loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Nazlıaka kadına şiddet davalarını sordu

CHP'li Nazlıaka kadına şiddet davalarını sordu
Tarih: 25.11.2015 - 16:57
Kategori: Kadın

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka Kadına Şiddet davalarının görünmeyen boyutlarını Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sordu.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka Kadına Şiddet davalarının görünmeyen boyutlarını Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sordu.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın kadın ve çocuğa yönelik şiddet davalarına ilişkin soru önergesi şöyle:

''Kadına yönelik şiddet son 7 yılda yüzde bin 400 artmıştır. Her geçen gün kadınlar öldürülmekte, tecavüze uğramakta, şiddet görmektedir. Çocuklar da taciz ve tecavüze uğramakta, istismar edilmekte, kaçırılmakta, küçük yaşta evlendirilmektedir. Failler ise genellikle mağdurların birinci derece yakınlarıdır. 

Bianet'in verilerine göre sadece Ekim 2015’te 25 kadın öldürülmüş, 15 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edilmiş, 5 kadın ve kız çocuğuna zorla fuhuş yaptırılmış, 29 kadın yaralanmış, 6 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunulmuştur. 2015’in ilk 10 ayında ise 236 kadın öldürülmüş, 112 kadına tecavüz edilmiş, 157 kadın fuhuşa zorlanmış, 319 kadı yaralanmış, 179 kadın tacize uğramıştır.

Bu veriler sadece madalyonun görünen yüzüdür. Bu sayılar medyaya yansıyan haberlerden toparlanmaktadır. Çünkü gerçek sayılar taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere rağmen Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılmamaktadır. Zaman zaman paylaşılan verilerin ise gerçeği yansıtmadığı bilinmektedir. 

Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nda Türkiye’de kadına yönelik şiddet “büyük endişe alanı” olarak nitelendirilmektedir. Türkiye’deki yargının da eleştirildiği raporda, mağdurların yargı yoluna gitmeleri durumunda şiddetten korumanın ve yasal tazminatın yetersiz olduğu vurgulanmaktadır. 

Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin engellenmesi için birçok uluslararası sözleşmede imzası olan Türkiye bırakın uluslararası mevzuatı, henüz kendi mevzuatını bile tam uygulamamaktadır. Cinsel suçlar ve şiddet davalarında “tahrik” ve “iyi hal” indirimleri faillerin cezalarını indirmekte, suçu adeta meşru göstermektedir.
Bu bağlamda;

1- 2011 – 2015 yıllar itibariyle kadına yönelik şiddet nedeniyle açılan dava sayısı kaçtır? Bu davaların yıllar itibariyle cinayet, yaralama, cinsel istismar, gasp, alı koyma vb. durumlara göre dağılımı nedir?

2- Mağdurların yaş grubu ve yaşadıkları illere göre dağılımı nedir?

3- Aynı dönemde yıllar itibariyle mağdurun 18 yaşından küçük olduğu kaç cinsel istismar davası açılmıştır? Mağdurların cinsiyet, yaş grubu ve illere göre dağılımı nedir?

4- Bu davaların kaçında sanığın mağdur ile arasında üstsoy, altsoy, eş, yansoy ilişkisi vardır?

5- Bu dönemde açılan davalardan kaçında iyi hal ve haksız tahrik indirimi uygulanmıştır?

6- İyi hal ve haksız tahrik indirimi uygulanan davaların cinayet, yaralama, cinsel istismar ve diğer suçlara göre dağılımı nedir?''

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları