loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Kayhan, Topbaş İstifa Etsin!

CHP'li Kayhan, Topbaş İstifa Etsin!
Tarih: 14.04.2012 - 13:34
Kategori: Yerel

CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan: 'İstanbul’un Tarihi Siluetini bozarak "Tarihe" geçen Başkan Kadir Topbaş istifa etsin!'...

CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan: 'İstanbul’un Tarihi Siluetini bozarak "Tarihe" geçen Başkan Kadir Topbaş istifa etsin!'

İBB Başkanı Kadir Topbaş’ında hazır bulunduğu Meclis Toplantısında İBB’nin Faaliyet Raporu üzerine CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan sert eleştirilerde bulunarak Türkiye’de birçok Belediye Başkanının gerçekleştirdiği hizmetlerle tarihe geçtiğini, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ında İstanbul’un siluetini bozarak tarihe geçtiğini ifade ederek Başkan Topbaş’ı istifaya davet etti. 

AKP zihniyetinin İmar hareketlerini plan ilkelerine göre değil, mülk sahiplerine göre belirlediğini söyleyen CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan, “AKP’lilerin bildik en önemli savunması, “Mahkemeler var, oralara başvurun, ya da hata yaparsak halk bizi cezalandırır” derler. Mahkeme kararlarına çalım atmada ustalaşmış bir yönetimin başındasınız. Mahkemenin iptal yâda durdurma verdiği plan, küçük rötuşlarla meclise tekrar getirtilerek plan yenileniyor. Mahkeme kararları açıkta kalıyor. Bu yönetimin mahkeme kararlarına attığı çalımı, MESSİ rakiplerine atamaz” eleştirisinde bulundu. CHP’li Kayhan AKP’nin her defasında, “Ben yaptım oldu” mantığını güttüğünü iddia ederek, “Sayın Başkan Kadir Topbaş’a buradan sesleniyorum: “Afete Hazırlık Yasa Taslağı” vatandaşın malına, mülküne el koyma yasası ve taslağıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ tarafında bu taslağın yetkisi ile Belediyelerin gelir ve giderlerine, harçlarına, imar yetkilerine, kısaca büyük oranda belediyelerin yetkilerine el koyuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesini Şube Müdürlüğü yapıyor, İBB Başkanı Şube Müdürü oluyor. İstanbul halkı Başkan Topbaş’a Belediye Başkanlığı ve hizmet etme yetkisi için oy verdi, bu “Afete Hazırlık Yasa Taslağı” TBMM’den kanunlaşırsa Başkan Kadir Topbaş’ın yetkileri elinden alınıyor, Başkan Kadir Topbaş Büyükşehir Belediye Başkanlığı yerine Şube Müdürlüğü görevini kabul etmek istemiyorsa onurlu davransın ve Belediye Başkanlığında istifa etsin. Yetkileri elinden alınmış bir Belediye Başkanı istifa ederse bu onurlu bir davranış olur”

CHP: “İstanbul’un Siluetini bozarak tarihe geçen Başkan Kadir Topbaş istifa etsin!”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 12.04.2012 Perşembe günü faaliyet raporlarının görüşülmesi gündemi ile toplandı. Başkanlık teklifleri olarak gündeme alınan, İBB 2011 Yılı Faaliyet Raporu hakkında Stratejik Planlama Müdürlüğü teklifleri İBB Meclisinde görüşüldü ve oylandı. Faaliyet raporları CHP Grubunun red oylarına karşılık AKP’lilerin oyları ile oy çoğunluğu ile kabul edildi. Başkan Kadir Topbaş 2011 yılı faaliyet raporunu, Büyükşehir Belediye Meclisinin oturumunda meclis üyelerine sundu. Başkan Topbaş, İBB’nin gelirini, giderini, yatırımlarını, borçlarını, alacaklarını ve tüm işleyişini Meclis Üyelerine anlattı. İBB’nin Faaliyet Raporu konuşmaların ardından CHP Grubunun red oylarına karşılık AKP’lilerin oyları ile oy çoğunluğu ile kabul edildi.

CHP’li Kayhan “Tarihi Mesire Alanına yapılacak OTEL’i yeşile boyayıp mı koruyacaksınız İstanbul’un eşsiz doğal güzelliğini…”

İBB’nin Faaliyet Raporu üzerine CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan, Başkan Kadir Topbaş’ında hazır bulunduğu meclis oturumunda Meclis Üyelerine hitap etti. CHP’li Kayhan, CHP Grubu olarak bugüne kadar İstanbul ve İstanbullular için her zaman doğruyu savunduklarını ve kamu yararının olmadığı hiçbir proje ve hizmetin altına imza atmadıklarını, bundan sonra da çalışmalarını bu ilkeler doğrultusunda devam ettireceklerini belirterek şunları söyledi;
“2011 yılı faaliyet raporlarına baktığımız da geçen yılki faaliyet raporu ile aynı, Başkanın konuşması aynı, hep yapılacak, olacak, bitti, bitecek, olacaktır, yapılacaktır, başlanacaktır, bitecektir, hep cak, cek, tır, tir... Birçok şey söylendi ama yapılmadı veya başlanmadı. Bilmediğimiz bir sebep mi var? İdari kusur mu? Teknik kusur mu? Maddi mi? Manevi mi? Başka müdahaleler mi var? Nedir? Meclisimiz ile paylaşın bilelim”

“İstanbul halkının parası ile 100 tane otobüsün bakım ve onarımı yapılacak ve Pakistan’a hediye verilecek. Peygamber Efendimiz, “Komşusu aç iken, kendisi tok yatan bizden değildir” diyor. Bizim birçok ilimiz de otobüslerimiz yetersiz, bu otobüsleri şehir içi taşımacılığında otobüse ihtiyaç duyan kendi ilimizdeki yerlere verelim”

“CHP’nin karşı çıkmasına rağmen, birçok Sivil Toplum Kuruluşunun muhalefetine rağmen İDO’yu çok düşük fiyata yok pahasına özelleştirdiniz. Şimdi özelleşen İDO, sabah başka, öğlen başka, akşam başka uygulama yapıyor, halka hizmet etmiyor, istediği fiyatı belirliyor, Parası olana öncelik veriyor. Bir laf vardır “Zengin arabasını dağdan aşırır, fakir düz ovada yolunu şaşırır” aynen o misal. CHP, İDO’nun özelleştirilmesine karşı çıkarak haklı çıkmıştır”

“İstanbul’da araç tıkanıklığı tamam da, artık yaya tıkanıklığı da başladı, üst geçitler ve köprüler plansız yapıldığı için. Her zaman, her şeye “Ben yaptım oldu” mantığını güttüğünüz için. Otopark alanlarını imara açtınız, sokakları, caddeleri otopark yaptınız. Sokakları sizlere sattırmayacağız”
“İstanbul’da sayenizde doğa ve çevre hızla yok oluyor, ölüyor. Kesilen ağaçlar çoğalıyor. Kemerburgaz’da ki Kimyasal Atık Bertaraf Tesisi, CHP’nin yoğun muhalefetine ve karşı çıkmasına rağmen doğayı, ağaçları, yeşilliği ve havayı katletmeye devam ediyor. (Başkan Topbaş, CHP’li Kayhan’ın eleştirilerine cevap verirken “Bu tesis kapatılacak” dedi)”
“Taksim ve Sultanahmet meydanları onlarca yıldır var. Başka meydan yapılmadı. CHP olarak Taksim meydanının araç trafiğinden arındırılması projesine evet dedik. Evet dediğimiz projenin içinde olmayan Projeden başka şeyler çıktı, topçu kışlası ve cami projesi gibi. Şehir Plancıları başta olmak üzere STK’lar ayaklandı. Bu projeye “Hayır” diyen İBB Personeli Şehir Plancısı karşı çıkan imzayı attığı için ertesi günü işten atıldı. Mesleğinden dolayı itiraz etiği için işinden oldu, AKP’nin özgürlük ve demokrasi anlayışı bu işte”

“İstanbul da deprem ve afete hazırlık için, İstanbul’un betonlaşmaması, yeşil alan, çevre ve doğanın korunması, kollanması gibi onlarca önerge verdik, konuşmalar gerçekleştirdik. Öngörülerimize, Önergelerimize, kaygılarımıza ve önerilerimize hep kulak tıkandı, “Ben yaptım, oldu” mantığı hep ön planda oldu”
“AKP’nin çok iyi yaptığı bir iş var, İmar hareketlerini ve planlamaları çok iyi beceriyorlar. Raporun 19.Sayfasında, İBB yönetiminin Temel Politikaları şöyle tarif ediliyor, “İstanbul’un esişsiz mirasına sahip çıkmak” başlığı adı altında, “Kentin doğal mirasını koruyup geliştirmek, tarihi kimliğini pekiştirmek” olarak yazılmış. Şimdi sizlere İBB Yönetiminin İstanbul’un eşsiz doğal güzelliğini nasıl koruduğunu birkaç örnek ile sıralayayım, ”İstanbul’un incisi Boğaziçi’nin eşsiz güzelliğini: Sit alanı içinde ve parsel ölçeğinde binlerce metrekare inşaat alanı artırarak mı koruyorsunuz? Sadece Zincirlikuyu’da yan yana üç parselde, (Zorlu-Çiftçiler-Akyıldız arsaları) parsel ölçeğinde plan değişikliği ile artırılan inşaat alanı 843 bin M2’dir. Meri plandaki inşaat hakları üzerine eklenen bu inşaat artışı Boğaziçi’nin topografyasını değiştirdi. Bu mu “İstanbul’un eşsiz doğal güzelliğini, Zincirlikuyu’da ki beton yığınları ile mi koruyorsunuz doğal güzelliği…”

“Yine Boğaziçi sit alanında; Kavacık’ta hazine arazisin 219 bin 685 m2 yeşil alan; Çocuk bahçeleri, oyun alanları, İETT aktarma istasyonu inşaata açıldı. Bu mecliste AKP’nin oy çoğunluğu ile fiilen işleniş tarihi 14.10.2010 tarihinde (Dosya no: 1338–1525–1759) yandaş vakıflara tahsisi edilmiş bir yeşil alan, 8 katlı inşaatlara izin verilerek inşaata açılıyor ve bunun adı bu raporda, “İstanbul’un eşsiz doğal güzelliğini korumak” oluyor”

“Çubuklu Çayırı ve Burunbahçe Mesire alanları: Birisi 26 bin 939 m2,diğeri 89 bin 715 m2, toplam 109 bin 654 m2 otel yapılması için AKP2lilerin oy çoğunluğu ile imara açıldı. (Karar no 182,183, Dosya no: 2697 ve 2698, tarih 16.12.2011) Boğaziçi Kanunu diyor ki: “Mesire alanı yeşil alan sayılır ve bitki varlıkları geliştirilerek muhafaza edilir” Bu yasa çiğnenerek, AKP’nin oyları ile ön görünümde Tarihi Mesire Alanı inşaata açılıyor. Tarihi Mesire Alanına yapılacak OTEL’i yeşile boyayıp mı koruyacaksınız İstanbul’un eşsiz doğal güzelliğini…”

“İmar katliamlarını çoğaltmak mümkün ama saatler yetmez! Koruma kurulları ile el ele vererek, 1. Derece Doğal Sit Alanlarının önce 3. Dereceye alınmasının, sonra inşaata açılmasının örneklerini de verebilirim; Örnek: Üsküdar, Kısıklı, 85 bin m2, 2010 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanından 3. Derece Sit Alanı olmuş, 12. 01. 2012/107, bu mecliste AKP’nin oy çoğunluğu ile konut alanına alınmış”

“Şimdi, yine Raporda da yazdığınız gibi “Eşişsiz Tarihi Mirasa Sahip Çıkmak”, “Kentin Tarihi Mirasını Koruyup Geliştirerek, Tarihi Kimliği Pekiştirmek” ten bahsederken nasıl sahip çıktınız? Gerçekte İstanbul’a ne yaptınız, bakalım: İstanbul Silueti ile ilgili meclise sunduğunuz raporda diyorsunuz ki:”Yoğunluk artışları, ayrıcalıklı yapışlaşma hakkı, tarih boyunca İstanbul’un imajını ve estetiğini vurgulayan eşsiz Tarihi Yarımada ve Boğaziçi Siluetini olumsuz etkileyen uygulamaların yolunu açmıştır. Bu durum tarihi yapıları gölgeleyerek siluet içindeki sürekliliği bozacak boyutlarda yapılaşmanın hakim olmasına neden olmuştur” Sayın Başkan bu bir itiraftır, bu bir ikrardır. Bu söyledikleriniz AKP döneminde yapıldı. Artık Boğaziçicin Siluetinden bahsedemezsiniz, Boğaziçi yamaçlarının topografyası sayenizde bozuldu, AVM ve Gökdelenlerle doldu, biraz önce Zincirlikuyu’da örnek verdim, Boğaziçi’nde Siluet falan bırakmadınız! Tarihi yarımada Silueti de sayenizde “Tarih” oldu. Bakın resme, (İBB Başkanlık girişinde yıllar önce çekilmiş tarihi yarımadanın boğazdan görüntüsü) Zeytinburnu’nda ki gökdelenleri siz verdiniz, bu sonucu (Plan Sürecini)yaratan sizsiniz, Raporda belirtmiştiniz ya, “Kentin Tarihi Mirasını Koruyup Geliştirerek, Tarihi Kimliği Pekiştirmek”, Rahmetli İnönü’nün dediği gibi, “Hadi canım sende!”

“Yine, “İMAR YÖNETİMİ” başlığı adı altında bir şeyler yazılmış, Raporda yazmayıp fiilen yaptıklarınızdan bahsedelim: Sizin İmar Yönetimi anlayışınızda birkaç temel ilkeniz var. Bunlardan birisi; İmar hareketleri, plan ilkelerine göre değil, mülk sahiplerine göre belirlenir. Diğeri; İmar hareketleri, kamu mülklerinin birilerine aktarılması için kullanılır. Bu iki konuda onlarca örnek verilebilir, ancak zaman sorunumuz nedeni ile “Mal sahibine göre imar hareketine” sadece bir örnek vereceğim: Esenyurt ve Başakşehir (Bahçeşehir) İlçeleri içinde kalan 190 bin metrekare bir arsa. Emsal: 0.40–0.50 yapılaşma koşullarında konut, eğitim, sağlık alanı. 2011 yılının 1 ve 8. Aylarında bu meclise yapılanma şartlarının artması talebi ile gelinmiş, bu meclis bu talebi iki defasında da kabul etmemiş. 09.09.2011 tarihinde tapu el değiştirmiş. 2012’de bu mecliste CHP’nin red, AKP’nin oy çoğunluğu ile imar hakkını 58 bin 800 m2 den 232 bin 560 m2 ye çıkarıldı. Mal sahibi imar hakkını 4 kat artırarak yeri Ticaret+Konut Alanına aldı. İşte AKP’nin imar ve planlama anlayışınız bu” 

“AKP zihniyetinin imar hareketlerine nasıl baktığına başka bir örnek: Nerede planda “Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı” olan Belediye ve hazine mülkü arsa varsa, derhal plan değişikliği ile başına bir “ÖZEL” ibaresi eklenip bir vakfa uzun süreli tahsis yapılıyor. Adı “Özel Sosyal Kültürel Tesis Alanı” ama üzerine her türlü bina yapılabiliyor. Bu yöntem ile kamu mallarının yandaş vakıflara aktarılması sağlanıyor. AKP’nin imar ve planlama anlayışı, kamu mallarının yağmalanması, bu planlar pervasızca yürüyor”

“AKP’lilerin bildik en önemli savunması, “Mahkemeler var, oralara başvurun, ya da hata yaparsak halk bizi cezalandırır” derler. Mahkeme kararlarına çalım atmada ustalaşmış bir yönetimin başındasınız. Mahkemenin iptal yada durdurma verdiği plan, küçük rötuşlarla meclise tekrar getirtilerek plan yenileniyor. Mahkeme kararları açıkta kalıyor. Bu yönetimin mahkeme kararlarına attığı çalımı, MESSİ rakiplerine atamaz” 

“Sayın Başkan Kadir Topbaş’a buradan sesleniyorum: “Afete Hazırlık Yasa Taslağı” vatandaşın malına, mülküne el koyma yasası ve taslağıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ tarafında bu taslağın yetkisi ile Belediyelerin gelir ve giderlerine, harçlarına, imar yetkilerine, kısaca büyük oranda belediyelerin yetkilerine el koyuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesini Şube Müdürlüğü yapıyor, İBB Başkanı Şube Müdürü oluyor. İstanbul halkı Başkan Topbaş’a Belediye Başkanlığı ve hizmet etme yetkisi için oy verdi, bu “Afete Hazırlık Yasa Taslağı” TBMM’den kanunlaşırsa Başkan Kadir Topbaş’ın yetkileri elinden alınıyor, Başkan Kadir Topbaş Büyükşehir Belediye Başkanlığı yerine Şube Müdürlüğü görevini kabul etmek istemiyorsa onurlu davransın ve Belediye Başkanlığında istifa etsin. Yetkileri elinden alınmış bir Belediye Başkanı istifa ederse bu onurlu bir davranış olur”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları