loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gök 1 Ekim'de de yemin etmeyecek am

CHP'li Gök 1 Ekim'de de yemin etmeyecek am
Tarih: 11.02.2012 - 23:43
Kategori: Siyaset

CHP’de yemin etmeyen Mersin Milletvekili İsa Gök, 1 Ekim’de açılacak Meclis Genel Kurulu’nda yemin etmeyecek

CHP’de yemin etmeyen Mersin Milletvekili İsa Gök, 1 Ekim’de Meclis’in açılması ile birlikte izleyeceği yol haritasını ANKA’ya anlattı.

-1 EKİM’DE YEMİN ETMEYECEK AMA-

1 Ekim’de yemin etmeyeceğini, direnebildiği yere kadar direneceğini belirten Gök, "Milletvekilliğimi düşürme konusunda çalışmalar olduğunu biliyorum. Ama milletvekilliğimi düşürterek AKP’yi tarikat ve cemaatler dahil olmak üzere kimi çevreleri sevindirmeyi düşünmüyorum. 1 Ekim tarihi kesinlikle olmayacak. 1 Ekim’de yemin etmeyeceğim ama direnebildiğim yere kadar direneceğim" dedi.


-İÇTÜZÜK 138. MADDE-

Meclis İçtüzük’teki "Milletvekillerinin devamsızlığı" başlıklı madde 138’i hatırlatan Gök, "İçtüzük 138’i uygulayacaklar. Beş birleşime gelmeme kararını uygulayacaklar. Ekim ayında bir ayda beş birleşim sayacaklar, yoklamalı beş birleşim. Benimle uğraşacaklarını biliyorum. İçtüzüğü onlar kadar ben de bilirim. Ben mücadelemi her zeminde yürüteceğim" dedi.

-İÇTÜZÜK NE DİYOR?-

İçtüzük 138. maddeye göre, bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmazsa devamsızlığı Başkanlık Divanınca tespit edilirken Genel Kurul’da devamsızlık sebebiyle milletvekilliğinin düşmesine üye tamsayısının salt çoğunluğu ile karar veriliyor. "Milletvekillerinin devamsızlığı" başlıklı madde 138 şöyle:

"Bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmazsa devamsızlığı Başkanlık Divanınca tespit edilir ve Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona gönderilir.

Karma Komisyon, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasındaki hükümlere göre durumu inceler ve raporunu hazırlar.

Bu raporu görüşen Genel Kurul devamsızlık sebebiyle milletvekilliğinin düşmesi gerektiğine üye tamsayısının salt çoğunluğu ile karar verirse, üyeliği düşer. Üyeliğinin düşmesi istenen milletvekili isterse Karma Komisyonda ve Genel Kurul’da kendisini savunur veya bir üyeye savundurur. Son söz her halde savunmanındır.

Oylama, Karma Komisyon raporu üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasından itibaren yirmidört saat geçmeden yapılamaz.

Bir yasama yılı içinde izinsiz veya özürsüz olarak toplam kırkbeş birleşimden fazla yok sayılan milletvekilinin yolluklarının üç aylığı kesilir."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları