loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Oya Tümer soruyor; 'Mutlu musunuz beyler?'

CHP'li Oya Tümer soruyor; 'Mutlu musunuz beyler?'
Tarih: 01.01.2016 - 20:33
Kategori: Özel Haberler

CHP İstanbul eski İl Kadın Kolu Başkanı Oya Tümer bu hafta sonu yapılan CHP il kongresinde yaşanan hukuksuzlukları CHP'li erkeklere seslendiği 'Mutlu musunuz beyler?' başlıklı yazı ile kamuoyuyla paylaştı...

CHP İstanbul eski İl Kadın Kolu Başkanı Oya Tümer bu hafta sonu yapılan CHP il kongresinde yaşanan hukuksuzlukları CHP'li erkeklere seslendiği 'Mutlu musunuz beyler?' başlıklı yazı ile kamuoyuyla paylaştı...

CHP İstanbul eski İl Kadın Kolu Başkanı Oya Tümer'in yazısı; 

26-27 Aralık günlerinde gerçekleştirilen, İstanbul İl Kongresinde, erkeklerce belirlenen blok listede, CHP tüzüğünün 61/A maddesince belirlenen kadın lehine "%33 kota hakkı" açıkça ihlal edilerek, kadına kota hakkı maddesi çiğnenmiştir.

Tüzükle belirlenen bu "Kota Hakkına" aykırı hazırlanan, blok listeyle, CHP İstanbul'da, 25 kadının seçme hakkı açıkça erkekler tarafından ellerinden alınmış ve yerlerine yine erkekler yazılmıştır.

28 Aralıkta, seçme hakkı mağduru CHP'li kadınların Beyoğlu İlçe Seçim kuruluna yapılan itirazları, yine bir erkek hakim tarafından reddedilmiştir.

Yani mahkemede de erkek dayanışması yaşanmıştır...

Tarihsel bir eşitsizliğin sonucunda, siyasette olması gereken yerde bulunmayan kadınların hakkı, CHP'nin İstanbul İl kongresinde bir kez daha çiğnenmiştir.

CHP Tüzüğünde açıkça belirlenen, Kadına %33 Kotayı savunması gereken Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan ve İstanbul İl Kadın kolu başkanı Arzu Önen, bu hukuksuzluğa sessiz kalarak, adeta onaylamışlardır.

2 günlük itiraz süresince, İstanbul'un CHP'li seçme mağduru kadınlarının yanında olmayan, parti kurullarında bunu dile getirmeyerek, listede böylesine bir ihlalin engellenmesini sağlamayan bu kadın yöneticiler, erkeklerin baskın adaletsiz iradesine teslim olmuş, bu hukuksuzluğu kabullenmişlerdir.

Kadın kotasına uymayan, Sarı listede yer alan Hilal Dokuzcan, yerini garantilediği için olsa gerek, susarak yine erkeklerin yazdığı listede, 25 kadının yerine, erkeklerin konulmasına, hiç itiraz etmemiştir.

Bu konudaki suskunluğunu halen sürdürmekte olan Hilal Dokuzcan, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı olduğunu adeta unutmuştur.

Bu tutumuyla görevini kötüye kullanmıştır.

O koltukta daha fazla oturma meşrutiyeti kalmamıştır. Kongre başkanı Ercan Karakaş'ın, listeler dağıtıldığında, kadın ve gençlik kotalarına bir itirazınız var mı sorularına, hemen en önde oturduğu sıradan Hilal Dokuzcan, susarak sessiz kalmıştır...

İstanbul küçük bir Türkiye demektir. İstanbul'da CHP'li kadınların, siyasi haklarının ellerinden hukuksuzca alınması, Tüm Türkiye için kötü bir örnektir.

Partimizin fedakar, donanımlı emektar kadınları, bir kez daha siyaseten mağdur edilmişlerdir. Kadınlar bu "siyasi haklarını" kullanamayacak olmaları nedeniyle, yine ne yazık ki "her şey benim olsun" hırsındaki erkeklerin gücüne yenik düşmüşlerdir. Bu hukuksuz sonuç, antidemokratik liste yapan CHP'li erkekler adına büyük bir ayıptır. Kendi partisinde Kadınların hakkını gasp ederek hüküm süren yöneticiler, Türkiye'de ve İstanbul'da nasıl adalet arayacaklardır?

Bu hak gasbına sessiz kalan kadın milletvekilleri, kadın PM ve MYK üyeleri nasıl da rahat uyuyacaklardır?

İstanbul İl Yönetiminin bu hukuksuzluk üstüne belirlenen üyeleri, İstanbul'da, nasılda AKP karşısında ana muhalefet görevini yürüteceklerdir?

Ayrıca CHP'li tüm kadınlara sesleniyorum; Siyasette seçme ve seçilme hakkımızı elimizden alan erkeklere karşı susma malıyız. Belirli politik kaygılarla, kenarda sessiz beklememeliyiz .Bunun bir gün bizim de başımıza geleceğini bilmeliyiz. 

Susmak kabullenmektir. 

Bu tutum biz devrimci sol gelenekten gelen CHP'li kadınlara yakışmamaktadır. Bugün bir kez daha görmekteyiz ki, Türkiye de kadın olmak ne kadar zor ise, CHP'de kadın olmak bir o kadar da zor.

Bu çağda hala antidemokratik kotalara sığdırılan haklarımızı geri alabilmek, ancak her yönetim kademesinde "Fermuar Sisteminin" uygulanmasıyla sağlanabilecektir. Maalesef her kongrenin ardından biz kadınlar böylesine hüsrana uğramaktayız. CHP'li kadınlar acilen örgütlenmeli, bu antidemokratik belirleme sistemini sorgulamalıdırlar. Listelerin neden çarşaf değil de blok olduğunu da sorgulamalıdırlar. Bu konularda acilen eylem koymalıdırlar. 

Haklar verilmez, alınır, unutmamalıyız. 

Kadınlara karşı hak ihlalleri yaşandığında, bulunulan kota itirazlarında, İlçe Seçim kurullarından öteye gitmelerinin önünü tıkayan yine 61/A maddesinde, değişiklik için tüzük kurultayına başvurmalıdırlar. Bu tüzük düzeltme için başvuru, ancak 120 imzayla gerçekleştirilir; ve en geç bu Pazartesi imza vermekle sağlanacaktır. Sonuç olarak, ben İstanbul'da tüm seçme hakkı gasp edilen kadınlar adına soruyorum...

Ey erkekler mutlu musunuz?

Her şeye, Her şeye siz sahip olun, yönetici olun, başkan olun, delege olun, her şey her şey olun. Kadın hakkı çiğneyerek her şey olun. Ama böyle mutlu musunuz gerçekten.

İçiniz rahat mı gün bitiminde?

Kazanılmış seçme hakları ellerinden alınan kadınların yanında yer almayan, susarak bu sistemin çarklarına teslim olan Kadın Kolu Genel Başkanı, ve İstanbul İl kadın kolu başkanı; Mutlu musunuz? İçiniz rahat mı?? Koltuklar, makamlar geçicidir, kalıcı olan ise Vicdanımızla sürdürdüğümüz hizmetlerimiz olmalıdır, unutmayın....

Her gün onlarca Kadın Katliamının yaşandığı ülkemizde, CHP'nin kadın kolları başkanları olarak, bunca zamandır, hiçbir eylem planı ortaya koymamış olan Sizler, Mutlu musunuz?
Saygılarımla,

Oya Tümer
CHP İstanbul eski İl Kadın Kolu Başkanı

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları