loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Seçer'den Tarsus İçin Önemli Adım

CHP'li Seçer'den Tarsus İçin Önemli Adım
Tarih: 07.06.2012 - 16:34
Kategori: Siyaset

CHP’li Vahap Seçer, Tarsus’un il olması için kanun teklifi verdi...

Tarsus’un il olması için en önemli adım TBMM’de atıldı. CHP’li Vahap Seçer, Tarsus’un il olması için kanun teklifi verdi. Seçer, “Tarsus, tarihi geçmişi ve çağdaş kent olma birikimi ile il olmayı çoktan hak etmiştir. 82 plaka kentimize çok yakışacaktır” dedi. Teklifi yasalaşırsa, Huzurkent, Gülek ve Yenice de ilçe olacak.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Tarsus’un il olması için TBMM’de kanun teklifi verdi. Seçer, Tarsus’un il olmayı çoktan hak ettiğini belirterek, “82 plaka kentimize çok yakışacaktır” dedi.

CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi (PM) Seçer, Tarsus’un yıllardır süren il olma özlemine son vermek için bir kanun teklifi verdi. Seçer, Tarsus’un il; Huzurkent, Gülek ve Yenice’nin de ilçe olması için hazırladığı teklifi TBMM Başkanlığı’na sundu. 

Seçer yaptığı açıklamada, Tarsus’un çağdaş kent kimliği ile yıllardır il olmayı hak ettiğini, buna karşın beklentilerinin siyasiler tarafından sürekli boşa çıkarıldığını vurguladı. Bir yerleşim yerinin “kent” olabilmesi için yıllara dayanan coğrafyası, tarihi, kültürel düzeyi ve mimarisinin olması gerektiğine dikkati çeken Seçer, “Tarsus, kent kimliğine sahip oluşun belki de en güzel örneğini vermektedir. 

Tarihsel süreçte kimliğini biçimlendiren ve bu kimliğine halkın yerel geleneklerini de katan Tarsus, marka kent olma yolunda hızla ilerlemektedir. Ancak, yıllara dayanan haklı il olma mücadelesi, sürekli görmezden gelinmiştir, yok sayılmıştır.” diye konuştu.

TARSUS KİMLİĞİ YOK EDİLEMEZ

Hükümetin “süper büyükşehirler” olarak da bilinen büyükşehirlere ilişkin yasa hazırlığı içerisinde olduğuna dikkati çeken Seçer, şöyle devam etti:

“Tarsus il olmayı beklerken, büyükşehirlerle ilgili yapılacak yeni düzenlemede statüsü değiştirilerek Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir ilçe belediyesi statüsüne alınması söz konusudur. Eğer bu düzenleme gerçekleşirse korkarım ki Tarsus, kent kimliğini yitirecek, kendi öz değerlerinden çok şey kaybedecektir. 

Oysa, tarihi geçmişi bin yıllar ötesine dayanan Tarsus’un kimliği, birikimi ve zenginliği bir anda yok edilemez. Bağlı olduğu Mersin’den ve komşusu Adana’dan çok daha eski tarihi bir geçmişe sahip olan Tarsus’un mutlaka bu düzenleme kapsamı dışına alınması gerekmektedir.” 

82 PLAKA YAKIŞACAK

Seçim öncesinde de Tarsus’un il olması için TBMM’de mücadele vereceğini anımsatan Seçer, hazırlamış olduğu teklife iktidar partisinin de destek olmasını istedi. Tarsus’un il merkezlerinin nüfus sıralamasında 27’nci, illerin genel nüfusuna göre ise 58’nci sırada yer aldığını çağdaş, modern şehirciliğin gereklerine uygun alt yapısının hazır olduğunu belirten Seçer, kentin il olması halinde kamu harcamalarının daha etkin ve düşük maliyetle yapılabilecek bir potansiyele sahip olduğunun da altını çizdi. 

Seçer, “Tarsus’un önemli özelliklerini teklif gerekçemize yazarak Meclis Başkanlığı’na verdik. Bu konuda iktidar partisinin desteğine ihtiyacımız olduğu açık. Umut ediyorum, Tarsus’un il olma gerekliliğini ve özlemini iktidar partisi de görecektir. Tarsus il olması halinde, hem Mersin ve Adana gibi iki önemli ilin gücünden faydalanacak; hem de kendi önemli özelliklerini de ortaya çıkarıp çevresine yapılacak önemli yatırımlarla ülkemize daha çok katkı sağlayacaktır. Eminim ki 82 plaka Tarsus’a çok yakışacaktır” diye konuştu.

TEKLİF NELER GETİRİYOR?

CHP’li Seçer’in teklifi ile Tarsus’un il olmasının yanı sıra yıllardır ilçe olma hasreti taşıyan Huzurkent, Yenice ve Gülek’in de bu beklentilerine son verilmesi amaçlanıyor. Seçer, “Geleceğin lojistik üssü olacak Yenice, turizm potansiyeli ile öne çıkan Gülek, tarım ve sanayisi ile güçlenen Huzurkent de ilçe olduklarında yatırımlardan daha çok yararlanacak, daha çok çocuğumuz iş olanağına kavuşacaktır” dedi. 

Teklifinin gerekçesinde; 7 bin yıllık tarihiyle Tarsus’un ekonomiden tarıma, sağlıktan eğitime kadar her alanda Türkiye’nin önde gelen bir merkezi olduğuna vurgu yapıldı. Gerekçede, 1983-2011 yılları arasındaki dönemde TBMM’ye Tarsus’un il olması için toplam 10 kanun teklifi verildiği, ancak bir netice alınamadığı hatırlatıldı. Seçer’in teklifinin önümüzdeki günlerde TBMM İçişleri Komisyonu gündemine alınması bekleniyor.



Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları