loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gürer: En az 100 bin ton patates çürüdü

CHP'li Gürer: En az 100 bin ton patates çürüdü
Tarih: 07.05.2021 - 09:55
Kategori: Siyaset

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun geç alım yapması nedeniyle sadece Niğde’de en az 100 bin ton patatesin çürüdüğünü ve bir o kadarının da hayvan yemi olarak kullanıldığını söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bu yıl patates alımı yapmasında önemli bir paya sahip olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO tarafından patates alımına rağmen binlerce ton patates depolarda zayi olduğunu söyledi.

"AKP davul zurna ile yaptığı alımı dahi beceremedi" diyen CHP’li Gürer ”Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 milyon 200 ton patates depolarda olduğunu, Bakanlık ise 300 bin ton patates depolarda bulunduğunu açıkladı. Ne yazık ki TMO alımı hedeflenen rakamlara eremedi. Alım hızlı yapılmadı. Havaların ısınması ile depoda ürün bozuldu. 25 günde TMO tarafından alınan patates ve soğanın toplamı 120 tonu bulsa da ürün önemli ölçüde telef oldu. TMO alımları eline yüzüne bulaştırdı. Çiftçi mağdur durumdadır” dedi.

TMO’nun, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Nisan ayının ikinci haftasından itibaren depolarda kalan üretim fazlası patatesleri kamyon üstünde 85 kuruştan almaya başladığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Oysa Nisan ayının ortalarına kadar depoda kalan patatesin filizlenip çoğunluğunun çürüyeceği bir gerçekti. TBMM’de konuyu defalarca kez gündeme getirdik ve hatta Tarım ve Orman Bakanlığına soru önergeleri vererek, TMO’nun bu yıl çok büyük sıkıntı içinde olan patates üreticilerine destek olmak amacıyla patates alımı yapması gerektiğini belirttim" ifadelerine yer verdi.

Gürer açıklamasını şöyle sürdürdü:

Ocak ayı başında Bakanlıktan gelen yanıtta TMO’nun görevleri arasında patates alımının olmadığı belirtilerek, üreticilerin taleplerini içeren patates alımı konusuna sıcak bakılmadığı belirtildi. Ancak aradan zaman geçince Cumhurbaşkanının talimatıyla TMO patates alımı yapmaya başladı. Fakat bu alım geç kalınmış bir alımdı. Zira en az 100 bin ton patates havaların sıcak gitmesi nedeniyle çürüme aşamasına geldi. TMO alım şartları içinde sevk edilen ürün boyut ve özellik olarak tanımlandı. 20 gündür ağır aksak yürüyen alım sonucu ürünler bozuldu. TMO patates alımında bizim çağrımıza kulak verip biraz erken davarmış olsaydı o kadar patates çürümüş olmayacaktı.

MAĞDURİYET KATLANACAK

Bazı bölgelerde yazlık erkenci patatesin hasadına başlandığını da belirten Gürer, “Niğde ve çevresindeki kışlık patateslerin bir bölümü bozuldu ve halen depolarda duruyor. Filizlenme ve çürüme başlayan ürünler TMO tarafından alınmıyor. Böylece üretici çok ciddi bir mağduriyet yaşıyor. Zarar tespiti yapılıp çiftçi zararı karşılanmalıdır” diye konuştu.

Gürer, "Çok sayıda ürünü çürüyen çiftçinin mağduriyetinin de bir şekilde giderilmelidir, En azında bir hasar tespiti yapılıp, ürünü çürüdüğü için satamayan çiftçilere bir destek sağlanması gerekiyor. Sevk noktasında kabul görmeyen ürün TMO'nun alımının gecikmesi ile bozuldu. Bu nedenle zararı TMO karşılamalıdır ” dedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları