loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Orhan Sümer; 'Vatandaş sadece enflasyonun değil Tek Adam Rejiminin faturasını ödüyor'

CHP'li Orhan Sümer; 'Vatandaş sadece enflasyonun değil Tek Adam Rejiminin faturasını ödüyor'
Tarih: 20.06.2022 - 21:03
Kategori: Siyaset

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Ekonomideki durağanlığın sebebinin Tek Adam Rejimi olduğu ve Her Ay On Binlerce Esnafın İflas Ettiğini yaptığı açıklama ile Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

VATANDAŞI ENFLASYON DEĞİL TEK ADAM REJİMİ EZİYOR

Orhan Sümer, “BDDK, vatandaşların daha fazla kredi kullanımını önlemek için vadeleri kısaltma kararı aldı. Bu arada, kredi faizlerinin enflasyonun oldukça altında kalması da vatandaşların borçlanmalarını artırıyor. Bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan (konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı) borcu (takiptekiler de dahil) 10 Haziran itibariyle 1 trilyon 201 milyar liraya yükseldi. Vatandaşların bu borcunun 925 milyar lirası bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerinden, 276 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 12,3 milyar, kredi kartı borçlarında ise 4,2 milyar liralık artış yaşandı. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları ise 28,1 milyar lira düzeyine çıktı. Yani artık vatandaş sadece enflasyonun değil Tek Adam Rejiminin faturasını ödüyor.” dedi.

HER 3 KİŞİDEN BİRİ İCRALIK

Orhan Sümer, “Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere güre bu yıl 1 Ocak – 17 Haziran günleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 4 milyon 396 bin yeni dosya geldi. 3 milyon 248 bin dosya ise sonuçlandırıldı. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,1 oranında arttı. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı son bir yılda 1 milyon 506 bin adet artarak 17 Haziran itibariyle 23 milyon 718 bine çıktı. 84 Milyonluk ülkede her 3 kişiden biri icralık duruma geldi.” dedi.

HEY AY ON BİNLERCE ESNAF İFLAS EDİYOR

Orhan Sümer, “TESK’in verilerine göre ise bu yıl ocak-mayıs döneminde toplam 124 bin 500 yeni esnaf, esnaf siciline kaydoldu. 47 bin 128 esnaf ise kapandı. Yeni açılan esnaf sayısında yüzde 4,3, kapananlarda ise yüzde 17,7 oranında artış yaşandı. Yani çarklar dönmüyor. Esnaf faturasını ödeyemezken, en yetkili Bakanın çıkıp çarklar dönüyor açıklaması çok üzücüdür. Her ay on binlerce esnaf iflas ediyor. Ödeyemedikleri borçları yüzünden ekmek teknelerini kapatmak zorunda aklıyorlar.” dedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları