loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Toprak: Yabancı sermaye neden kaçıyor?

CHP'li Toprak: Yabancı sermaye neden kaçıyor?
Tarih: 08.01.2016 - 10:27
Kategori: Ekonomi

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak; Türkiye gündemi BAŞKANLIK SİSTEMİ VE TERÖR ile meşgul edildiğinden ekonomide Kambiyo Rejimi’ne yönelik, kısıtlayıcı ve baskılayıcı bu radikal kararlar gündemde yer alamadı.

CHP İstanbul Milletvekili ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçaroğlu'nun başdanışmanı Erdoğan Toprak yaptığı açıklamada; Ekonomi ciddi sıkıntılar içinde, bir yandan ekonomide sıkıntı olmadığını savunan hükümet, döviz kaçışına, yabancı sermaye gidişine engel olamayınca radikal önlemlere yönelme ihtiyacı hissetti.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak; Türkiye gündemi BAŞKANLIK SİSTEMİ VE TERÖR ile meşgul edildiğinden ekonomide Kambiyo Rejimi’ne yönelik, kısıtlayıcı ve baskılayıcı bu radikal kararlar gündemde yer alamadı.

1982’de ANAP iktidarı sonrasında rahmetli Turgut Özal’ın liberalleştirdiği kambiyo rejimi ve döviz bulundurma, yurt dışına çıkarma, döviz hesabı açma vb. uygulamalardaki değişim ve dönüşümlerde, AKP iktidarı, sessizce 30 Aralık’ta yaptığı değişiklikle, oldukça katı, kısıtlama ve kontrol uygulamalarına, önlemlere yöneldi.

Bir yandan ekonomide sıkıntı olmadığını savunan hükümet, döviz kaçışına, yabancı sermaye gidişine engel olamayınca radikal önlemlere yönelme ihtiyacı hissetti. Aslında, kambiyo rejimi açısından çok önemli bu kararlar ve yönetmelik değişiklikleri, başkanlık tartışmaları, Hitler özentileri, Güneydoğu’daki operasyonlar, ölümler ve şehitler nedeniyle gündeme gelmedi, tartışılmadı.

Fed’in faiz artırımı kararının Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğini söylememize karşın, Hükümet bundan etkilenmeyeceğimizi iddia etmişti. Ama Merkez Bankası ertesi gün bankaların döviz mevduatı munzam karşılıklarına verdiği faizi 25 puan ve diğer döviz kalemlerinde 30 puanın üzerinde yükseltti. Buna rağmen döviz kaçışı durmadı. Aralık ayının son haftasında, bir haftada yarım milyar dolardan fazla döviz çıkışı oldu.

30 Aralık’ta sessiz sedasız yapılan düzenlemelerle Türk Parası Kıymetini Koruma Kanunu’na dayalı 32 sayılı Kambiyo rejimi tebliği düzenlemelerinde, katı değişikliklere gidilerek, yurt dışına çıkışta 25 bin lirayı aşan nakit ya da kredi kartı için beyan zorunluluğu getirildi.

Geçtiğimiz Nisan ayında yurt dışından getirilen dövizlerde beyan zorunluluğunu kaldıran hükümet, şimdi yurt dışına çıkarılacak dövize kısıtlama ve azami tavan getirdi.

Karara göre, 25,000 lira, 10,000 euro veya eşiti dövizi aşan para veya TL ile ödemeyi sağlayan belgeyle yurt dışına çıkışlarda gümrük idarelerine beyanda bulunulacak.

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları