loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Semra Dinçer'den deprem bölgesindeki asbest sorunuyla ile ilgili araştırma önergesi

CHP'li Semra Dinçer'den deprem bölgesindeki asbest sorunuyla ile ilgili araştırma önergesi
Tarih: 20.06.2023 - 18:42
Kategori: Yaşam

Cumhuriyet Halk Partisi Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer’den Deprem Bölgesindeki Asbest Sorunuyla İle İlgili Araştırma Önergesi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Dinçer: “Asbeste Karşı Acil Önlem Alınmazsa Akciğer Hastalıkları ve Kanser Vakaları Artacak!”

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Semra Dinçer, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından ortaya çıkan asbest ve silisyum maddelerinin halk sağlığı açısından ortaya çıkartacağı olumsuzlukların ve bu maddelerin doğaya ve su kaynaklarına vereceği zararların tespit edilip araştırılması için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

Asbestle Mücadele, Afet Sonrası Rehabilitasyon Çalışmalarının Doğal Parçası Kılınmalı

Dinçer; “Deprem bölgesinde yıkılan ve yıkılmak zorunda kalan binalardan ortaya çıkan asbest, bölgede yaşamlarını sürdüren vatandaşlarımız için kısa ve uzun vadede birçok hastalığı ortaya çıkartacaktır. Yıkım ve hafriyat çalışmaları esnasında doğal alanların hafriyat döküm alanı olarak kullanılması doğamıza da ayrıca büyük zarar vermektedir. Yeniden yaşanılabilir kentlerin kurulması ve depremzedelerimizin insan onuruna yaraşır bir şekilde hayatlarını devam ettirmesi için Meclis çatısı altında araştırma komisyonu kurulması ve zaruri önlemlerin derhal alınması gerekmektedir. Asbest riskiyle mücadele, afet sonrası rehabilitasyon çalışmalarının doğal parçası kılınmalıdır. Aksi taktirde deprem bölgesinde önümüzdeki yıllarda akciğer hastalıkları ve kanser vakalarıyla çok daha sık karşılaşacağız.” ifadelerini kullandı.

Asbest Tehlike Saçıyor!

Enkaz kaldırma ve yıkım çalışmaları sonrasında gerçekleşen hafriyat döküm alanlarında gerekli önlemler alınmadan çalışıldığına dikkat çeken Dinçer şunları söyledi; “Bu işlemler yaşam alanlarına yakın yerlerde yapılmakta, hafriyat dökümü için doğal alanlar tercih edilmektedir. Toz ve asbest gibi etkileri daha çok uzun vadede ortaya çıkacak kanserojen maddeler halk sağlığı için büyük tehdit oluşturmaktadır. Asbest ve silisyum içerikli maddelerin doğal su kaynakları ve tarım arazilerine yakın bölgelere dökülmesi bölgedeki temel gıdaların da zehirlenmesi anlamına gelmektedir. Kamu sağlığını tehdit eden, salgın hastalıklara davetiye çıkaran ve bölgedeki ekosistemin bozulmasına yol açan tüm bu kontrolsüz yıkım ve hafriyat çalışmalarına son verilmeli, bu işlemler gerekli tüm tedbirler alınarak yapılmalıdır. Bugüne kadar bu maddelerin deprem bölgesinde halk sağlığı üzerinde oluşturduğu zararların tespiti, doğaya, su kaynaklarına ve tarım alanlarına vereceği zararların ortaya çıkartılması ve gerekli tüm önlemlerin alınması amacıyla Gazi Meclisimizi göreve davet ediyoruz.”

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları