loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Hamzaçebi'den Bakan Pekcan'a: Oda ve borsa bütçelerinden ayrılan paylar nerelere harcanıyor?

CHP'li Hamzaçebi'den Bakan Pekcan'a: Oda ve borsa bütçelerinden ayrılan paylar nerelere harcanıyor?
Tarih: 29.01.2021 - 15:56
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, oda ve borsa bütçelerinden "İç Ticaret Hizmetlerini Geliştirme Payı" olarak ayrılan payların nerelere harcandığını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a sordu.

CHP'li Mehmet Akif Hamzaçebi, oda ve borsa bütçelerinden ayrılan payların nerelere harcandığı konusunu Meclis'e taşıdı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Hamzaçebi, "Bu para nerelere harcanıyor ve neden kamu mali sisteminin kapsamı dışında? diye sordu. 

Hamzaçebi'nin Bakan Pekcan'a yönelttiği sorular şöyle:
 1- Odalar ve borsalar ile TOBB bütçelerinden ayrılan ancak Bakan onayı ile ve Bakanlığınız ihtiyaçları için kullanılan iç Ticaret Hizmetlerini Geliştirme Payı, 5018 sayılı Kanun'un 3/i maddesindeki "Kamu geliri" tanımına rağmen niçin Bakanlığınızca kamu geliri olarak değerlendirilmemektedir?
2- Anayasamızın ve 5018 sayılı Kanunun yukarıda yer verilen hükümleri karşısında, Iç Ticaret Hizmetlerini Geliştirme Payı Hesabında biriken kaynakların Bakan onayı ile ve Bakanlığınız ihtiyaçları için harcanıyor olması dolayısıyla söz konusu harcamaların hesabının da Bakanlığınızca verilmesi gerekmez mi?
3- Anılan paydan yapılan harcamalarda 5174 sayılı Kanunun 78'inci maddesine dayanılarak çıkarılan Yönetmelik hükmü uyarınca Bakan onayı arandığını ileri sürüyorsanız bu yönetmelik hükmünün değiştirilmesi konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?
4- TOBB Yönetim Kurulu adına bankada açılan bir hesaptan Ticaret Bakanının imzası ile harcama yapılması hakkaniyete uygun mudur?
5- Anılan pay Bakanlığınız döneminde hangi bankada hangi hesaplarda değerlendirilmektedir? Faiz oranı ve elde edilen faiz geliri nedir? Faiz geliri dışında banka tarafından promosyon, otomobil, büro eşyası vb. gibi adlar altında herhangi bir nema ödemesi yapılmış mıdır? Yapılmış ise bunlar nelerdir?
6- Anılan hesaptan sizin onayını, ile Bakanlığınız için yapılan harcamaların Iç Ticaret Hizmetlerini Geliştirme Payının Kullanılması Hakkındaki Yönetmelik'in 6'ncı maddesindeki gruplar itibarıyla dağılımı ve harcama tutarlar' nedir?
7- Anılan hesaptan Bakanlık Makamı ve Bakan Yardımcıları için hangi harcamalar yapılmıştır?
8- Anılan hesaptan Bakan ve Bakan Yardımcıları ile Bakanlık ihtiyaçları için binek aracı alınmış mıdır? Alınmış ise marka, model yılı ve alım bedeli ile satın alındığı tarihten itibaren bu araçlar için yakıt, bakım, onarım gibi amaçlarla yapılan harcamaların tutarı nedir?
9- Anılan hesaptan Bakan ve Bakan Yardımcıları ile Bakanlık ihtiyaçları için binek aracı kiralanmış mıdır? Kiralanmış ise marka ve model yılları ile kira bedeli nedir?
10- 5018 sayılı Kanunun, 5/b maddesi ile 8. maddesindeki hesap verme zorunluluğuna rağmen İç Ticaret Hizmetlerini Geliştirme Payından yapılan harcamalar niçin kamu mali sisteminin kapsamı dışında tutulmaktadır?
11- TOBB tarafından açılan hesapta toplanan ve sorumluluğu da TOBB'a ait bulunan İç Ticaret Hizmetlerini Geliştirme Payının tasarruf yetkisinin Bakanlığınızca kullanılıyor olması hakkaniyete uygun mudur?
12- 2015 yılından beri Sayıştay Raporlarına konu edilmesine rağmen bir gelişme sağlanamayan, payların TOBB yerine Bakanlık adına açılacak bir banka hesabında izlenerek kamu mali sistemine dahil edilmesi konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?

 



Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları