loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gürer: Kış saatinin uygulanmaması hanelerin elektrik giderini artırıyor

CHP'li Gürer: Kış saatinin uygulanmaması hanelerin elektrik giderini artırıyor
Tarih: 30.11.2021 - 13:22
Kategori: Siyaset

CHP’li vekil Gürer Sokak lambalarının karanlıkta söndürülmesini ve kış saati uygulamasına geçilmemesini eleştirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde, 5 yıldır kış saati uygulamasına geçilmemesinin hane elektrik giderlerini artırdığını söyledi. Gürer, Bakanlık uygulama ile tasarruf sağlandığını açıklıyot.Kalem kalem ve nasıl tasarruf sağlandığı kamuoyu ile paylaşılmalıdır.Ekonomik kriz ile elektrik zamları sonrası vatandaş elektrik kullanımında azami dikkat etmektedir.Buna karşın gün ışığı oluşmadan okula gidecek çocuk yada kişi için elektrik kullanımı zorunlu olmaktadır. Vatandaşın içinde bulunduğu zor koşullar dikkate alınıp hane için daha çok enerji giderine neden olan sabit saat uygulamasından vazgeçilerek, yaz/kış saati uygulamasına bir an önce geçilmesi gereklidir” dedi. Sokak lambalarının sabah 30 dakika erken söndürülüp, akşam 15 dakika geç yakılması için şirketlere talimat verildiğini belirten Gürer, bu şekilde sokakların karanlığa terk edildiğini ve çocukların karanlıkta okula gidip geldiğini ifade etti ve bu yolla tasarruf sağlanıyor gibi görüntü yaratılıp hane giderlerinde artış gözden kaçırılmak istenmektedir” diye konuştu.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI YOK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, ülkemizde 2016 yılından itibaren yurt genelinde başlayan yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürüldüğünü, 5 yıldır kış saati uygulamasına geçilmediğini anımsattı. BU NASIL TASARRUF ? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, ‘kış saati uygulamasıyla’ tasarruf sağlandığı yönündeki açıklamalarını eleştiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gün ışığının yeterli olmadığı süreçte binlerce evde elektrik yakılarak okul hazırlıkları yapılıp işe gidenlerde aynı şekilde ışığı kullandığı halde nasıl tasarruf sağlanıyor?” diye sordu.

SOKAKLAR KARANLIĞA TERKEDİLDİ

Sabahın erken saatlerinde okul ve işe gidiş hazırlıkları yapılan evlerde lamba yandıkça birilerinin kazancının artığına dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Vatandaş karanlıkta yola çıkıyor. Enerji Bakanlığı, bu uygulamayla tasarruf sağlandığı yönündeki açıklamalarını güçlendirmek için olsa gerek enerji veren şirketlere sabah 30 dakika erken sokak lambalarının söndürülmesi,akşam da 15 dakika geç sokak lambalarının yakılması talimatı verilmiş. Karanlıkta çocukları okul yoluna düşüren kafa, sokakları da karanlığa terk ediyor” diye konuştu.

AVRUPA YAZ/KIŞ UYGULAMASINI SÜRDÜROYOR

Avrupa ülkelerinde her yıl 28 Ekim’de yaz saati uygulamasından kış saati uygulamasına geçildiğini, ülkemizde ise 2016 yılında kış saati uygulamasının kaldırılarak yıl boyunca yaz saati uygulamasının yapıldığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Kış saati uygulamasına son verilmesi nedeniyle gün ışığı olmadan çocuklar okula gidiyor. Eski uygulamaya göre, ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınıp gün ışığından daha çok yararlanılıyor elektrik gideri de düşüyordu. Yeni uygulamayla, sabah karanlığında işe gitmeye çalışan insanlar, bu duruma artık bir son verilmesini istiyor” şeklide konuştu.

ELEKTRİK ŞİRKETLERİNE TALİMAT

Bakanlığımızın Eylül ayındaki yazısıyla, enerjinin verimli kullanılması amacıyla aydınlatmaların Ülke genelinde sabahları 30 dakika erken söndürülmesi, akşamları ise 15 dakika geç yanması talimatı verilmesinin tasarruf izlenimini güçlendirmeye yönelik olduğunu, bu yolla hane elektrik giderlerinde artışın göz ardı edilmesine çalışıldığını belirtti.

YURTTAŞLAR UYGULAMADAN MEMNUN DEĞİL

Ülke genelinde sabahları ışıların 30 dakika erken söndürülmesi, akşamları da 15 dakika geç yakılması uygulamasına da çok sayıda şikayetler yapıldığını anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hem sabit saat uygulaması hem de sokak lambalarının sabahları erken söndürülüp akşamları geç yakılması uygulamasına bir son verilmesi gerektiğini belirtti.

10 YILDA 10 ŞİRKETE 14.4 MİLYAR TL

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sabit saat uygulamasının aslında enerji tasarrufu için değil, elektrik şirketlerinin daha çok kazanması için hayata geçirildiğini de belirterek şunları söyledi: “Son 10 yılda kamunun kasasından sadece 10 elektrik şirketine 14,4 milyar TL ödendi. Üniversiteler, belediyeler, bakanlıklar, havalimanları, cezaevleri, hastaneler, kışlalar ve birçok kamu kurumu her yıl elektrik enerjisi alımı ihaleleri düzenleyerek kullanacağı elektriği ihaleyle satın alıyor. Bu ihalelerle de kamunun kasasından elektrik şirketlerine milyarlarca lira ödeniyor.Önemli olan Vatandaşın durumu. Okula öğrenci gönderen her ev ,çalışanı erken işe giden her evde gün ışımadan saat nedeni ile erken çıkış gerektiği için elektrik kullanımı artıyor.Sürekli zamlanan elektrik ile hane elektrik gideri daha çok tüketim nedeni ile artıyor.Vatandaş daha yüksek fatura bedeli ödemek zorunda kalıyor.Bakan uygulamanın tasarruf sağladığı anlatıyor olay hane elektrik kullanımı ile ilgili ,hane gibi okul ve benzeri kuruluşlarda gün ağırıncaya kadar elektrik kullanıyor.Akşamda benzer bir durum oluşuyor.Sorun başta çocukların karanlıkta okula gitmesi ve hanede hazırlık sürecinde erken elektrik kullanımı başlaması sorunudur.Ekonomik kriz şirketler para kazansın vatandaş mağdur olsun yaklaşımı ile ele alınamaz.Bu süreç kış saati uygulaması zorunlu kılmaktadır.Ayrıca Bakanlık sokak lambaları 30 dakika erken söndürüp 15 dakika geç yakın demesi sokakları bu sürede karanlığa terk etmektir.Karanlık sokaklar risk yaratır .” diye konuştu.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları