verilen ruhsat sayısı 16 bin 639, taş ocakları sayısı ise yaklaşık 15 bin.

Teklifin gerekçesinde, santrallerin ve maden işletmelerinin tarım alanlarını, ormanları ve yaşam alanlarını tehdit ettiğini belirten Bülbül, “İşletmeleri ve denetimleri tam olarak yapılmayan bu işletmeler insan sağlığını olumsuz etkilemekte, ekosisteme telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir” dedi.

Türkiye genelinde yüzde 18 olan kanser vakası oranının jeotermal ve maden ocaklarının bulunduğu Aydın ilinde yüzde 42’ye yükseldiğini söyleyen Bülbül, “Santrallerin, maden ocaklarının proje aşamasından önce bölge sakinleriyle uyum içerisinde kurgulanması gerekmektedir. Bu yöntemin yegane yolu ise referandumdur. Teklif edilen yasal düzenleme ile belediye sınırları içerisinde yapılması planlanan, enerji santralleri, taş ocakları ve maden işletmeleri için projenin izin aşamasından önce halk oylaması yapılması amaçlanmıştır” dedi.

 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları