loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Günaydın 'Kanal İstanbul' güzergahında yaşayan yurttaşlar bir araya geldi: 'Bölge halkı bu bölgelerde oturtulmayacaklarını belirtiyor'

CHP'li Günaydın 'Kanal İstanbul' güzergahında yaşayan yurttaşlar bir araya geldi: 'Bölge halkı bu bölgelerde oturtulmayacaklarını belirtiyor'
Tarih: 14.12.2019 - 12:28
Kategori: Gündem

Cumhuriyet Halk Partisi PM üyesi Gökhan Günaydın Kanal İstanbul güzergahında yaşayan yurttaşlarla bir araya geldi. CHP'li Günaydın bölge halkına dair izlenimlerini paylaştı.

Cumhuriyet Halk Partisi PM üyesi Gökhan Günaydın Kanal İstanbul'un geçeceği söylenen güzergahta 7 mahalleyi ziyaret etti. CHP'li Günaydın burada esnaf, muhtar ve yurttaşlarla görüştü. Sosyal medya hesabından yurttaşların proje hakkında düşüncelerini paylaşan Gökhan Günaydın 2011'de açıklanan proje sonrası, arazi ve arsalar % 70'e varan oranlarda spekülatörler tarafından toplanmış durumda olduğunu,  ayrıca bölge halkı, kanalın yapılması durumunda, kendilerinin bu bölgelerde oturtmayacaklarını, Silivri ve Çatalca taraflarına doğru göç etmek zorunda kalacaklarını belirtiklerini aktardı. 

CHP'li Günydın bölgeye dair izlenimleri şöyle:

"Kanal İstanbul, 2011 seçimlerinde Çılgın Proje olarak lanse edilmişti. Ne planı, ne projesi vardı, buna rağmen uzun süre yandaş medyanın sekiz sütüne manşetlerine konu oldu..

Aradan sekiz yıl geçti. İçerde ve dışarda birikmiş sorunların altında kalan AKP, gündemi yeniden bu "proje" ile meşgul etme telaşına düştü..
Kanal'ın 75 milyar (eski parayla katrilyon) TL'yi bulacağı söylenen maliyetinin nasıl karşılanacağı, kazıdan çıkacak 2,2 milyar metreküp hafriyatın nereye konulacağı, ortaya çıkacak ekolojik sorunların nasıl giderileceği, projeyle bir ada haline gelecek İstanbul'un olası bir depremden etkilenme durumunun daha da artacağı gibi konular tartışıladursun, Erdoğan Proje ile dünyaya büyük sükse yapılacağını söylüyor..

Bütün bunlar olurken, Kanalın geçeceği söylenen güzergahta yaşayan yurttaşın ne düşündüğü ve hangi koşullarda yaşadığını araştırmak için tüm güzergahı ve bu kapsamda 7 mahalleyi (eski köy yerleşimleri); Altınşehir, Şahintepe, Sazlıbosna, Dursunköy, Baklalı, Tayakadın ve Karaburun'u, Bimtaş Genel Müdürü, Gıda ve Muhtarlıklar Daire Başkanı, Yol Bakım Daire Başkanı ve Bölge Müdürleri, Şehir Planlama Daire Başkanından oluşan bir ekiple karış karış dolaştık, muhtarlarla esnafla ve halkla konuştuk. Gözlemlerimiz özetle şöyle;

Bölgede yaşayan yurttaşın ana sorunu ekonomi. Örneğin Şahintepe'de işsizlik % 40 düzeyinde, çalışanların neredeyse tamamı merdiven altı tekstil atölyelerinde ve OSB'lerde asgari ücretle ve önemli bir kısmı kayıt dışı koşullarda çalışıyor. 500 TL civarında olan ev kiraları nedeniyle, bölgedeki mülteci sayısı giderek artıyor ve bu durum işsizliğin daha da yükselmesine neden oluyor. Hayat pahalılığı en temel sorun. Bitkisel ve hayvansal üretim çökmüş durumda. Bunun yanında imar, ulaşım ve yol sorunları öne çıkıyor. Bölgenin hızla asfaltlanması, yeni otobüs hatlarının açılması, çocuklarımız için özel yürüme yollarının inşası, pazar yerlerinin ve otobüs duraklarının yapılması, Büyükşehir'in katkılarıyla tarımın yeniden ayağa kaldırılması ve sözleşmeli üretim çerçevesinde yapılacak üretimin yerinden satın alınması vb konularda çalışmalar planlandı, önümüzdeki hafta planlananlar yaşama geçirilmeye başlayacak.

Yeni havaalanına kuş uçumu 500 m mesafede bulunan Tayakadın mahallesinde hala kanalizasyonun bulunmadığını söylersek, bölgenin durumunu özetlemiş oluruz. Köylü, havalimanı inşaatından çıkan hafriyatın meralarının üzerine döküldüğünü, bu nedenle meralarının da ellerinden çıktığını söylüyor. Havaalanına gelip giden servislerin otoparkına dönüşmüş bulunan mahallede halk adeta sıkışmış durumda.

Yurttaşın Kanal İstanbul hakkındaki görüşleri, zaman zaman birbirinden farklılaşsa da, şu noktalarda birleşiyor. 2011'de açıklanan proje sonrası, arazi ve arsalar % 70'e varan oranlarda spekülatörler tarafından toplanmış durumda. Yani bölgede oluşacak rant zaten kapatılmış durumda. Ayrıca bölge halkı, Kanal'ın yapılması durumunda, kendilerinin bu bölgelerde oturtmayacaklarını, Silivri ve Çatalca taraflarına doğru göç etmek zorunda kalacaklarını belirtiyorlar. Sevindirici olan, yurttaşın büyük bölümünün, desteklediği siyasi partiye göre değil, kendi karşılaşacağı durumu tahmin ederek tutum almaları. Bunun yanında, iktidardan beslenen dar bir grubun, yurttaşı Büyükşehir'e karşı kışkırtma ve yönlendirme çabaları da gözden kaçmıyor.

Görüldüğü gibi, İstanbul'un çeperinde yaşayan yurttaşın hali perişan. Bu sorunlara ivedi çözümler yaratmak öncelikli görevimiz.

Büyükşehir sorunları halının altına itmeden, deşifre etme politikasını sürdürüyor, sürdürecek"



Çünkü görmezden gelme dönemi bitti, görmezden gelenler gitti. 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları