loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Kayan'dan hükümete vergi tepkisi: İşçi ve emekçilerin omuzlarına yüklediğiniz bu ağır yükün gerekçesi nedir?

CHP'li Kayan'dan hükümete vergi tepkisi: İşçi ve emekçilerin omuzlarına yüklediğiniz bu ağır yükün gerekçesi nedir?
Tarih: 12.04.2019 - 07:00
Kategori: Ekonomi

CHP'li vekil Turabi Kayan, hükümetin gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınacak tutardaki artışı düşük tutması nedeniyle emekçilerin yılın 2. yarısından itibaren yüzde 20’lik vergi dilimine girerek daha fazla vergi vereceğini belirterek, "Maaş ve ücretlerdeki artışlar, artan vergi ile geri alı...

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, çalışanların maaş ve ücretlerinden yapılacak vergi kesinti oranlarını belirleyen Gelir Vergisi Genel Tebliği'ni TBMM'ye taşıyarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

"Emekçiler daha fazla vergi verecek"

Kayan, önergesinde, "2019 bütçesinde 880 milyar TL olarak öngörülen genel bütçe gelirleri içinde 756 milyar TL’lik vergi gelirlerinin oranı yüzde 86’dır. 2019 bütçesinde, tıpkı geçmiş yıllarda hazırlanan bütçelerde olduğu gibi, gelirlerin büyük bölümünün yine halktan toplanması hedeflenmektedir. Hükümetinizin tutarı düşük tutması nedeni ile emekçiler yine yılın ikinci yarısından itibaren yüzde 20’lik vergi dilimine girerek daha fazla vergi verecek. Eline geçen maaş ve ücret düşecek. Maaş ve ücretlerdeki artışlar, artan vergi ile geri alınacak" dedi.

Önergesinin gerekçesinde, "Tebliğe göre, 18 bin liraya kadar yüzde 15, 40 bin liranın 18 bin lirası için 2 bin 700 lira, fazlası için yüzde 20, 98 bin liranın 40 bin lirası için 7 bin 100 lira (ücret gelirlerinde 148 bin liranın 40 bin lirası için 7 bin 100 lira), fazlası için yüzde 27, 98 bin liradan fazlasının 98 bin lirası için 22 bin 760 lira, (ücret gelirlerinde 148 bin liradan fazlasının 148 bin lirası için 36 bin 260 lira), fazlası için yüzde 35 gelir vergisi alınacaktır. Bu nedenle; 2 bin 155 lira alan evli ve 3 çocuklu asgari ücretli, eylül ayından itibaren bir üst vergi dilimine girecek, ücretinden daha fazla kesinti olacaktır" ifadelerine yer veren CHP'li Kayan, Oktay'a şu soruları yöneltti:

"İşçi ve emekçi kardeşlerimizin omuzlarına yüklediğiniz bu ağır yükün gerekçeleri nelerdir? Zaten ağır olan yaşam şartlarında işçi ve emekçi kardeşlerimize yaşama şansı bırakmayacak olan bu yanlış uygulamayı tekrar gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?"

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları