loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gürer: Üreticide süt, sudan ucuz

CHP'li Gürer: Üreticide süt, sudan ucuz
Tarih: 17.10.2021 - 14:44
Kategori: Siyaset

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, başta yem olmak üzere sürekli artan girdi maliyetlerinin besicilik ve süt inekçiliğini yapılamaz boyuta doğru taşıdığını, dövizin yükselmesinin de yem fiyatlarında önemli artışa neden olduğunu söyledi.

Sütün, üreticiden neredeyse ‘sudan ucuz’ fiyata alınmasına rağmen raflardaki süt ve süt ürünlerinin el yaktığını belirten  Ömer Fethi Gürer, bu dengesizliğe bir son verilmesi için ciddi düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti. 

Yetiştiricilerin ithal ve yerli yem alma gücünün düşmesinin süt verimini azalttığını, çok sayıda süt ineğinin kesime gönderilmek zorunda kalındığı ortamda bu durumun süt ve buzağı kaybına da yol açtığını belirten Gürer, “Tarım Bakanı bu sektörün feryadına kulak tıkamış. Bu tablo ülkemizde çok daha büyük sorunlara gebe gibi görünüyor” dedi. 

Gürer, “Ülkemizin dört bir köşesinde besiciler, süt inekçiliği yapanlar,  üretici ve çiftçilerle birebir görüşüp onların yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıyor ve kamuoyuna aktarmaya devam ediyorum. Çünkü sorunlar derinleşiyor. İktidar çözüm üretmiyor. Mağdurlar sesini duyurmaya çalışıyorum” diye konuştu.

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Ülkemizin her bölgesinde üreticilerle, çiftçilerle, besicilerle, süt inekçiliği yapmaya çalışan yurttaşlarımızla bire bir görüşüyorum. Örneğin; Adana’nın Ceyhan ilçesinde süt inekçiliği yapan Kenan Pamukçu, ‘Besiciliği bitirdiler, gelir-gider dengesi besicilerin aleyhine bozuldu. Yem fiyatları dövize bağlı; battık, bittik’ derken, Adana’nın Kadirli ilçesinde son bir ay içinde 3 çiftliğin kapısına kilit vurulduğunu söyledi.

Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kızılca köyünde süt inekçiliği yapan  İbrahim Gülümser hayvanlara  yem vermeyi düşürdüğünü belirtiyor ve “Yaşayacakları kadar yem verebiliyorum. Hayvanlar da doğal olarak sütü kıstı. Başka çarem yok. Aç kalmasınlar ve günü kurtaralım diye uğraşıyorum’ diyerek  yaşadığı sorunları gözler önüne serdi” dedi. 

NEYİ VAR NEYİ YOK SATTI

Çiftlik ilçesinden Emin Maden isimli besici ise yem fiyatlarına dayanamadığı için hayvanları kesime göndermek zorunda kaldığını anlattı. Diğer yandan İzmir’in Bayındır ilçesinde besici Metin Çağlar, 140 hayvanı varken borçlarını ödeyebilmek için hayvanlarını sata sata elinde sadece 7 hayvanı kalmış. Evine icra gelmemesi için hayvanları sattığını söylüyor. Tarlaları ve 2 traktörünü de sattığı halde borçlarını tam olarak ödeyememiş. Kısacası tüm üreticiler, besiciler, süt inekçiliği yapanlara bir dokunup bin ah işitiyoruz. Hepsinin ortak özelliği girdi maliyetlerindeki artış bellerini bükmüş. Harcadıklarının yerine yenisini koyamıyorlar ve giderler sürekli artarken gelir de sürekli düşüyor” şeklinde konuştu. 

70 LİRALIK YEM 150 LİRAYA ÇIKTI 

Ziyaret ettikleri üreticilerle yaptığı görüşmelerin ardından yem fiyatları ve diğer girdi maliyetlerindeki artışın, artık süt inekçiliğini yapılamaz noktaya taşıdığının görüldüğünü aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçen yıl 70-80 liradan satılan 50 kg’lık süt yemi Tarım ve Kredi Kooperatiflerinde bu yıl 150 liraya çıkmış. Serbest piyasada  son döviz artışı ile 23 protein süt ineği yemi 185 liradan satılmaya başlandı. Dövizdeki dalgalanma sonucu yeni zamların eli kulağında olduğu görünüyor” dedi. 

HAYVAN SAĞLIĞI İLAÇLARI YÜZDE 100 ARTTI 

İneklerin sağlığı için kullanılan ilaç fiyatlarının da sürekli arttığına değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, veterinerlik ilaçlarına gelen zamların bir yıl içinde 100 oranında yükseldiğini kaydetti. 

ÇİĞ SÜT REFERNAS FİYATI AÇIKLANDIKTAN SONRA YEME YÜZDE 40 ZAM GELDİ 

Üretici Kenan Pamukçu Süte verilen 2 lira 40 kuruşluk desteğin yeterli olmadığını, ayrıca 30 litre üzerindeki sütün verimi olması halinde  destek dışı kaldığını anlattığını  belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi  Gürer, “Ulusal Süt Konseyi, 3 lira 20 kuruş olarak çiğ sütün referans fiyatını açıkladı ama bu fiyata uyan yok. Toptan olarak üreticilerden çok daha düşük fiyata süt alınıyor. Ayrıca ulusal süt konseyinin referans fiyatını açıkladığı tarihten bu yana süt üretiminde en çok kullanılan yem fiyatlarına yüzde 40 oranında zam geldi. Süt alan birçok  sanayici aynı zamanda yem de satıyor. Yeme zam yapıyor, süt alımında ise piyasayı baskılıyor. Kaba yem kullanımı arttı. Kuraklıkta bu bağlamda etkili oldu. Mısır, slaj, yonca, saman, arpa fiyatları da zıpladı.” ifadelerini kullandı. 

1 LİTRE SÜTE KARŞILIK 700 GRAM YEM 

Süt üreticiliğinde 1 litre süte karşılık 1.5 kg yem alınmasının doğal bir denge olarak kabul edildiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ancak gelinen noktada 1 litre süte 700 gram yem alınabiliyor. Süt ve yemin alış-satış dengesi, olması gerekenin yarısından daha az. Süt üreticisi 2 litreden fazla süt satabilirse  ancak 1,5 kg yem alabiliyor” diye konuştu. 

SÜTE SU KATMAK!..

Geçmişte ürünün çok ucuz olduğunu anlatmak için ‘sudan ucuz’ tabirinin kullanıldığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şimdi bu tabir üreticinin sattığı süt için kullanılıyor. Borçsuz üretici kalmadı. ‘süte su katma’ gibi bir deyiş vardı. Şimdilerde, su sütten pahalı olunca sütün sudan daha ucuz olduğunu özetlemek için ‘suya süt katılacak duruma gelindi’ diyor” ifadelerini kullandı. 

SÜT SUDAN UCUZ AMA RAFLARDA EL YAKIYOR

Üreticinin ürettiği sütü sudan ucuz  olmasına rağmen, tüketiciye çok pahalıya ulaştığına da dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Raflarda süt ve süt ürünlerindeki fiyatlarının sürekli artması, süt inekçiliği yapanlara bir fayda sağlamıyor. Fiyat artışları üreticiye yaramıyor ama tüketiciyi zorluyor. Üretimden, tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçte bir dengesizlik var. Tüketici de süt içeren ürünlerdeki fiyat artışı ile ürün tüketimini kısmak zorunda kalıyor ” şeklinde konuştu. 

İKTİDAR FERYADA KULAK TIKIYOR 

Üreticilerin, besicilerin ve süt inekçiliği yapanların refah seviyelerinin adeta dip yaptığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üretici adeta feryat ediyor, ‘battık, bittik’ diye haykırıyor ama ne yazık ki bu seslere İktidar kulak tıkıyor” diye konuştu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “En kısa sürede süt üretimi ve besicilikle ilgili düzenleme yapılmalı. Silajlık mısır, yonca, arpa fiyatları sürekli artıyor. İthal yeme ise güç yetmiyor. Soya, mısır, ayçiçeği tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi gibi ürünlerden elde edilen  yemleri de hayvan sahipleri alamaz duruma geldi. Bu durum süt verimini düşürecek. Sorun çok boyutlu olarak ağırlaşıyor. Çok sayıda süt ineği geçen süreçte kesime gönderildi. Bu durum süt ve  olması gereken buzağı kaybına yol açtı. Ülkemizde bu anlamda ciddi sorunlar yaşanmaması için acil süt inekçilerine destek sağlanmalıdır ” uyarısında bulundu.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları