loading
close
SON DAKİKALAR

CHP’li Sarıbal'dan Uludağ Çileği için çağrı: Zenginliğimiz kaybolmasın

CHP’li Sarıbal'dan Uludağ Çileği için çağrı: Zenginliğimiz kaybolmasın
Tarih: 03.06.2019 - 16:08
Kategori: Yurt

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, üretimi hızla düşen Uludağ Çileği için yetkilileri göreve davet etti. Sarıbal, “Bursa’ya özgü Tioga çileği yani Uludağ Çileğinin üretiminde çok büyük düşüş var. Önlem alınmaz ise yakında hiç üretilmeyecek. Bursa’mız bu önemli zenginliğinden mahrum kalacak” dedi....

Daha çok reçel yapımında kullanılan Uludağ Çileğinin üretiminde hızlı bir gerileme yaşanıyor. 15 yıl önce 24 bin ton civarında olan yıllık Uludağ Çileği üretimi son yıllarda 3 bin tona kadar geriledi.

Konuya ilişkin konuşan CHP Bursa Milletvekili ve Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, “Sadece Uludağ’da yetişen Tioga cinsi Uludağ Çileği, Bursa’mızın önemli bir ürünüdür. Sert yapısı nedeniyle dondurulmuş gıda sanayisinde, pastacılık, reçel, marmelat ve dondurma ürünleri için aranan ve rağbet gören Tiago cinsi çilek gıda sanayinde kullanılıyor. Endüstriyel bir ürün olması nedeniyle çok değerlidir. Son yıllarda fidelerin yenilenmemesi veya Uludağ Çileği yerine başka ürünlerin tercih edilmesi nedeniyle üretimi hızla düşüyor. Bursa önemli bir zenginliğini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya” dedi.

Bundan 15 yıl önce 24 bin ton civarında Uludağ Çileği üretimi yapılırken bunun son yıllarda 3 bin ton civarına gerilediğini kaydeden Sarıbal, “Çilek fidelerinin 5 yıldan sonra verimi düşüyor. Bunların yenilenmesi gerekir. Ömrünü tamamlamış çilek fidelerinin verimi düşünce çiftçiler tarafından zorunlu olarak sökülmesi gerektiğinden dolayı üretim kaybı yaşanmaktadır. Yerine yeni fide temin edemediğinden üretimi hızla düşen Uludağ çileğinin bir an önce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından çiftçilere fide dağıtılarak üretimin artırılması gerekmektedir. Aksi takdirde Uludağ Çileğini tamamen kaybedeceğiz” diye konuştu.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları