loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Sarıbal: Trakya önemli, hep birlikte korumalıyız

CHP'li Sarıbal: Trakya önemli, hep birlikte korumalıyız
Tarih: 03.11.2018 - 16:40
Kategori: Yurt

CHP'nin tarımsal örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde tarım kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, ilk ziyaretini, Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan ile Malkara Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Cem Özkan ile birlikte Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı'ya gerçekleştirdi. Yakın zamanda ayçiçeği sorunu yaşandığını söyleyen Sarıbal, "Bugün buğday ekim dönemi ama ne yazık ki insanlar ekmiyor. Az ekiyorlar. Gübre pahalı, tohum pahalı, ilaç pahalı desteklemeler yok, bütçe çok daha kötü bir şekilde çıktı karşımıza. Biliyorsunuz geçen yıl toplam 36 milyar bütçemiz vardı. Bütünüyle tarım bütçesi. Bu yıl Tarım Bakanlığı ve Orman Bakanlığı birleşti. Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığı'ydı biliyorsunuz. Ona bir de Orman Bakanlığı da geldi. İkisini birleştirdiler. İkisinin bütçesi ne yazık ki, 36 milyar. Yani iki bakanlık birleşti 36 milyar. Geçen yıl sade Tarım Bakanlığı'nın bütçesi 36 milyardı ve tarıma ayrılan 23 milyarlık bir kısım var, 44 milyar destekleme vermeleri gerekiyor. Kendi çıkardıkları bu kanuna göre ne yazık ki 16.9 milyar olarak açıkladılar. Bu da tarımı gözden çıkardıklarını gösteriyor. O zaman geriye ne kalıyor, tarımın örgütlenmesi, tarım birliklerinin ciddiyeti" dedi.

Yakın tarihte Trakya Birlik'in seçimleri olduğunu söyleyen Orhan Sarıbal, "Trakya Birlik yönetiminin sıkıntılar yaşadığını, çiftçinin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan çok yöneticilerin kendi çıkarlarını ve kendi ihtiyaçlarını giderdiğini görüyoruz. Al külah ver külah meselesine dönmüş. Trakya Birliğin kesintilerini görüyoruz, sermaye paylarını görüyoruz, gelen yapıları görüyoruz, yurt dışına çıkılıp, harcamaları görüyoruz, ciddi bir durum var. Trakya Birlik tekrar çiftçinin, tekrar üreticinin yanında olmak zorundadır. Bunu yapamazsak orada ne Trakya Birlik kalır ne de bir şey kalır. O beyefendiler de yakında o saltanatlarda biter. O yüzden tekrar üreticiyi korumak adına Trakya Birliğinin ciddi bir şekilde sürece dahil olması, köylünün, gerçek üreticinin birlik olması gibi bir zorunluluğu var. Bu anlamda bilgi alıyoruz, bilgilendirmeler yapıyoruz ve köyleri gezeceğiz,  gerekli olan çalışmaları yapacağız. Genel olarak hem Trakya tarımı üzerinde, hem yerel seçim üzerinde, hem de yaklaşan Trakya Birlik meselesi üzerinde bir çalışma yürütüyorum. Bu konuda ilk önce Belediye başkanımı ziyaret ettik. Ziraat Odası başkanımız yanımız da biliyorsunuz, bütünüyle Trakya'nın yükselen yıldızı olması, büyümesi, gelişmesi, tarımın tekrar öncelikleşmesi, sanayi dediler, endüstri dediler, ne yazık ki derelerimiz kirlendi, ergenemiz kirlendi, insanlarımız kanserden ölüyor. Tarımın en önemli alanımızdan büyük bir kısmı satıldı. Trakya üzerinden söylüyorum. Ülkeyi de örnek olarak gösteriyorum. Bütün bu sarmaldan kurtulmanın yolu, dayanışma, birlikte olmak ve bütün örgütlerin, bütün yapıların halktan yana, köylüden yana, emekten yana olmak zorunluluğu var. Bu topraklar, bu su giderse kimse saltanatını sürdüreceğini sanmasın. O yüzden biz bu konuda netiz. Çiftçiden yana, köylüden yana, kalkınmadan yana, topraktan yana, çevre kirliliğini reddeden, kirli suları reddeden, sanayinin pisliklerini çekmek zorunda olmadığımızı bir kez daha buradan ifade ederek, Trakya önemli, Trakya'yı sizlerle birlikte, hepimiz korumalıyız "dedi

Başkan Hacı, ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek, "Kendileri belediyemizi sadece nezaket ziyaretinde bulundular ama asıl ilgilendiği konu tarımın sorunları ve yaklaşan yağlı tohumlar seçimleridir. Kendileri buradan sonra Ziraat Odasına gidecek, burada çiftçilerimizle ilgili, muhtarlarımızla ilgili görüşmelerde bulunacaklardır. Ben kendilerine tekrar gerçekleştirmiş olduğu bu nazik ziyaretinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal, daha sonra Babaeski Ziraat Odası'nı ziyaret etti.

Kaynak : DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları