loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gürer: Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunda gerçek çarptırılıyor

CHP'li Gürer: Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunda gerçek çarptırılıyor
Tarih: 30.10.2018 - 11:27
Kategori: Gündem

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın sorunlarının çözümünü istemeyenlerin gerçeği çarptırarak kamuoyunu yanılttıklarını söyledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Emeklilikte Yaşa Takılanların sanki hak etmedikleri bir talepleri varmış gibi izlenim yaratıldığını belirterek; “Bir kişi çalıştığı iş yerinde 25 yıl boyunca prim ödemiş, her ay devlete ‘ben emekli olduğumda maaş olarak bana yapacağın ödeme için çalıştığım yıllar boyunca benden prim kes’ demiş, devlet maaşından her ay düzenli o primi kesmiş, gün ve prim süresi dolunca bu kez geriye dönük işletilen bir yasa ile hakkını isteyen kişiye iktidar ‘yok sen bu kadar prim ve emek vermişin ama ben 65 yaşına gelmeden senin bana verdiğin primin geriye dönüşünü yapmam’ diyor. Bu hakkaniyet mi? Yetmedi ‘işten ayrıldıysan, yaş bekliyorsan seni SGK’dan da yararlandırmam’ diyor. Suriye’de bir dram yaşandı. Ülkemize gelen 3.5 milyon Suriyeliye iktidar SGK hakkı tanıdı. Sağlık ve ilaç bedelsiz. Mağdurlardı, yaptı ama ülkesinin prim ödemiş, emek vermiş insanına bu hak neden yok? 16 yıldır AKP iktidarda EYT için kesilen primler ne oldu? Nerde kullandı? Ne kadar faiz geliri elde edildi? EYT’ler olmayan bir şey talep  etmiyorlar sadece haklarını istiyorlar. Seçim öncesi vaat ettiler, şimdi oy alıp yan çiziyorlar siyasi ahlaka bu durum yakışmaz” dedi.

EMEKLİ MAAŞI DÜŞÜYOR

Gürer, asgari ücretle çalışıp prim ve gün sayısını dolduranların emekli olduğunda 830 TL gibi bir maaş alacağını, açlık ve yoksulluk sınırının çok altında kalan bu maaşın dahi emekliye çok görüldüğünü ifade ederek, intibak yasası çıkarılmayarak 2000 yılı sonrası emekli olanların ciddi bir mağduriyet yaşadığını her gün gelen zamlarla yaşamın çekilmez olduğunu belirtti. Gürer, AKP iktidarı döneminin yokluk, yoksulluk, zam, sınırlanan emekçi hakları ve yandaşa rant aktarma dönemi olduğunu da söyledi.

Gürer, AKP iktidarında çalışan kesimlerin sorunlarının had safhaya ulaştığını da belirtti. Gürer, “Tek adam rejimi, toplumun tüm kesimlerinin sorunlarıyla birlikte işçilerin sorunlarına da kulak tıkadı” dedi.

TAŞERON İŞÇİLERİN DURUMU NE OLACAK?

Ömer Fethi Gürer, Kamu kurum ve kuruluşlarında halen taşeron firmalarında çalışan işçilerin ve 4 aralık mağdurlarının yanı sıra, kamuda şoför kadrolarında görev yapan, hastanelerde bilgi işlem servislerinde çalışan, şeker fabrikaları, PTT, ÇAY-KUR, Orman, Ulaştırma, Tarım,  Karayolları ve Demiryolları ile bazı KİT’lerde çalışan taşeron işçilerin durumlarının belirsizliğini koruduğunu  ve kadro alamayıp taşeron çalışanı olarak kaldığını  söyledi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'belediyelerin alt yüklenici firmalarında çalışırken, belediyeler tarafından oluşturulan şirketlere aktarılan işçilerin kadro beklentilerinin karşısında bakanlık ne diyor, yeni bir düzenleme olacak mı? Güvenlik soruşturmasını aşamayanların durumu ne olacak?' gibi sorularının da yanıtlanmasını istedi.

ÇALIŞMA HAYATINDAKİ SORUNLAR HAD SAFHAYA ULAŞTI

Gürer, “Taşeron iken kadro verilen işçiler, kurumlarında aynı işi yapmalarına rağmen önceden kadro alan işçilere göre düşük maaş alıyor. Emeklilikte yaşa takılanların beklentilerine yanıt verilmedi. Çocuk işçilik sorunu, mevsimlik işçi sorunu ne zaman çözülecek? Belediyelerde ve il özel idarelerinde 5 ay 29 gün çalışırken, çalışma süreleri 9 ay 29 güne çıkarılacağı açıklanan ancak henüz uygulamaya geçmeyen bu sistemle ilgili sorun ne zaman sonuçlandırılacak? Çırak ve stajyerlerin bu kapsamdaki çalışma süreleri emeklilik için uygulanacak mı? İşe girmeden doğum yapan kadın için doğum süresi sigortaya sayılacak mı? Ek 3600 gösterge kamuda uygulanacak mı? Tüm bu sorunlar yanıt ve çözüm beklerken, ilgili bakanlığın vurdumduymazlığı, sorunların çözümüyle ilgili beklentilerin de sonuçsuz kalacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile sürekli işçi kadrosuna alınan ve 2020 yılına kadar Yüksek Hakem Kurulu sözleşmesine tabi tutulacak taşeron işçilerin 2019 yılında yapılacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerine dâhil edilmesi gerektiğini kaydeden Gürer, AKP iktidarının, eşit işe eşit ücret e kadro vermesi gerektiğini vurguladı.

Gürer, çalışanlara asgari ücret üzerinden maaş verilmesiyle ilgili uygulamayı sonlandırıp enflasyon farkının tüm çalışanlara eksiksiz olarak ödenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları