loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Özer'den, Bakan Albayrak'a YEP sorusu

CHP'li Özer'den, Bakan Albayrak'a YEP sorusu
Tarih: 21.09.2018 - 13:15
Kategori: Gündem

TBMM Başkanlığı'na Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Yeni Ekonomi Programı ile ilgili soru önergesi veren CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, bakan Albayrak'a enflasyonla topyekün mücadele programı kapsamında vatandaşlardan vermesi beklenen destek nedir?” diye sordu.

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, dün açıklanan Yeni Ekonomi Programı ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yazılı bir soru önergesi verdi. 34 sayfalık programda 47 hedeften hangisinin aciliyet gerektirdiğini soran Özer, “Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı kapsamında vatandaşlardan vermesi beklenen destek nedir?” dedi.

CHP’li Özer’in soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

20 Eylül 2018 tarihinde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından kamuoyuna ‘Yeni Ekonomi Programı’ (YEP) adı altında bir sunum yapılmış, 2019-2021 Orta Vadeli Program alt başlığıyla hazırlanan bu sunumda ülke ekonomisindeki olumsuzlukların önümüzdeki süreçte giderilmesine yönelik planlamalar ele alınmıştır. “Programlar ve Projeler” başlığı altında da finansal sistem, işgücü piyasası, adalet, çevre ve şehircilik, eğitim, sağlık, gençlik ve toplum, kamu düzeni ve güvenliği alt başlıklarında toplam 47 madde sıralanmıştır. Bu maddelerin de sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme, daha adaletli paylaşım, nitelikli insan gücü ve güçlü toplum hedefleri gözetilerek hayata geçirileceğine dikkat çekilmiştir.

Bu bağlamda;

1. 34 sayfalık Yeni Ekonomi Programı’nda hayata geçirileceği ifade edilen Enflasyon ile Topyekün Mücadele Programı kapsamında kamunun alacağı tedbirler nelerdir? Ekonominin tüm paydaşlarından beklendiği ifade edilen destek nedir? Vatandaşlardan vermesi istenen destek nedir?

2. Yeni Ekonomi Programı’nda “Süreklilik arz etmeyen ve konjonktüre duyarlı gelirlerin oluşturduğu geçici kaynaklara karşılık kalıcı mahiyette harcama oluşturulmayacaktır” deniliyor. Yatak garantili Şehir Hastaneleri ile araç geçiş garantili köprü ve yolların yarattığı kalıcı harcamalar bu planlama dahilinde midir, değilse buna ilişkin bir başka planlama düşünülmekte midir?

3. Yeni Ekonomi Programı’nda “Kamu hizmeti sunumuyla doğrudan ilişkisi olmayan makam aracı, lojman ve sosyal tesislere yönelik harcamalar sınırlandırılacaktır” ifadesindeki sınırlandırmanın oranı ne olacaktır?

4.  Yeni Ekonomi Programı’nda “KİT’ler, verimlilikleri artacak ve kamu maliyesine yükleri azalacak şekilde yeniden yapılandırılacaktır” denilmektedir. Bu yapılandırmalar için herhangi bir girişim söz konusu mudur? Bir girişim var ise kimlerle hangi başlıklarda görüşmeler yapılmıştır?

5. Yeni Ekonomi Programında “...kamu maliyesine olan yükü azaltmak amacıyla sosyal sigorta sistemi yeniden düzenlenecektir” ifadesi ile “Sosyal tarafların mutabakatıyla kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecektir” ifadesinde kast edilen nedir? Emekçinin ve memurun aleyhine bir planlama mı düşünülmektedir?

6. Hayata geçirileceği belirtilen programlar ve projeler başlığındaki 47 madde arasında hangilerinin acilen gerçekleştirilmesi gerekmektedir?

7. Büyük markaların konkordato verdiği, arka arkaya esnafın kepenk kapattığı, 98 yıllık Resmi Gazete’nin kağıt yokluğundan basımının durdurulduğu şu günlerde kamuoyunda büyük bir krize yol alındığı düşünülürken Yeni Ekonomi Programı hangi noktalarda kamuoyunu rahatlatmalıdır? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kriz filan yok, hepsi manipülasyon” demesi yeterli midir?

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları