loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Durmaz uyardı: Esnaf Fonu, İşsizlik Fonu gibi talan edilmemeli

CHP'li Durmaz uyardı: Esnaf Fonu, İşsizlik Fonu gibi talan edilmemeli
Tarih: 16.02.2017 - 10:09
Kategori: Ekonomi

CHP’li Durmaz, 'Esnaf Ahilik Sandığı' tasarısını değerlendirdi, esnafın sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda “Esnafa Ahilik Sandığının “ kurulması düzenlemesi hakkında konuşarak, esnafın acil çözüm gerektiren sorunlarını gündeme getirdi.
İşsiz kalan yâda herhangi bir sebeple iş yerini kapatmak zorunda olan esnafa destek amaçlı kurulması ön görülen “ahilik sandığına” dair tasarıdaki eksikliklere değinenin Durmaz, esnafın emeğinden arttırılarak kurulacak bu fonun akıbeti işsizlik fonu gibi olmamalıdır “ dedi.

Durmaz’ın “Ahilik Sandığı Tasarısı” hakkında yapmış olduğu konuşma şöyle;

"Ahilik, Ahi Evran tarafından kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır.
Halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan bir örgütlenmedir. Bu dayanışma ruhuna uygun bir düzenleme yapılması gerekir. Esnafın beklentisi budur!
Ahilik sandığı kepenk kapatmaya yüz tutmuş binlerce esnafın derdine derman olacak mı?
Esnaf odaları sürekli krediye başvuran esnaflarla dolup taşıyor. Peki neden?
Çünkü esnaf ayakta duramıyor. Siftahsız geçen günlerin açığını krediyle kapatmaya çalışıyor. Ama esnaf kredi çekse de alışveriş yapacak, para akışı sağlayacak insan yok. Çünkü ücretlinin parası döviz artışı ve enflasyon karşısında pula dönmüş durumda!
İnsanlar zor geçiniyor. Bu basit denklemden en büyük ekonomik tıkanma ortaya çıkıyor.
Esnaf bu sandığın kurulmasından umutlu, ama çekinceler çok büyük! Malum hükümetin bu fonlarla ilgili sicili pek parlak değil!
Her sıkışıldığında talan edilen bir işsizlik fonumuz var! İşçinin parası her yerde kullanılıyor! İşsizlik fonu işverenlerin hizmetine sunuluyor.
Biz artık bu içi boş dayanaksız politikalara inanmıyoruz. Ekonomi umutla, temenniyle yürüyecek bir çark değildir. İşçinin alın teriyle biriken işsizlik fonu işverenin emrinde olacak, işçi maliyeti düşecek işverene kıyak geçilecek ama işçiye reva görülen zam 1 ayda eriyip gidecek!
Büyük umutlarla sunduğunuz ahilik sandığı fonunda biriken paralar başka yerlerde kullanılacak mı?
Bu sandıkla ilgili en önemli çekince budur.
Esnaf bu fonun korunma garantisini istiyor!

Hükümet bu Fonlarda biriken paraları popülist amaçlarla kullanmak yerine işsiz kalan işçi ve esnafa vermelidir.

Tasarıda yer alan şekliyle ahilik fonundan esnafa yapılacak ödemeler 2020 yılında olacak.
Peki, bu üç yıllık sürede erimeye devam eden, kepenk kapatan yüzlerce esnafın durumu ne olacak?
3 yıl çok uzun bir süre, bu insanlar nasıl geçimini sağlayacak?

Bugün prim ödeyemeyecek, kredi borcuyla cebelleşen yüzlerce esnaf var, bunlar primlerini nasıl düzenli yatıracak?

Ahilik fonu gelecekte işsizlik fonu gibi tüketilirse bu fonun esnafa bir katkısı olmayacaktır. Esnaf sorunlarına köklü çözümler getirilmesini bekliyor.
Çözüm olarak; Ülke ekonomisinin canlandırılması ve esnaf ve sanatkârlarımızın hak ettiği ve AB ülkelerindeki meslektaşlarının seviyesine ulaştırılması için acilen yasal düzenlemelerin yanında özel teşvik ve destek paketleri hazırlanmalıdır.
Kısaca esnaf ve sanatkârlarımız, Ahi kültürünün üstün vasıflarına mensup, devletine, milletine bağlı, ülkesine hizmeti vazife ve şiar edinmiş, bilgi ve becerisini alın terine katarak ülkesine hizmet eden güzide insanlardır. Umuyoruz ki en kıza zamanda esnaf ve sanatkârlarımız ülkemiz ekonomisi içinde sosyal ve siyasal yaşamında hak ettiği yeri alacaktır.”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları