loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gaytancıoğlu çiftçilerin 'destekleme'lerini sordu

CHP'li Gaytancıoğlu çiftçilerin 'destekleme'lerini sordu
Tarih: 26.11.2015 - 14:26
Kategori: Siyaset

CHP Edirne Milletvekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yeni bakanı Faruk Çelik’e bir soru önergesi verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yeni bakanı Faruk Çelik’e bir soru önergesi veren CHP Edirne Milletvekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu 2006 yılında çıkarılan 5488 sayılı Tarım Kanunu’na göre gayri safi milli hasılanın en az yüzde 1’inin tarımsal desteklemeye ayrılması gerektiğini belirterek 2007-2014 yıllarında yapılan AKP bütçelerinde tarımsal desteklemeler için ayrılan payların hiçbir zaman yüzde biri bulmadığını ve yapılan hesaplamalara göre; 8 yıl içinde devletin bütçeden çiftçilerimize ayırması gereken toplam para miktarı 99 milyar lirayken çiftçilerimize sadece 55 milyar lira destekleme ödemesi yapıldığını ve çiftçimizin hakkı olduğu halde alamadığı 44 milyar liranın çiftçiye ödenip ödenmeyeceğini sordu.

Bunun yanı sıra kamuoyunu meşgul eden Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndaki taşıt alım konusunu da bakan Çelik’e soran Gaytancıoğlu; Sayıştay’ın denetim raporlarına göre genel müdürlükler yerli otomobil almaları gerekirken , Tarım Bakanlığı’ndaki bazı genel müdürlüklerin ihaleye ‘yerli otomobil’ şartıyla çıkıp, ihaleyi kazanan firmadan ‘yabancı otomobil’ temin etmeleri konusunu sordu.

Çiftçiye hakkı olan para verilemezken Bakanlığın araç konusundaki tutumunu eleştiren Gaytancıoğlu, “çiftçinin cebinde çay parası yok, bakanlık halen lüks araç derdinde, bu duruma sessiz kalmam mümkün değil, o bakanlıkta her çiftçi kardeşimin hakkı var” dedi.

Bakanlıktaki makam arabası ve makam şoförü sayısını da soran Gaytancıoğlu’nun verdiği önergenin metni şu şekilde;

''2006 yılında çıkarılan 5488 sayılı Tarım Kanunu’na göre gayri safi milli hasılanın en az yüzde 1’inin tarımsal desteklemeye ayrılması gerekmektedir. Ancak 2007-2014 yıllarında yapılan AKP bütçelerinde tarımsal desteklemeler için ayrılan paylar hiçbir zaman yüzde biri bulmamıştır. Yapılan hesaplamalara göre; 8 yıl içinde devletin bütçeden çiftçilerimize ayırması gereken toplam para miktarı 99 milyar lirayken çiftçilerimize sadece 55 milyar lira destekleme ödemesi yapılmıştır. Çiftçimizin hakkı olan 44 milyar lira çiftçiye ödenmemiştir. Çiftçimiz çok zor şarlarda borçla ayakta durmaya çalışırken hakkı olan parayı alamaması vicdanları yaralamaktadır.
Bu durumun yanı sıra son günlerde basında çıkan haberlerde “Sayıştay’ın tasarruf tedbirlerinin getirildiği 2014 yılına ilişkin yaptığı denetimlere göre, bazı genel müdürlükler ihaleye ‘yerli otomobil’ şartıyla çıkıyor, ancak ihaleyi kazanan firmadan ‘yabancı otomobil’ temin ediyorlar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denetimleri sırasında da Bakanlığın bazı genel müdürlüklerinin ihaleye ‘yerli otomobil’ şartıyla çıkıp, ihaleyi kazanan firmadan ithal otomobil temin ettikleri ortaya çıkmıştır.” ifadelerine yer verilmiştir.

Bunlara göre;

1. Çiftçimizin hakkı olan 44 milyar lira neden ödenmemiştir? 

2. 44 milyar lirayı çiftçilerimize ödemeyi düşünüyor musunuz?

3. Bakanlıktaki bazı genel müdürlüklerin ihaleye ‘yerli otomobil’ şartıyla çıkıp, ihaleyi kazanan firmadan ithal otomobil temin ettikleri yönündeki iddialar doğru mudur?
 
4. Çiftçimize hakkı olan para verilmezken 2007-2014 yılları arasında bakanlığa kaç tane yeni makam arabası alınmıştır? Yeni alınan makam aralarının maliyeti ne kadardır?

5.Makam aralarını kullanmak üzere kaç makam şoförü görev yapmaktadır?

6.Şahsınıza ait kaç makam aracı ve kaç makam şoförü bulunmaktadır?''

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları