loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Emir'den 'sağlık personeline ikamet dayatması'na tepki

CHP'li Emir'den 'sağlık personeline ikamet dayatması'na tepki
Tarih: 19.12.2018 - 12:27
Kategori: Gündem

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Murat Emir, kamuoyunda ‘hekimlere ikamet dayatması’ olarak bilinen 2018/28 sayılı Sağlık Bakanlığı genelgesine tepki gösterdi.

Sağlık Bakanı adına Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven imzasıyla yayınlanan genelgede “…İlgili personelin normal ulaşım şartlarında 30 dakika içinde sağlık kuruluşunda bulunmasını sağlayacak şekilde yukarıdaki kanun hükmüne riayet edilmelidir. Uygulamanın titizlikle takibi ile genelgeye aykırı hareket eden personel hakkında görev yaptığı kuruluşun mevzuatına göre idari ve disiplin işlemi yapılması hususunda; bilgilerini ve bu çerçevede gereğini önemle rica ederim” deniliyor.

CHP’nin doktor ve hukukçu milletvekillerinden Murat Emir, aynı uygulamanın 2013 yılında Danıştay kararıyla iptal edildiğini hatırlatarak; Sağlık Bakanlığı genelgesini idarenin hukuk tanımazlığının son halkası olduğunu söyledi.

İlgili kararı eleştiren Emir, “Sağlık personelleri, aldıkları eğitim ve yaptıkları iş dolayısıyla sorumluluğunun bilincindedir. Her çalışan gibi sağlık çalışanları da işyerlerine yakın ikamet etmek ister. Ancak AKP’nin ülkeyi soktuğu ekonomik krizde, sağlık çalışanları da ikametlerini ekonomik durumlarına göre belirlemek zorunda bırakılmıştır. Bakanlık, sağlık çalışanlarını hastanelere yakın yerlerde yaşamaya zorluyorsa, genelgeden önce gerekli maddi düzenlemeleri yapması gerekirdi. İlgili genelge, Anayasanın ‘yerleşme ve seyahat hürriyeti’ başlıklı 23’ücü maddesine açıkça aykırıdır. AKP, yarattığı korku iklimine güvenerek yargı kararını aşmaya çalıştığı genelge; binlerce kamu emekçisinin sorgusuz sualsiz işinden edildiği bir ortamda, sağlık çalışanlarının üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallanacaktır. Sağlık çalışanlarını, disiplin cezasıyla tehdit etmenin hukuki bir dayanağı olmamasının yanı sıra uygulama AKP’nin “ben yaptım oldu” keyfiliğinin bir sonucudur” dedi.

2013’de de iptal edilmişti

Sağlık Bakanlığı 25.07.2012 tarihinde aynı içerikli bir genelge yayınlamış ve Türk Sağlık-Sen tarafından açılan davayı görüşen Danıştay 15. Dairesi genelgenin iptaline hükmetmişti. Anayasa Mahkemesi de Cumhuriyet Halk Partisi’nin başvurusuyla, o gün çıkarılmış genelgenin dayandırıldığı ‘ikamet mecburiyeti’ ile ilgili kanuni düzenlemeyi 14.02.2013’de iptal etmişti. Bakanlık, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararının ardından, yeni yayınladığı bir genelge ile ikamet mecburiyetini düzenleyen genelgeyi yürürlükten kaldırdığını duyurmuştu.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları