loading
close
SON DAKİKALAR

CHP’li Emir'den 'TÜRGEV' için kanun teklifi: Arazileri Hazine’ye devredilsin

CHP’li Emir'den 'TÜRGEV' için kanun teklifi: Arazileri Hazine’ye devredilsin
Tarih: 15.11.2018 - 15:02
Kategori: Gündem

CHP Ankara milletvekili Murat Emir, Cumhurbaşkanı’nın 1. Derece yakınlarının yönetiminde olduğu vakıf ve derneklere bağışlanan arazilerin Hazine'ye devredilmesi talebiyle TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.

CHP’li Emir kanun teklifinin gerekçesinde; Cumhurbaşkanı’nın birinci derece yakınlarının vakıf veya dernek yönetiminde bulunmaları, kamu kaynaklarının belediye başkanlıklarınca veya bürokratlarca bu vakıf veya derneklere aktarılmasına yol açtığını, bu nedenle Cumhurbaşkanının birinci derece yakınlarının yönetiminde yer aldığı vakıf veya derneklere aktarılan kamu kaynaklarının geri Hazineye aktarılmasının yerinde olacağını ifade etti.

“Hayırseverlerin bağışları yerine aktarılan kamu kaynakları üzerinden vakıfçılık yapılıyor”

Emir, son yıllarda kamu yararına çalışan dernek ve vakıfların üyelerinden ve hayırseverlerin bağışları üzerinden gelir elde etmek yerine, kamunun sağladığı olanaklar üzerinden gelir elde etmelerinin önünün açıldığına vurgu yaparak, bu durumun vakıf anlayışını ve ruhunu ortadan kaldırdığını iddia ederek, bu uygulamaların toplumsal dayanışma ve yardımlaşma esasına dayalı vakıf ve derneklerin, birer rant merkezine dönüşmesine neden olduğunu belirtti.

“Yükselmek isteyen bürokrat, seçilmek isteyen belediye başkanı TÜRGEV’e bağış kuyruğuna girdi”

Emir, gerekçenin devamında; Kamu kaynaklarının vakıf ve derneklere aktarılmasının iktidar sahiplerinin kendileri veya yakınlarının vakıflar kurarak, haksız kaynak aktarımlarına olanak sağladığını ifade ederek; 16 Nisan referandumu sonrası gücün tek elde toplanmasının Cumhurbaşkanının 1. Derece yakınlarının yönetimlerinde yer aldığı vakıf veya dernekler ile kamu idareleri arasında karmaşık ilişkiler ağı oluşturduğunu iddia etti. Bu ilişkiler ağını TÜRGEV üzerinden ifade eden Emir, yerini korumak ya da yükselmek isteyen bir bürokrat, veyahut tekrar seçilmek isteyen belediye başkanı, Cumhurbaşkanının aile fertlerinin yönetiminde olduğu bu vakfın isteklerine hayır diyemeyeceğinin geçmiş uygulamalarla sabit olduğunu ifade ederek yapılan bağışlardan bazılarını teklifinin gerekçeleri arasında saydı.

Bunlardan; Esenyurt belediyesi tarafından yaptırılan yurt binasının 49 yıllığına bedelsiz şekilde devredilmesi, Tekirdağ Üniversitesi'nin kullandığı Milli Emlak'a ait arazi, Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi kampüsü içerisinde kamuya ait arazi, Üsküdar İlçesi Ünalan mevkiinde bulunan TCDD'ye ait arazi, İstanbul Ataşehir'deTMSF'ye ait arazi, Şanlıurfa Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi yakınında Hazine'ye ait arazi, Zeytinburnu'nda yarısı Hazine'ye yarısı vakfa ait 89 dönüm arazi, Bursa ilinde Milli Emlak'a ait Hazine arazisi, Kütahya'da Enerji Bakanlığı'na ait yaklaşık 50 dönüm arazi TÜRGEV’e aktarılan kamu kaynaklarının çok küçük bir bölümü olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Murat Emir, bu nedenle Cumhurbaşkanının birinci derece yakınlarının yönetiminde yer aldığı vakıf veya derneklere aktarılan kamu kaynaklarının Hazine'ye aktarılmasının yerinde olacağını belirtti.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları