loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gürer: AKP 20 yılda tarımı bitirdi

CHP'li Gürer: AKP 20 yılda tarımı bitirdi
Tarih: 11.12.2021 - 16:45
Kategori: Gündem

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, çiftçiyi ve tüketiciyi koruyamayan AKP’nin 20 yılda tarımı bitirdiğini ve gıdada ülkeyi riskli duruma soktuğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grubu adına bir konuşma yaptı.

ÇİFTÇİNİN YAŞADIĞI SORUNLAR

Tarımda yaşanan sorunları sıralayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık nedeniyle çiftçinin perişan olduğunu; tohum, ilaç, mazot, sulama suyu, elektrik faturalarının katlandığını, geçen yıl 2400 lira olan gübrenin 14 bin 700 liraya çıktığını, hayvancılığın eziyete dönüştüğünü, tarım alanlarını daraldığını, ülkenin ithalata mecbur edildiğini, gıda denetimlerinin yeterince yapılamadığı için de taklit ve tağşiş ürünlerin piyasada kol gezdiğini söyledi.

ÇİFTÇİ MUTLU DEĞİL, PERİŞAN

Konuşmasına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin“çiftçi mutlu” şeklindeki sözlerini eleştirerek başlayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elli ilde kuraklık yaşandığını, ekilen tarlalarda ürün çıkmadığını, bostanlar ve bahçeler kuruduğunu, üretici perişan olduğunu belirterek, buna rağmen Tarım Bakanının “Çiftçi mutlu” demesine tepki gösterdi.

GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ ÜRETİCİNİN BELİNİ BÜKTÜ

Tohum, ilaç, mazot, sulama suyu, elektrik faturasının katlandığını, soğanın tarlada, limonun ala kaldığını belirten Gürer, “Çiftçi, besici, üretici ürettiğinden para kazanamadı, kredi borçlarını ödeyemedi, yüksek faizler belini büktü, "Silin faizleri." dedik, AKP iktidarı duymadı, çiftçinin kapısına icra dayandı, malına mülküne el kondu; Bakan "Çiftçi mutlu." Dedi” şeklinde konuştu.

2 BİN 400 LİRALIK GÜBRE 14 BİN 700 LİRA OLDU

Gübrede fiyatlar uçtuğuna dikkat çeken Gürer, “ CAN gübre bir yılda tonu 1.160 lira iken 9 bin liraya, DAP gübre tonu 2.400 lira iken 14.700 liraya, üre gübre tonu 1.800 lira iken 14.700 liraya çıktı, çiftçi tohumu toprağa gübresiz ya da yetersiz gübreyle ekti, verim ve rekolte kaybı yaşanacak, önlem alınmazsa gıda krizi kapıda; Bakan "Çiftçi mutlu." dedi. Hayvancılık eziyete döndü, yem fiyatları aldı başını gitti, süt inekçiliği yapan 1 litre sütü satıp 700 gram yem alamaz duruma düştü, süt inekleri kesime gönderildi ve besici zararına hayvan sattı, ağıllar boşaldı” saptamasında bulundu.

ÇİFTÇİNİN MUTLU OLMASINI İSTİYORSANIZ, GÜBRE FİYATINI YARI YARIYA İNDİRİN

Gürer, TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, Bakan Pakdemirli’ye işaret ederek, “Sayın Bakan, çiftçimiz mutlu değil, mutlu olmasını istiyorsanız yem ve gübre fiyatlarını yarı yarıya indirin. Çiftçimize arpa taban fiyatı 1.750 lira verdiniz, yabancı ülke çiftçisinden tonu 4.550 liradan arpa ithal ettiniz. Ekmeklik buğday için çiftçimize taban fiyat 2.250 lira verdiniz, yabancı çiftçiden tonu 5 bin liradan buğday ithal ettiniz. Çiftçinin mutlu olmasını istiyorsanız yabancı çiftçiden ithal ettiğiniz buğday ile bize ödediğiniz taban fiyat arasındaki farkı hemen çiftçimize verin” önerisinde bulundu.

MEMLEKETİ, İTHALATA MECBUR ETTİNİZ

Genel Kurul’a hitaben yaptığı konuşmamsında Bakan Pakdemirli’ye eleştirilerini sürdüren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hububatta, bakliyatta, pirinçte, bitkisel ham yağında, pamukta, soyada, yemde, gübrede ülkeyi ithalata mahkûm ettiniz, yabancı çiftçileri mutlu ettiniz doğru ama ülkemizin çiftçisini mutlu etmek bir yana canına okudunuz, yalnız ve çaresiz bıraktınız. Sizin bakışınız değişmeden tarımda sorunlar bitmez. Tarım alanları daralıyor, çiftçi sayısı azalıyor. Tarımda planlamanız yok, her yıl birden çok ürün çöp oluyor, tüketici pahalı ürüne mecbur bırakılıyor; çarşı, pazar, market, yangın yeri. Tüketiciyi de korumuyorsunuz, aracıları, ithalatçıları zengin etmeye devam ediyorsunuz. Siz gıdadan da sorumlu Bakansınız. Piyasada dar gelirlinin, garibanın ucuz diye aldığı çoğu ürün taklit ve tağşiş, hileli ürünleri aldı başını gidiyor. İçeriği belirsiz gıda ürünleri, sütsüz peynir, hileli bal, gıda kodeksine uymayan enerji içecekleri, hileli et ve süt ürünleri piyasada cirit atıyor. İşini doğru yapan üreticiyi de işletmeciyi de korumuyorsunuz” dedi.

ZAMLAR, KAYIT DIŞI ÜRETİMİ ARTIRDI

Her gün raftaki ürüne gelen zamların, kayıt dışı üretimi patlattığını değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Piyasada nişasta bazlı ya da sentetik tatlandırıcı ürünler cirit atıyor. Bir yıldır piyasada taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili yaptığınız denetimlerin sonuçlarını da açıklamıyorsunuz. Vatandaş ne yediğini, ne içtiğini bilmiyor, içeriği nedir, kimse doğru dürüst farkında değil. Ne yapsın, yarattığınız ekonomik buhranla alım gücü daralan vatandaş, neyi bulursa onu alıp kendi gıdası olarak kullanmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

BU NASIL VİCDANSIZLIK; ÇOCUKLARIN SAĞLIĞIYLA OYNANIYOR

Genel Kurul’a getirdiği bir limonata bardağının etiketinin içeriğinden bahseden Gürer, etikette "Tatlandırıcı içerir, koruyucu var." İbaresinin yer aldığına dikkat çekerek,” Peki, bu nerede satılıyor? Bakkallarda, düğün salonlarında. İçinde, bu etikette ayrıca ne yazıyor biliyor musunuz? "Çocukların aktiviteleri ve dikkatleri üzerinde olumsuz etkisi bulunabilir." Buna nasıl izin veriyorsunuz, vicdanınız nasıl el veriyor? Düğün salonunda bu çocukların elinde, çocukların. Çocuklara zararlı olan bir ürüne nasıl izin veriyorsunuz? Sentetik tatlandırıcı diye insan sağlığına zararlı bir ürünün Türkiye'ye 2015 yılından beri satılmasına izin vermeyi vicdanınız nasıl kabul ediyor?” diye sordu.

GIDA DENETİMLERİNİ BELEDİYELER YAPSIN

AKP’nin 20 yılda tarımı bitirdiğini belirten CHP Milletvekili Gürer, “Gıdada ülkeyi riskli bir duruma düşürdünüz. Çiftçiyi de tüketiciyi de korumuyorsunuz, insanların sağlığıyla oynuyorsunuz. Siz, davul zurnayla denetime çıkıyorsunuz yani "Önlem alın biz geliyoruz." diyorsunuz. Bırakın bu denetim işlerini belediyeler yapsın, bizim de sağlığımızın gelecekte en azından korunacağı bir yapı oluşsun” önermesinde bulunu.

SİMİT 3.5; EKMEK 3 LİRA …

Simitin3,5 lira, ekmeğin ise 3 lira olduğuna işaret eden Gürer, “ Bu vatandaşı simitçiden yarım simit alır duruma düşürdünüz. Vatandaşın sağlığını riske atma uygulamalarından vazgeçin.Ayrıca, atanamayan ziraatçılar, gıda mühendisleri, veterinerler; bunları niye atamıyorsunuz? Her köyde hayvancılık varsa veteriner olsun, tarım varsa orada ziraat mühendisi olsun” ifadelerini kullandı.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları