loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gürer: 'Sütün kaymağını aracılar yiyor'

CHP'li Gürer: 'Sütün kaymağını aracılar yiyor'
Tarih: 21.02.2022 - 10:04
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptıkları masrafları bile çıkaramadıkları için zor günler geçiren hayvan yetiştiricileri ve besicilerle bir araya gelerek, sorunları dinledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt inekçiliği yapanların  Ulusal Süt Konseyince  litresini 4 lira 70 krş olarak  belirlemesine karşın  litresini 4 lira 30 kuruşa bile satamadığı sütün market raflarında 14 liradan vatandaşa ulaştırılmasına neden olan sistemi eleştirdi.

Bu olumsuz tabloyu ülkemizdeki çarpık tarım ve ekonomik sistemin yansıması olarak değerlendiren Gürer, “Üretici kazanamıyor, vatandaş pahalıya alıyor, sütün kaymağını aracılar yiyor” dedi.

HAYVANCILIK YAPANLAR, HAYVANLARA  YAPTIKLARI MASRAFI BİLE ÇIKARAMIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptıkları masrafları bile çıkaramadıkları için zor günler geçiren hayvan yetiştiricileri ve besicilerle bir araya gelerek, sorunları dinledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 20 adet süt ineği varken, masrafları karşılayamadığı için 8’ini satmak zorunda kalan bir vatandaşı süt inekçiliği yaptığı ahırında ziyaret etti.

Yem fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle hayvanlarına yeterince yem veremediğini söyleyen üretici, “Daha önce böyle bir sıkıntı yaşamadık. Yem fiyatları ve diğer bakım giderleri bir yılda anormal derecede arttı.  Hayvanın sütü, yemini bile karşılamıyor. Bunun küspesi, yoncası, silajı derken masraflar katlanıyor.Yemde %12  İndirim  kısa bir süre için  fayda sağlayacak.Daha önce yemde KDV düşürüldü.Bir kaç ayda KDV kadar zam geldi.Besi ve süt yeminde %12 indirim son yıl gelen zamın etkisini tümden ortadan kaldırmaz.Sürekli ve sabit bir fiyat olmadan sorun bitmez. 02 04 2021 Tarihi 105 -110 Lira Arası olan 50 kg yem 2022 Yılı torbası  220 -250 Lira arası fiyatlarla satılıyor. Bir litre süt satıp süt inekçiliği yapan 1,5 kg yem almadan sorunlar bitmez”diye konuştu.

HAYVAN SATIP, DİĞER HAYVANLARA YEM ALIYOR

Hayvanların masrafını karşılamak için bazı hayvanları satmak zorunda kaldığını belirten üretici, “20 adet hayvandan 8’ini satıp, diğerlerinin masrafını karşılamaya çalıştım ama yine de karşılanmıyor. Sata sata bitireceğiz ve bu işi yapmayacağız” diye konuştu.
Plan ve projeli ahır yaptırdığını ancak üstünü örtecek maddi gücü kalmadığı için hayvanların üzerine çadır çektiğini belirten üretici, 4 lira 70 kuruş olarak belirlenen çiğ süt referans fiyatına tüccarların uymadığını, çiğ sütün litresini 4 lira 30 kuruşa ancak satabildiklerini de ifade etti.

YEM FİYATLARINA MÜDAHALE SÜREKLİLİK GETİRİLMELİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise süt inekçiliği yapanların, besicilerin ve yetiştiricilerin sürekli  yem fiyatlarından şikayetçi olduklarını, son indirimin  yem fiyat sabit kalmazsa sorunun devam edeceğini, ahır giderleri ,elektrik,mazot,bakım masraflarınında hayvancılık yapanlar için sorun olmaya devam ettiğini ve bu sorunlara müdahale edilmesi  gerektiğini söylediklerini aktardı.

BİR HAYVANIN AYLIK YEM MASRAFI 1500 LİRA…

Bir büyükbaş hayvanın günlük ortalama 50 liralık yem masrafının olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aylık masrafı en az  1500 lira civarında olan hayvanın, kendi masrafını bile karşılayamadığına dikkat çekti.

ÜRETECİDE 4 LİRA 30 KURUŞ, MARKETTE 14 LİRA

Süt inekçiliği yapanların zorda olmasının yanında, ülkemizdeki çarpık bir sisteme de vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Süt üreticisi çiğ sütün litresini 4 lira 30 kuruşa bile zor satarken, aynı süt market raflarında tüketiciye 14 liraya ulaştırılıyor. Bu çarpıp sistemde üretici kazanamıyor, tüketici çok pahalıya ürün satın almak zorunda kalıyor; sütün kaymağını ise aracılar yiyor” diyerek, arkacılık sistemini eleştirdi.
Anadolu’nun pek çok bölgesinde görüştüğü hayvan yetiştiricilerinin ve süt inekçiliği yapanların, hayvancılık yapmak istemediklerini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Siyasi iktidar, sektörün sorunlarına mutlaka  kapsamlı el atmalı, özellikle yem fiyatlarındaki artışa izin vermeyecek düzenlemeler yapmalı” önerisinde bulundu.

HAYVAN İHRACATI İTHALATA KAPI AÇMAK İÇİNMi YAPILIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer son aylarda Ortadoğu ülkelerine orta Anadolu’dan canlı hayvan satışı olduğunu,bu ihracatın ithal hayvan getirmek için kapı aralamak smacıyla mı yapıldığını sordu.TÜİK son verilerine göre
Büyükbaş hayvan varlığı bir önceki yıla göre %7 azaldığını açıkladı.Bu süreç devam ederse hayvan sayısında oluşan açık et ve sütte sorunu http://büyütür.Et fiyatlar artışa neden olur.İthalat ile çözüm aranmak zorunda kalınır.Bu sürece evrilmeden kişi başı et tüketimini artıracak,uygun  fiyatlarda tüketiciye et ulaşımını sağlayacak,hayvan varlığını artırmak ve bu nedenle hayvancılık giderlerini azaltıcı,ahır masrafını düşürecek önlemler almak gerekir .Sorunlu alanlarda İhracaat yapmak yeni sorunlar üretir” diye konuştu.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları