loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Hamzaçebi: Türkiye, Akdeniz’de MEB ilanı için hemen adım atmalıdır

CHP'li Hamzaçebi: Türkiye, Akdeniz’de MEB ilanı için hemen adım atmalıdır
Tarih: 10.10.2021 - 10:04
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi son ilan edilen NAVTEX ilgili hükümeti eleştirerek Akdeniz'de "Münhasır Ekonomik Bölge" (MEB) ilan edilmesi için çağrıda bulundu.

Akdeniz'de arama çalışmalarına devam eden ve birkaç gün önce Antalya açıklarında demirleyen Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis, Antalya ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasındaki bölgede yeniden araştırma yapmaya başlıyor.

Sismik araştırma gemileri Oruç Reis, Ataman ve Cengizhan için 8 Ekim – 16 Aralık tarihleri arasında yeni NAVTEX ilan edildi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi sosyal medya hesabından son ilan edilen Navtex'le ilgili hükümeti eleştirerek  "Münhasır Ekonomik Bölge" ilan edilmesi için çağrıda bulundu. Hamzaçebi'nin paylaşımları şöyle:

-Türkiye-Libya MEB Anlaşması ülkemizin başarısıydı. Anlaşma uyarınca Oruç Reis gemisi sondaj faaliyetine başlamıştı. Navtex ilanları, demeçler, meydan okumalar. Şimdi bunların hiçbiri yok. Türkiye Libya anlaşmasının arkasında durmuyor artık.“Mavi Vatan” kavramı da kullanılmıyor.

-Türkiye’nin dün ilan ettiği Navtex Yunanistan’ın tezleriyle örtüşen, Türkiye’nin bugüne kadar reddettiği Seville Haritasıyla aynı. Bununla Yunanistan tezlerini kabul etmiş olduk. Her iki haritada ilan ettiğimiz navtex alanını görüyorsunuz. Yunanistan ve GKRY de böyle istiyordu.

-Bu da daha önce 9 ay boyunca Antalya körfezinde Seville haritasında bize reva görülen alanda tutulan Oruç Reis Sismik Araştirma gemisine ilişkin Navtex.

-Türkiye doğru bir adımla Libya ile MEB anlaşması yapmıştı. Ancak Libya Anlaşması ile ortaya çıkan deniz yetki alanlarında (MEB’de) ihale süreci bitmiş olmasına rağmen TPAO'ya 9 aydır ruhsat verilmedi. Biz bu alanda bir faaliyet yapmıyorsak Libya Anlaşması geçersiz olur.

-Türkiye-Libya anlaşmasından sonra Yunanistan karşılık olarak Mısır’la anlaşma yapmıştır. Türkiye Libya anlaşmasının benzerini Filistin, İsrail, Mısır, Lübnan ve Suriye ile de yapabilir. Stratejimiz böyle olmaz ise Akdeniz’de uluslararası hukukun bize verdiği hakları kaybederiz.

-Mavi Vatan MEB’deki faaliyetlerle vatan olur. Enerji faaliyetlerimiz olmasa söylemlerimiz bir işe yaramaz. Bizim burada askeri olarak varlık göstermemiz deniz yetki alanı haklarımızı kullandığımız anlamına gelmiyor. Önemli olan buralarda sismik araştırma ve sondaj yapmaktır.

-Akdeniz’deki son navtex “dalalet” sınırlarını aşmıştır. Bunu ilan edenler bir gün mutlaka ama mutlaka hukuk önünde hesap vereceklerdir. Ülkemize bunu reva gören siyasi ve bürokratik karar sahiplerine yazıklar olsun Türkiye Akdeniz’de MEB ilanı için hemen adım atmalıdır

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları