loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Turabi Kayan, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'ye sordu; Dantel Böceği'nin verdiği zararları önlemek adına yürütmüş olduğunuz bir çalışma var mıdır?

CHP'li Turabi Kayan, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'ye sordu; Dantel Böceği'nin verdiği zararları önlemek adına yürütmüş olduğunuz bir çalışma var mıdır?
Tarih: 19.08.2021 - 07:36
Kategori: Siyaset

Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye sordu; Bakanlık olarak; “Dantel Böceği”nin verdiği zararları önlemek adına yürütmüş olduğunuz bir çalışma var mıdır?

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Istranca Ormanlarında “Dantel Böceği” istilası verdiği zararları Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye sordu,

CHP'li Kayan TBMM'de verdiği soru önergisinde;

"Trakya’nın Karadeniz Kıyılarında bulunan Istranca Ormanlarında “Dantel Böceği” istilası sebebi ile meşe ağaçlarının yapraklarında sararmalar yaşanmaktadır.

Dantel böceğinin ağaçlarımıza yaptığı tahribat sonucunda, Istrancalar’da bal rekoltesi %30’lara düşmüştür.

Bu zararlı türün beslenmesi ile meşe ve palamut ağaçlarının yapraklarının sararması (dolayısı ile kurumalar olması) ve dökülmesi sonucu ağaçlar fotosentez yapamamaktadır. Bu da; ağaç dokularının zayıflamasına sebep olup ağaçlarımızın kuru ormanlara dönüşmesine neden olmaktadır.

İstilacı bir böcek türü olan “dantel böceği” Bölgemizde; sapsız meşe, saplı meşe, tüylü ve Istranca meşeleri başta olmak üzere ağaçlarımız için ölümcül derecede tehlike oluşturmaktadır.

Bu istilacı tür ile en iyi mücadele yöntemi, doğaya zarar vermeden yapılacak ekolojik ve biyolojik yöntemlerdir.

Bu bağlamda;

1- Bakanlık olarak; “Dantel Böceği”nin verdiği zararları önlemek adına yürütmüş olduğunuz bir çalışma var mıdır?

2- Var ise bu çalışmalar nelerdir ve ne aşamadadır?

3- Dantel böceğinin, Istranca’ların Bulgaristan tarafında kalan bölgede önceki yıllarda tahribat yaptığı görülmüş olduğundan Bulgaristan ile bir bilgi alışverişi yapılmış mıdır?" dedi.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları