loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Kayan, Alpullu Şeker Fabrikası'nın neden çalışmadığını sordu

CHP'li Kayan, Alpullu Şeker Fabrikası'nın neden çalışmadığını sordu
Tarih: 08.09.2015 - 15:41
Kategori: Siyaset

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık tarafından cevaplanması istemiyle Alpullu Şeker Fabrikası'nın neden çalıştırılmadığını sordu.

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık tarafından cevaplanması istemiyle Alpullu Şeker Fabrikası'nın neden çalıştırılmadığını sordu.

Kayan'ın sunduğu önerge şöyle:

''Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği doğrultusunda 22 Aralık 1925 tarihinde temeli atılarak 11 ay gibi kısa bir sürede yapımı tamamlanan ve 26 Kasım 1926 tarihinde üretime geçen Alpullu Şeker Fabrikası, Türkiye'de şeker üretimi yapan ilk fabrika olma özelliğini taşımaktadır. Cumhuriyet'in sanayi hamlesinin sembollerinden biri olan bu fabrikanın Kırklareli ve Trakya için önemi yalnızca sembolik değildir. Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde bulunan Alpullu Şeker Fabrikası faaliyette bulunduğu yıllar boyunca bölgeye ekonomik ve toplumsal katkılar sağlamış, istihdam yaratmış ve bölgenin ilerlemesine destek olmuştur. 

Alpullu Şeker Fabrikası, Trakya ekonomisinde çok boyutlu ve merkezi bir konuma sahiptir. Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne illerinde yaşayan birçok ailenin geçimi şeker pancarı üretimine bağlıdır. Pancarın küspesini hayvan yemi olarak kullanan besiciler ve süt üreticileri için de bu üretim kolu özel bir öneme sahiptir. Fabrika ayrıca şeker pancarını fabrikaya taşıyan kamyoncu ve taşımacı esnafı için de ekmek kapısı konumundadır.

Bölge ekonomisindeki bu merkezi konumuna rağmen, Alpullu Şeker Fabrikası üretime hazır olduğu halde faaliyete sokulmamaktadır. Özelleştirme kapsamına alınmış olan Fabrika'nın özelleştirme süreci de tamamlanmamıştır ve Fabrika atıl bir biçimde beklemektedir. Türkiye'de kamuya ait 25 adet şeker fabrikasının 6 tanesi bu durumdadır. Alpullu'ya ek olarak Susurluk, Çarşamba, Elazığ, Kars ve Ağrı'daki şeker fabrikalarında da üretim durdurulmuştur. Dünya genelinde tüm toplumlar fabrika kurarak ve mevcut fabrikaları işleterek sanayisini ve ekonomisini geliştirmek için çabalarken Türkiye'de hazır durumda bulunan fabrikalar çalıştırılmamaktadır.

1. Alpullu Şeker Fabrikası faaliyet gösterebilecek durumda olduğu halde neden bu fabrikada üretim yapılmamaktadır? Alpullu ile birlikte, çalışmaya hazır durumda olan 6 adet kamu şeker fabrikasının atıl durumda bekletilmesine dair bir Bakanlık politikası mevcut mudur? Bu politika Türkiye'yi sanayiden koparma politikası mıdır?

2. Fabrika'nın faaliyet göstermemesinin sonucunda burada çalışan işçilerin diğer illerdeki şeker fabrikalarında istihdam edilmek üzere gönderilmesinin işçilerde ve ailelerinde yarattığı mağduriyet göz önüne alınmış mıdır?

3. Alpullu Şeker Fabrikası'nın durumuna dair kararlar verilirken, Fabrika'nın faaliyet göstermemesi sonucunda bölge esnafının ve besicisinin uğradığı zarar göz önüne alınmakta mıdır? 

4. Fabrika'nın faaliyete devam edeceği düşünülerek Pankobirlik tarafından geçtiğimiz yıllarda 5 adet yeni pancar söküm makinası alınmıştır. Fabrika'nın atıl durumda olmasından dolayı bu makinalar şu an ölü yatırım durumundadır. Fabrika kapalı tutulurken bu zararlar göz önüne alınmakta mıdır, Pankobirlik'in zararı karşılanacak mıdır? 

5. Alpullu Şeker Fabrikası'nın gayrı faal durumda olması sebebiyle geçtiğimiz yıllarda bölgede yetiştirilen pancar işlenmek üzere diğer illerdeki fabrikalara nakledilmiştir. Bu durum rantabl mıdır?

6. Trakya çiftçisinin ve esnafının önemli geçim kaynaklarından biri olan Alpullu Şeker Fabrikası'nın yeniden faal duruma getirilmesi için Bakanlığınız tarafından yapılmakta olan çalışmalar var mıdır, varsa nelerdir?''


Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü




ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları