loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Hamzaçebi'den turizmcilere para cezası getirecek düzenlemeye tepki: Ya sayı saymamışsınız ya dayak yememişsiniz

CHP'li Hamzaçebi'den turizmcilere para cezası getirecek düzenlemeye tepki: Ya sayı saymamışsınız ya dayak yememişsiniz
Tarih: 15.07.2021 - 11:50
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi 'Turizmi Teşvik' düzenlemesinde turizmcilere para cezası getiren düzenlemeye tepki gösterdi.

Turizmi Teşvik Kanunu’ndaki değişiklik yapan kanın teklifi Genel Kurulu'nda görüşüldü.  Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetkilerini genişletecek olan kanun teklifi, turizmcilere de çok sayıda para cezasını beraberinde getiriyor.

Teklife göre Turizm işletmesi belgesi bulunan işletmelere, salgın hastalık durumunda, Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar kapsamında eksiklik tespit edilmesi halinde 13 bin 500 lira para cezası verilecek.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi TBMM Genel Kurulu'nda söz alarak hükümete tepki gösterdi.  Hamzaçebi konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu maddede işin esasına ilişkin 3 temel yanlışlık vardır. Maddeyi hazırlayanlar Anayasa'nın eşitlik ilkesini okumamışlar, Anayasa'nın ölçülülük ilkesini bilmiyorlar, farkında değiller ve bu maddeyi yazanlar, bu cezaları yazanlar ya sayı saymamışlar ya dayak yememişler. Hepinizin bildiği gibi 2019 yılında, 11 Temmuz 2019 tarihinde 7183 sayılı Kanun'la Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının kurulmasını kabul ettik. Ajans kuruldu, Kanun'un 6'ncı maddesi Ajansın gelirlerini düzenliyor. Buna göre, Ajans turizm alanında, turizm sektöründe faaliyet gösteren birçok işletmeden hasılatları üzerinden belli bir yüzde veya binde dâhilinde aidat veya pay alacak. Bunun adına "turizm payı" deniliyor. Örneğin, 5 yıldızlı konaklama tesislerinden net satış ve kira gelirleri üzerinden binde 7,5 oranında; yeme içme ve eğlence tesislerinden de yine binde 7,5 oranında pay alınacak. Bakanlık belgeli işletmeler bunlar. Payın matrahı net satış ve kira geliri hasılatı.

Bu madde ne diyor? Bu madde, görüştüğümüz madde diyor ki: "Turizm payının ilgili yasaya göre ödenmesi gerektiği süre içerisinde ödenmesi gerekir." İlgili kanunda, turizm ajansıyla ilgili kanunda diyor ki: "Mükellefin KDV yönünden bağlı olduğu rejime bağlı olarak gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine turizm payı beyan edilir ve ödenir." KDV yönünden üç aylık beyanname veriyorsa takip eden ayın 24'üncü, aylık beyanname veriyorsa yine takip eden ayın 24'üncü günü sonuna kadar beyan eder, 26'ncı gün akşamına kadar da ödemesini yapar. Nereye yapıyor? Vergi dairesine. Gelir idaresi tahsilatı yapıyor, tahsilat üzerinden yüzde 5 oranında bir payı bütçe geliri olarak vergi gelirleri arasına kaydediyor, kalan yüzde 95'ini de ajansa veriyor. Mükellefler ödedi, turizm payının mükellefi olan yeme içme tesisleri, konaklama tesisleri ve diğerleri bu payı ödedi. Madde diyor ki: "Sen bu ödediğine ilişkin makbuzu sana denetlemeye gelen görevlilere gösteremezsen sana on beş günlük bir uyarma süresi verilecek. On beş gün içinde de bunu gösteremezsen tekrar bir on beş günlük süre verilerek ya gösterdin gösterdin, göstermedin sana 13.500 lira ceza kesiyoruz." Ben bu tip maddelerde konuşmadan önce bürokrasiden, siyasilerden bilgi alırım. Burada şu yanlışlık var, şunu düzeltelim. Belki de ben yanlış düşünüyorumdur, bu yanlışlığımı ben kendim düzeltmiş olurum. Değerli milletvekilleri, makbuzu göstermedi diye bir insana 13.500 lira ceza kesilir mi? Bunu anlatamıyorum. İşte AK PARTİ'nin giderek tek adam yönetimine evrilmesinin sonucudur bunlar. Eski dönemlerde bizim bu teknik uyarılarımız AK PARTİ tarafında, bakan tarafında karşılık bulur, burada onlar düzeltilirdi. Bir önceki maddede bir kelime düzeltmesini önerdik, yaptılar, o kelime düzeltmesi kabul edildi, birincisi bu. İkincisi, peki, bu cezayı kestiğiniz mükellef sonra getirdi, "Ya, ben buldum bu makbuzu." dedi. Hayır, sen o anda gösteremediğin için 13.500 lira ceza hazineye gelir kaldı. kardeşim, turizm payına, fonuna da gitmiyor bu, ajansa da gitmiyor.

Üçüncüsü, bir vergiyi zamanında ödemezseniz vergi dairesi size ceza mı keser, yoksa gecikme zammı mı uygular? Gecikme zammı uygular, değil mi? "Kardeşim, vergin tahakkuk etti, ödemedin. Sana her ay şu oranda gecikme zammı uyguluyorum." Burada, hem gecikme zammı ödeyecek bu hem de 13.500 lira ceza. Ya sayı saymamışsınız ya dayak yememişsiniz.

Dördüncüsü, bu ceza hukuksuz bakın, aynı zamanda ağır. Ya, 50 sandalyeli bir lokanta ile -bakanlık belgeli- 500 sandalyeli bir lokantayı aynı sayıp ikisine de 13.500 lira ceza uyguluyorsunuz. Şimdi, Sayın AK Parti Grubu, Grup Başkan Vekili, sayın Komisyon; bu hukuksuzlukta ısrar mı edeceksiniz, bu kanunsuzlukta ısrar mı edeceksiniz, bu mantıksızlıkta, bu akılsızlıkta ısrar mı edeceksiniz? Evet, daha sert kelimeleri kullanmak istemiyorum, kullanamam zaten."

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları