loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Emir: 1 milyon doz aşının bedelsiz olarak ithal edildiği ortada, 12 milyon dolar aracı firmanın ilk partiden aldığı komisyondur

CHP'li Emir: 1 milyon doz aşının bedelsiz olarak ithal edildiği ortada, 12 milyon dolar aracı firmanın ilk partiden aldığı komisyondur
Tarih: 26.02.2021 - 17:25
Kategori: Siyaset

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Çin’den alınan Sinovac aşısı için aracı Keymen firmasına ilk parti ilaç için 12 milyon dolar ödendiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 23 Şubat'taki grup toplantısında gümrükten geçen ve ücretsiz ithal edilen 1 milyon doz Sinovac aşısının aracı firma Keymen İlaç tarafından Devlet Malzeme Ofisi'ne fatura edilip edilmediğini, firmanın ücretsiz olduğu belirtilen aşı miktarına karşılık gelen 12 milyon doları alıp almadığını sormuştu.

Bakan Koca dün Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama "Aşı savaşının olduğu dünyada üretici firma bir ülkeye aşıyı bedava bağışlar mı? Bunun akılla izahı var mı?" demişti.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, bugün Meclis'te bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Emir, 1 milyon doz aşının ücretinin Keymen'e ödendiğini belirten belgeleri göstererek, "O 12 milyon dolar, aracı firmanın ilk partiden aldığı komisyondur" ifadelerini kullandı.

Murat Emir'in açıklamaları şöyle:
"Geçen hafta genel başkanımız bir soru sordu ve bir belge gösterdi. Türkiye'ye Çin'den gelen Sinovac aşıları için 1 milyon doz aşının bedelsiz girdiğini gösterdi ve Devlet Malzeme Ofisi (DMO) bu firmaya ödeme yapmış mıdır, ödeme söz konusu mudur?' diye. 

1 milyon doz aşının bedelsiz olarak ithal edildiği ortada. İlgililerin yapması gereken DMO’nun bedelsiz aşı karşılığında ödeme yapıp yapmadığını ivedilikle söylemeleridir. Ama bunu yapmadılar. DMO, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı. Bakanın çıkıp genel başkanımızın belgesiyle ortaya koyduğu iddiaya cevap vermesi beklenir. Başka bir şey oluyor devlet yönetiminin ne kadar savrulduğunun örneği. Sağlık Bakanı bunu işi ediniyor. Aracı firmanın kasasına 12 milyon dolar girdi mi girmedi mi? Sağlık Bakanı DMO’yu aramak yerine Çin’deki Sinovac firmasını arıyor. Firma da 'Biz nakit akışı nedeniyle öylesine yazıverdik' diyor. Bakar mısınız ciddiyetsizliğe. 

Türk gümrük ve vergi mevzuatına göre böyle bir şey asla olanaklı değil. Hukukumuza uygun olmadığı gibi usule de akla da uygun değil. 12 milyon dolarlık malı tutup da bedelsiz olarka göndermek, göstermek ticaretin doğasına da aykırı.

Belgesini gösteriyoruz. Bu para ödendi. Faturalara baktığınız da DMO’nun bedelsiz giren aşı için 12 milyon dolar ödediğini biz biliyoruz. 10 milyon 162 bin 123 aşı için ödenen para 121 milyon 945 bin 476 lira. İnanmazlarsa biz de bunların hepsinin faturası var. Zaten bakanın açıklamasından lafı dolandırıyor ama paranın ödendiğini anlıyoruz. Bedelsiz olmaz diyor. Hayır, o 12 milyon dolar aracı firmanın ilk partiden aldığı komisyondur. Aracı var mı yok mu tartışması da sürüyor. Aracı bir malı kendi nam ve hesabına ithal eden, malın sahibi görünen, gümrük giriş beyannamesini veren, sözleşme yapana denir. Bakan 'aracı yok. Çin'le görüştük' diyor. Sözleşmeyi Keymen firması ile yapıyorsunuz. Gümrük Giriş Beyannamesini kim düzenliyorsa malın sahibi odur. Bakanın sadece lojistik ve temsille sınırlı demesi tam bir saçmalık ve saptırmacadır. Sözleşmeyi bu irma yapmış. Gümrük giriş belgelerini Keymen firması düzenlemiş Lojistik olarka kullandık diyor sayın bakan. Aklımızla alay etmeyin. Lojistik firması malın taşınması teslimiyle ilgilidir. Başka bir lojistik firmasının orada işlev gördüğünü biliyoruz. Keymen lojistik firması değil ki. 

Bakan ne kadar saptırmaya çalışırsa çalışsın sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti bir aracı firma üzerinden aşıları almış ve bu firmaya devasa boyutlarda komisyon ödemeye başlamıştır. 'Daha hiçbir sonucu ortada olmayan Sinovac aşısına bu kadar çabuk angaje oldunuz, diğer aşıları hemen neden dışladınız. Sinovac da Sinovac dediniz elinizde bilimsel kanıt yokken. Yoksa birileri para mı kazanıyor' dediğimizde hayır aracı yok diyorlar. Böyle bir tutarsızlık hiçbir bakana yakışmıyor. Bundan sonra birazcık doğruları söylemeye başlamanızı tavsiye ediyoruz.

Sözleşme var. Sözleşmenin ayrıntılarını verin dedikçe ticari sır kavramının arkasına saklanıyorlar. Fiyatı belli olduğuna göre artık sayın bakandan sözleşmeyi açıklamalarını bekliyoruz. Salgından kurtulmanın yolu aşı, 83 milyonun sağlığı ve tüyü bitmemiş yetimin hakkı söz konusu.

Bakan 'sorsalar söylerdik' diyor. Aşı siyasetin malzemesi olmamalı. Biz de bu konuda titiz davranıyoruz. Aşının nasıl geldiği, arada birilerinin para kazanıp kazanmadığı, niye bu aşı için bu kadar ısrar edildiği soruları siyasi sorular mıdır? Yoksa 83 milyonun bilmesi gereken sorular mıdır? Biz sizinle özel bir ilişki içinde olmak, görüşmek zorunda değilim. Ben vekil olarak onlarca defa soru sordum. Bir tanesine bile cevap vermediniz. Birine bile cevap vermiyorsunuz sonra telefon etseydiniz doğrusunu anlatırdım, diyorsunuz. Biz bunları kişisel merakımızdan mı soruyoruz. Kamuoyunda açık ve doğru cevap vermenizi bekliyoruz.

Bu oranda komisyon verilirse toplam tutar 50 milyon doları bulabilir. Ama bunu biz tam olarak bilemeyiz. Tarafların bunu açıklaması gerekir.

Onlarca aşı varken, Sinovac aşısından daha önde giden aşı varken, bunları baştan dışlayıp illa da Sinovac alacağız diye bu aracı firmayı ve bu firmanın bakanlık içindeki yakınlarını ve ortaklarını zengin etmeyi planlıyordunuz. Bu soruyu sorarız."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları